Poprvé na jaře se objevil krajský pohár a přidal další zápasy do již tak bohatého fotbalového menu. Ve středečním odpoledni se na domácí půdě představil Plumlov, jenž na podzim dokázal vyřadit Čechovice, nyní na něj čekal další těžký soupeř z Dolan hrající o třídu výše. Vyrovnaná partie v prvním poločase skončila smírem díky brankám v samém závěru. Ve druhém už ale otěže převzali hosté a dostali se do vedení. Svůj těsný náskok pak udrželi i přes závěrečný tlak Plumlova a domů si tak odvezli postup do semifinále. Pro domácí tím letošní pouť pohárem končí.

První půlhodina duelu by z pohledu šancí možná ani nepotřebovala komentář. Hosté sice měli územní převahu a drželi častěji míč na svých kopačkách, ale k žádné výrazné akci se nedostali. Plumlov se snažil těžit především ze spolupráce Petra Kišky s Hladkým, ale ani ta nevedla k něčemu závažnému. Za zmínku by mohlo stát snad jen velmi netradiční zpracování zadními partiemi Jiřího Kišky, který alespoň tímto pobavil obecenstvo.

První opravdu zajímavou příležitost měl domácí Kotlán, který dalekonosnou ranou vystrašil hostujícího brankáře, a i když se mu podařilo míč vytěsnit na roh, o jistém zákroku nemohla být řeč. Z rohového kopu nescházelo mnoho a Plumlov mohl jít do vedení. Centrovaný míč si totiž našel Hladký a míč se k jeho smůle od zadní tyče odrazil před brankovou čáru. O pár minut později byla situace velmi podobná, tentokrát i s gólovou radostí. Míč si nejprve postavil Fajstl k zahrání volného přímého kopu a tvrdou ranou vyprášil brankářovi rukavice, jenž míč dopravil nad břevno. Rohový kop pak směřoval po stejné ose jako v prvním případě, tentokrát už Hladký trefil přesně pro změnu na bližší tyč – 1:0. Domácí branka viditelně nabudila a Dolany neměly zrovna nejlepší pasáž. Minutu do poločasu mohlo být v táboře domácích ještě veseleji, když byl na konci pěkné akce osamocený Radek Bureš proti brankáři, kterého chytře loboval, ale míč opět otřel jen o tyč. A aby toho smutku před přestávkou nebylo málo, hosté z poslední akce první půle srovnali. Po rychlém přistrčení se do míče opřel Grossmann a našel prostor za zadní tyči – 1:1. Vyrovnávací brankou sudí ukončil první poločas.

Obraz ve druhém poločase se oproti prvnímu výrazně změnil. Prakticky od první minuty hosté zamkli domácí na své polovině a hledali cestu ke druhé brance. Ta ale dlouho nepřicházela, protože obrana Plumlova držela soupeře mimo nebezpečný prostor a Dolany se tak pokoušely spíše o střely z větší vzdálenosti. Střelu Vlka i dvě rány Lišky dokázal vychytat mladý brankář Kšenzulák, který tentokrát dostal prostor. V šestnácti letech rozhodně obstál. Jednou mu pak pomohla tyč a podruhé zase Kutný, který míč na poslední chvíli zblokoval.

Nakonec ale přeci jen přišlo to, co se zdálo nevyhnutelné, a to druhá branka hostujícího celku. Míč se po rohovém kopu odrážel od první tyče k zadní tak dlouho, než jej dopravil hlavou do branky Kaluža – 1:2. Domácí tak měli dvacet minut na srovnání, ale ještě další desetiminutovka byla jasně v režii soupeře a výsledek mohl odskočit i na vyšší rozdíl. Od osmdesáté minuty do konce ale mohli domácí nejen srovnat, ale i otočit skóre. Obraz se totiž změnil ve chvíli, kdy na hrotu doplnil Hladkého Fajstl, s čímž měly Dolany evidentní potíže. Jenže ani jednu ze tří tutovek se nepodařilo proměnit. První měl Marek Bureš, ale místo zakončení slabší nohou ještě volil přihrávku na Fajstla. V dalších dvou byl Hladký. Poprvé se z většího úhlu netrefil mezi tři tyče a ve druhé šel sám na brankáře Hedu, který ale stihl na poslední chvíli míč domácímu kapitánovi odebrat. Na další šance už domácí prostor neměli a po zápase tak mohli pogratulovat soupeři v postupu do dalšího kola.

 

Miroslav TAKÁČ – Sokol Plumlov:

„Byl to velice vyrovnaný zápas, kde byly Dolany o něco silnější na míči v prvních minutách první a druhé půle, pak se to vždy postupně vyrovnalo. Mrzet nás asi nejvíce může závěr prvního poločasu, kdy jsme mohli soupeři odskočit o dvě branky do přestávky, místo toho přišlo srovnání. Tam se nejspíše zápas zlomil. Ve druhém poločase to bylo o tom, kdo dá branku a zápas rozhodne, o něco šťastnější byl nakonec soupeř. Sestavu jsme ale opět skládali, jak to jen šlo. Někteří kluci do toho šli i přes drobná zranění, takže rozhodně zaslouží spíše pochvalu než nějaké výčitky.“

Zbyněk ODSTRČIL – FC Dolany:

„Dali jsme šanci širšímu kádru a nastoupili kluci, kteří nenastupují pravidelně v krajském přeboru. Musím říct, že se nabídnuté šanci moc nechytili, náš výkon byl opravdu špatný. Těžké počasí, které připomínalo léto, my jsme se navíc scházeli až těsně před startem zápasu, ale to náš výkon neomlouvá. Domácí bojovali a my jsme byli hodně nepřesní. Kluci se prali i s terénem, ale s tím si musíme umět poradit daleko lépe. Úplnou tragédii z toho ale určitě dělat nebudu. Ty změny zkrátka dolehly a muselo se to někde projevit, ale takto k dalším zápasům nemůžeme přistupovat. Určitě si k tomu něco na tréninku řekneme.“

 

POHÁR OLOMOUCKÉHO KFS -čtvrtfinále:

Sokol Plumlov – FC Dolany 1:2 (1:1)

Branky: 40. Hladký – 45. Grossman, 71. Kaluža. Rozhodčí: Doležal – Bašný, Winkler. Žluté karty: 33. Kotlán, 65. P. Kiška, 66. J. Kiška – 33. Liška, 76. Vlk, 78. Outlý. Diváků: 65.

Sestava Plumlova: Kšenzulák – J. Kiška, Fajstl, Kotlán (46. Klváček), Vysloužil – M. Bureš (89. Takáč), R. Bureš, P. Kiška, Kutný, Aujezdský – Hladký. Trenér: Miroslav Takáč.

Sestava Dolan: Heda – Doubrava, Kudýn, Vlk (82. Němec), Korec (63. Odstrčil) – Seibert (63. Kaluža), Outlý (90. Chlanda), Grossman, Pírek – Bergmann (46. Jahoda), Liška. Trenér: Zbyněk Odstrčil.