Sekretář Okresního fotbalového svazu v Prostějově je nadále aktivním ligovým sudím, který má bohaté zkušenosti s píšťalkou i praporkem.

V posledních letech ale i on musí řešit, že se jen těžko hledají nástupci, kteří by se od píky vypracovávali na posty ve velkém fotbale. Jednoznačně to ukazuje situace i v soutěžích OFS, kde je celkový počet rozhodčích menší než počet zápasů. Za letošní jarní část se sice podařilo získat čtyři nové tváře a alespoň částečně zalepit díry. Nyní už ale s obavami sleduje sekretář, jak to bude vypadat během letní pauzy a o které sudí brzy přijde.

Do další sezóny budou na okresní úrovni, pokud se podaří obsadit všechny zápasy alespoň jedním rozhodčím. Obsazenost třemi sudími, kteří bývávali ve čtvrtých třídách, je už nemyslitelná. „Teď záleží, jestli jde o to, zda se řeší každý zápas alespoň po jednom rozhodčím nebo rovnou po třech, protože to jsme pak na zcela jiných číslech, kterých by šlo jen těžko dosáhnout a jen těžko se to do tohoto stavu někdy vrátí,“ přiznává otevřeně sekretář OFS Prostějov Petr Antoníček.

Celkově je sudích v regionu stále méně než jednotlivých zápasů během víkendu. Počet rozhodčích, kteří jsou k dispozici, je navíc velmi turbulentní, sekretář vysvětlil důvody. „Jedním faktorem je to, zda se hraje v sobotu i neděli, nebo je většina zápasů v jednom termínu. Velmi záleží i na tom, kolik rozhodčích nám vezme kraj. V I.B třídách máme osm klubů a někdy se stane, že jsme během jednoho dne klidně i minus deset sudích. Teď je to problém i na Moravě, kde nám tak někdy seberou některé rozhodčí kvůli ženským soutěžím, kam chodí naši sudí na lajnu, ale i pískat i do vyšších soutěží. Situace je tak víkend, co víkend jiná. Někdy můžeme počítat s téměř kompletním složením, někdy jsme ale třeba i minus deset dvanáct sudích. Těžko se to tak průměruje, kolik rozhodčích máme na daný víkend k dispozici,“ uvedl šéf zdejších sudích a současně profesionální rozhodčí.

V letošní jarní části velmi pomohl příchod čtyř nových tváří, které se na fotbalových trávnicích rychle zabydlely. Stále je to však málo. „Máme teď čtyři nové kluky. Z toho dvojice kluků jezdí pravidelně soboty i neděle, dva ještě hrají aktivně fotbal, ale každý víkend se taky snaží pomoct. A ono je to hned poznat, když máte čtyři nové kusy, které můžete využít, a zde se promítne každý člověk, navíc velmi pozitivně,“ pochvaluje si nové tváře Antoníček.

Vzápětí ale dodává, že problémů je stále více a příchod čtyř lidí situaci nevytrhne z dlouhodobého hlediska. „Jako velký boom to ale nevidím, že by se teď všechno obrátilo k lepšímu. Čtyři sudí navíc jsou rozhodně plusem, ale když to vezmu v globále, tak poslední roky to jen ubývalo. Navíc rozhodcovský sbor stárne a když tu jsou rozhodčí, kteří pískají už třeba třicet let, tak je to nenaplňuje tak, jak když začínali. Kdyby přišla ještě další desítka nových soudců, tak řeknu, že nyní je situace dobrá. Teď se ale může stát, že sice nám čtyři přibyli, nicméně další pětice třeba v létě skončí a jsme zase tam, kde jsme byli. K tomu je jasné, že někteří se posunou do krajských soutěží, kde je stále podstav, a vyberou si některé ze sudích, co půjdou nahoru. Je to takový nekonečný kolotoč,“ shrnul situaci sekretář Okresního fotbalového svazu.