Zimní příprava je v plném proudu, totéž ale také platí o tvorbě kádru na jarní část sezóny. Účastník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, tým 1.SK Prostějov už má několik prvních jistot po odchodu dvojice Filip Mucha a Filip Žák do Teplic. Několik otazníků na soupisce však nadále zůstává. Do čtvrtého týdne přípravy tak tým jde stále ještě nekompletní, nerozlouskla se totiž třeba otázka nového útočníka.

Zimní příprava fotbalistů, to je dlouhý proces. A v případě Prostějova se nenápadně posunul do druhé poloviny. Za měsíc čekají Prostějov první jarní kola. A s blížícími se zápasy dostává tým nové a nové obrysy. Klub se snaží nadále vypořádat s odchodem Filipa Muchy. Proč? V případě Víta Nemravy se totiž málem udál nečekaný, hlavně pak nechtěný přesun. Hrozilo, že o něj eskáčko ještě přijde. Podle exkluzivních informací Večerník totiž o něj ještě stojí FK Pohronie, účastník nejvyšší slovenské soutěže. „Nemrava nakonec zůstane u nás, je to na devětadevadesát procent. Myslím si ale, že to dotáhneme do konce. Jinak zatím neodchází nikdo,“ uvádí předseda 1.SK Prostějov František Jura.

Druhou neznámou jsou tradičně útočníci, po odchodu Filipa Žáka do Teplic nezůstal v Prostějov žádný typický hroťák. Již v podzimní části F:NL se absence útočníků projevila nízkou produktivitou, jednou z nejnižších v celé soutěži. Nedávno sice eskáčko ohlásilo návrat Davida Píchala, který je však prozatím více využívaný na křídle. Zdá se ale, že je na cestě forvard, co by mohl trenérské dvojici Šmejkal -Šmarda být k užitku. „Z Bohemians Praha přijde útočník Michael Junior Ugwu. Je to šikovný hráč, který nedostává v prvoligovém týmu tolik šancí. U nás bude na půlročním hostování,“ prozradil Večerníku František Jura.

Ugwu toho za „A“-tým Bohemians v probíhající sezóně moc neodehrál, když nastoupil jen do tří zápasů. Spíše alternoval v rezervním týmu „Klokanů“. Pro eskáčko by ale mohl být velkou posilou. „Zjišťovali jsme si informace o něm, nebereme hráče jen tak. Volali jsme našemu bývalému hráči, brankáři Le Giangovi. Od něj jsme se dozvěděli, že je to velice šikovný hráč a hodný kluk, který nedělá v kabině problémy. Pokud se mu sice nedaří, tak je to horší, bývá náladový a trochu se tomu poddává. Když mu to ale jde, je to vynikající hráč, technicky i silově vybavený. Chybí mu ale pro pevnější usazení v první lize čísla, která by mohl začít sbírat právě u nás. Přece jen je to nižší soutěž a na důrazné obránce ve druhé lize by mohla platit jeho rychlost i agresivita,“ uvedl k nové posile šéf prostějovského klubu.

Zimní hledání útočné posily je pro eskáčko už opravdu zdlouhavé. „Je pravdou, že jsme měli snad čtyři útočníky vytipované. Ze Slovácka Vechetu, z Vlašimi měl přijít Marek Červenka, z Mladé Boleslavi bylo ve hře hned několik hráčů, stejně jako z Karviné či Baníku Ostrava, odkud jsme chtěli Smékala a také Jaroně. Ale bohužel nic z toho nevyšlo. Nakonec jsme tedy sáhli po nigerijském forvardovi z Bohemians Praha. A snad ho zde oživíme,“ doufá Jura. Eskáčko má v uplynulém týdnu za sebou čerstvě další dva zápasy. Oba vítězné. Zejména utkání s Třincem snesla měřítka mistrovského duelu, kvalitní prověrkou byla i záloha olomoucké Sigmy, která staví mužstvo pro postup do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. „Herně jsem byl velmi spokojený. Chybělo nám šest hráčů, ale Třinci taky. Musím říct, že herně to bylo velice dobré. Vypracovali jsme si dost šancí, bohužel jsme je neproměnili. Znovu se potvrdilo, že potřebujeme útočníka. Kdybychom jej tam měli, nejspíše by byly zápasy jednodušší,“ konstatoval František Jura.  „Jak se dostanou do hry David Píchal, Ugwe, vrátí se oba nejzkušenější stopeři, dále absentující Machynek a Vichta, zase to bude o něco lepší.“

A jaký má předseda 1.SK celkový dojem z dosavadního průběhu přípravy? „Celkově si myslím, že jsme na dobré cestě,“ usmál se.

V nadcházejícím týdnu nemají prostějovští fotbalisté v harmonogramu žádný přípravný duel, což se však může podle aktuální situace ještě změnit. Generálkou bude utkání proti Uničovu, naplánované na sobotu 26. února. O dějišti duelu se ještě rozhodne.