Po dvou letech útrap se už sezóna 2021/2022 dohrála kompletní, a to bez větších komplikací, které způsoboval v předcházejících ročnících covid-19. Konečné tabulky, postupy a pády jsou tak oficiální a nic se na nich měnit nebude. O pomyslnou tečku za ročníkem se postaral předseda komise STK krajského fotbalového svazu Olomouckého kraje Josef Kalina, který jej ukončil, vzápětí pak odstartoval ročník nový 2022/2023. Kromě losu nechybělo ani představení novinek v rámci pravidel či diskuse o trenérských licencích. A Večerník byl ve středu 29. června u toho!

Úvodní slovo patřilo předsedovi Olomouckého krajského fotbalového svazu Danielu Vitonskému. Ten ve svém krátkém projevu poděkoval všem klubům za účast i za poslední sezónu, pogratuloval také všem, kterým se podařilo postoupit, a popřál hodně štěstí do nadcházejícího ročníku i brzkou vzpruhu všem, kterým se ročník nevydařil. Poté už sekretář O KFS Pavel Peřina, který losovací aktiv vedl, předal slovo předsedovi sportovně-technické komise Josefu Kalinovi, který v prezentaci připomněl všechny vítěze soutěží i s fotogalerií a shrnul, kdo kam postupuje či kdo se naopak se kterou soutěží rozloučil. Následně mohli vystoupit zástupci klubů, doplnit potřebné v rámci diskuse či podat protest, což se ale nestalo. A tak byl ročník 2021/2022 oficiálně ukončen.

Ještě před losovacím aktivem sezóny 2022/2023 proběhla volná diskuse. I tu měl na starost sekretář svazu a představil klubům různé novinky, které je aktuálně čekají. Pavel Peřiny kluby upozornil na některé zbytečné chyby, kterých se dopouštějí, aby se nově vyhnuly pokutě. Probíralo se také natáčení videozáznamů, u nichž apeloval, aby je kluby dotáčely do konce a nezapomněly i na odchody hráčů do kabin, protože jsou případy, kdy tento záznam chyběl. Dále také potvrdil termín, do kdy se musí podat hlášenky. Letos se jedná o 19. červenec. Start ve všech kategoriích O KFS nesmí být dříve než v 10.00 hodin, aby nedocházelo ke komplikacím v brzké ranní dopravě sudích i hostujících klubů, nově platí i pravidlo, že mládež může začít nejpozději tři hodiny před oficiálně stanoveným časem mužských soutěží. „Rádi bychom vyšli vstříc, aby mládež hrála odpoledne, to ale není možné, protože sudích je nedostatek, přineslo by to pouze problémy. Jako předzápas s tím problém nemáme, ale musí to být v takovou dobu, aby sudí stihl případně odjet i na jiný zápas v okolí,“ vysvětlil důvody ke změně.

Nově se změnil také formát dohody mezi kluby na novém náhradním termínu či změny hřiště. V případě, že se oba kluby domluví a žádost bude schválena deset a více dnů před začátkem utkání, bude klub, který změnu požadoval, platit 300 korun. Pokud se bude jednat o kratší dobu před zahájením, bude částka dvojnásobná. „Obzvláště v posledních kolech se nám stávalo, že se celky domluvily na poslední chvíli v pátek a termíny utkání se ještě předělávaly. Tak ale vznikaly problémy pro komisi, která zápasy obsazuje, i rozhodčí. Navíc bych rád upozornil, že souhlas se změnou dostanou kluby až poté, co oba schválí žádost. Nyní jsme oddíly oslovovali kvůli potvrzení, teď už si to budou muset hlídat samy,“ zdůraznil Peřina.

Tím ale výčet novinek nekončil. Mění se i pravidlo v rámci soupisky „A“-mužstva. Dříve musel hráč naskočit minimálně do tří utkání, letos se budou pro změnu počítat minuty a v sezóně musí hráč naskočit minimálně na 150 minut. Soupiska navíc půjde změnit jen během přestupového období či v případě vážného zranění. To stejné bude platit i u sdružených mužstev, kde nyní platilo pravidlo, že se soupiska mohla upravovat před každým duelem.

Největší debatu vyvolala otázka trenérských licencí, kterou by měli trenéři ukazovat před každým duelem, což se klubům příliš nelíbí, a řešily se různé varianty, jak tomu předejít. „Nešlo by to nahrát elektronicky nebo nějakým způsobem jen předat? Stejně jako soupiska mužstva. Nešlo by udělat, aby se na ni mohl přes systém podívat přímo sudí v případě konfrontace a aby se to nemuselo řešit přes administrátora klubu?“ dotazoval se například sekretář Určic Petr Kouřil, s jehož názorem souhlasilo i vedení kraje, které slíbilo, že tuto změnou na FAČRu představí. I krajské vedení ale vysvětlovalo opodstatnění tohoto potvrzení. „Stává se nám, a máme to tu černé na bílém, že někteří trenéři se nezúčastní ani poloviny zápasů. Samozřejmě chápeme zdravotní indispozici nebo dovolenou, ale chybět na více než polovině už je zarážející... Proto si tuto skutečnost díky tomu budou moci sudí ověřit, a když domácí trenér v zápisu ani na hřišti nebude, musí jeho absenci vysvětlit vedoucí mužstva. Budeme to tolerovat, ale povinností trenérů je, aby odřídili alespoň šedesát procent svých utkání,“ doplnil Peřina.

V žádnou větší diskusi se ale aktiv nezměnil a mohlo se tak volně přistoupit k losování. Čísla zůstala téměř beze změn a vše tak probíhalo velmi rychle. Po losovacím aktivu tak mohl Josef Kalina oficiálně oznámit, že soutěžní ročník 2022/2023 právě započal. Závěrem ještě jednou poděkoval předseda KFS Daniel Vitonský za účast a všem klubům popřál co nejméně starostí a pěknou, i když krátkou dovolenou.