Už pět přípravných zápasů má po víkendu za sebou 1.SK Prostějov. Poprvé ale vyšel „bodově“ naprázdno. V cestě byly Rosice a Prostějov zápas s nimi prohrál. Zároveň však dochází k finálním úpravám soupisky. A ať dopadne jakkoli, jisté je jedno, kádr bude do podzimu 2022 mnohem početnější, než jaký byl letos na jaře.

Pouhé dva poslední týdny chybějí do začátku soutěžního ročníku 2022/2023. Alespoň z pohledu „A“ týmu 1.SK Prostějov. Zápas s rezervou Slavie už se blíží, a tak se piluje jak na hřišti, tak v kuloárech. Na hřišti pilovali svěřenci trenéra Pavla Šustra v sobotu v zápase s Rosicemi. Prohráli a trenér nebyl dvakrát nadšený. Prohra 1:2 ale v přípravě nemusí znamenat mnoho. Navíc se mohlo projevit vícero faktorů. „Tento týden byl velice náročný, dostávali hodně zabrat. Možná na nich v sobotu byla vidět hodně únava,“ uvedl sportovní ředitel eskáčka Ladislav Dudík. „A výsledek…, to nebylo o tom, že jsme prohráli. Vždycky jsme s nimi remizovali nebo vyhráli. A tentokrát jsme prohráli po obrovských chybách. Ve druhém poločase pak nastoupilo prakticky deset nových hráčů,“ popisuje některé okolnosti zápasu Dudík.

Mezitím už spolu s vedením klubu a trenérským štábem skládá tým. Tedy spíše dopracovává poslední změny. Jisté je, že z kádru, který na jaře sezónu končil, odešli Jakub Vichta, Jakub Kopřiva a Petr Jiráček. Dlouhodobě je zraněný Lubomír Machynek. A kariéru ukončil Aleš Schuster. Klubu se ale povedlo přivést řadu nových hráčů. A velká většina si řekla o místo v kádru. Právě chuť a bojovnost přitom mohou zápasy rozhodovat. „Když beru kluka do přípravy, tak se dívám i na morálně volní vlastnosti, kromě fotbalovosti. A myslím si, že teď udělali dobrou partu. Spousta mladých, nad nimi ční v roli otce a mentora Honza Schaffartzik. Jednak tedy soudržnost.  A zadruhé pak to, že jsou to všichni kluci rychlostně a silově vybavení. A všichni chtějí. Ve skloubení těchto vlastností by mohla být kolektivní síla,“ uvedl Ladislav Dudík.

Tým bude velice mladý, řada hráčů přišla z ligových týmů, kde hráli buď za rezervu, nebo byli posláni na hostování. Jen minimum z nich někdy hrálo profesionálně, přičemž jednou z mála výjimek je stoper David Gáč. V minulosti eskáčko tímto směrem šlo a posunulo rychle do ligy třeba Davida Juráska nebo Jakuba Matouška. „Určitě je bereme s tím, že je tam potenciál, že by se kluci mohli posunout výš. A budeme dělat vše pro to, abychom je do první ligy posunuli. Jak baníkovce mladé, tak Brňáky, pokud zůstanou,“ konstatoval Ladislav Dudík.