Ve středu 29. června bude rozlosován následující ročník fotbalových soutěží v Olomouckém kraji. Své soupeře pro první kolo se tak dozvědí oba regionální nováčci v krajském přeboru z Čechovic a Konice, ale také třeba Brodek u Prostějova, který se do I.B třídy O KFS vrací po delší odmlce. Zajímavé taky bude sledovat, zda ještě do losovacího aktivu nedojde k určitým změnám v soutěži, které by mohly ještě změnit počet sestupujících i postupujících. Okresní soutěže si ještě budou muset počkat do 13. července, kdy proběhne losovací aktiv formou on-line.

Středeční los se uskuteční v hotelu Central Park Flora v Krapkově ulici v Olomouci od 17.00 hodin. Po zahájení se vedení Krajského fotbalového svazu vrátí ještě k 2022/2023. Kromě tradičních mužských soutěží budou svůj předběžný rozpis znát také všichni mládežníci kromě soutěže přípravek, která se bude hrát tradičně turnajovým způsobem.

Otázky před losovacím aktivem visí ještě u některých celků. Z regionu se jedná například o Kralice, zda skutečně přihlásí I.A třídu, jak předeslal kouč David Kobylík. Potíže během jarní části hlásil ale také třeba Lutín nebo Litovel. Mohlo by se tak stát, že možnost postupu by mohl dostat také Kostelec na Hané, který zakončil sezónu hned za Čechovicemi. Otázkou je také další příslušnost Kojetína, zda po odhlášení a pádu do I.B třídy opět nastartuje mužský fotbal.

Do samotného losu je stále čas ještě situaci měnit. Po aktivu už ale tato možnost nebude, takže budou všechny soutěže uzavřené a bude jasno, kdo se kde představí.

Soutěže mužů i mládeže pod hlavičkou OFS Prostějov se o svém osudu dozvědí ve středu 13. července, kdy proběhne los. V letošním roce se zástupci klubů v drtivé většině rozhodli, že aktiv proběhne per rollam, tedy na dálku. O obsazení okresního přeboru by mělo být nejspíše jasno. Otázkou zůstává, jak se změní formát třetí třídy, který bude nejspíše potřebovat reorganizaci. Záležet bude především na počtu přihlášených klubů a podle toho budou k dispozici určité varianty.