Zatímco minule jsme vám nabídli kompletní souhrn všech mužských kategorií a nyní na něj navážeme soutěžemi mládežníků. Ohlédneme se tak za letošní sezónou v podání ročníků eskáčka, které je od zbytku regionu odskočené. Zamíříme ale také do krajských soutěží, kterých se zúčastnila řada regionálních celků, a neopomeneme ani na okresní žákovské soutěže. Navíc vám přinášíme informace k následující sezóně, ve které se představí nová soutěž pod hlavičkou KFS Olomouckého kraje.

 mládež 1.SK Prostějov

Mládež Prostějova má za sebou kompletní ročník 2021/2022, který jí přinesl vesměs poklidný střed tabulky. Někomu se podařilo vyšvihnout k lepším umístěním, někdo zase zůstal za očekáváním. Ve své podstatě si každá z kategorií uhrála to své.

Kategorie U19 v letošním ročníku Moravskoslezské ligy dorostu obsadila jedenácté místo. Lepší umístění jí uteklo mezi prsty v důsledku zbytečných ztrát se soupeři, kde se dalo bodovat. „Prospali jsme úvod jara, kde jsme třikrát prohráli, pak jsme se sice zvedli k lepším výkonům, ale závěr sezóny nás opět nezastihl v nejlepší formě, tam jsme poztráceli další zbytečné body. Nakonec je z toho až jedenácté místo a určitě víme, že to mohlo být o něco lepší,“ netajil zklamání kouč a šéftrenér mládeže Prostějova Matěj Vybíhal. A nelze než s ním souhlasit. V rámci přípravy se ukázala „devatenáctka“ ve velmi dobrém světle a sbírala skalpy i celků z krajských přeborů, první tři zápasy sezóny ale znamenaly nula bodů. Na konec by tak u mládeže nejraději zapomněli.

Osmnáctka nastupovala v divizi, a nakonec se jí podařilo vybojovat konečné čtvrté místo, těsně pod medailovými pozicemi. Zde nestačila pouze na Holici, Vítkovice a Přerov. V příštím roce se jako nejstarší mládežnická kategorie bude chtít předvést i o patro výš.

Hráči do sedmnácti let odehráli podobný ročník jako jejich starší vrstevníci v dorostenecké lize, což stačilo na desátou příčku, kde měli ztrátu na přední celky, ale daleko lepší pozici než celky pod nimi. O rok mladší hráči do šestnácti let bojovali velmi solidně a stačilo to na sedmou příčku, kde se bodově pohybovali spíš na prvních čtyřech pozicích s náskokem nad dalšími souputníky.

Velké zklamání letos prožila kategorie U15, která v Moravskoslezské žákovské lize dlouho držela naději na souboje v první šestce, ale nakonec jí protekla mezi prsty a musela se spokojit pouze se skupinou o umístění, kterou ovládla bez větších komplikací. „Stále nás to hodně mrzí. Letos jsme hráli opravdu dobře a jsme přesvědčeni, že jsme na lepší výkonnostní skupinu měli. Bohužel rozhodly dva zápasy, kde jsme herně obstáli, ale nedokázali jsme je zvládnout za důležité body, na náš úkor se tam tak dostali soupeři. Ještě stále to mrzí, ale kluci určitě ukázali, že je v nich velký potenciál,“ vracel se k letošní sezóně kouč Aleš Rus, který také potvrdil, že skupina o umístění klukům příliš nedala, protože konkurenci zkrátka nestačili.

U o rok mladší kategorie to s nadějí na první šestku až tak horké nebylo a celek bojoval o sedmou příčku s Karvinou, protože horní polovina byla odskočená. Souboj dopadl lépe pro Karvinou, která tak zakončila sezónu o dva body lépe. V následné nadstavbě skončil Prostějov na čtvrtém místě.

Kategorie U13 a U12 hrály své soutěže v rámci Sportovního střediska mládeže proti celkům z jižní Moravy. „Třináctka“ se během celé sezóny držela ve středu tabulky a stačilo to na lepší polovinu, kterou osmou příčkou zavřela. U U12 byl znát letos velký skok na velké hřiště, se kterým se nepodařilo mladým nadějím srovnat, s pouhými třinácti body to znamenalo předposlední příčku.

 

DOROST

Nejstarší mládežnické výběry regionu nastupovaly letos opět pouze v soutěžích pod hlavičkou krajského fotbalového svazu, kde hrály ve všech třech soutěžích. V krajském přeboru nastupovala čtyři družstva a všechna se umístila ve druhé polovině tabulky. Na osmé příčce skončil sloučený výběr Mostkovic a Kostelce na Hané, které se tak může pyšnit primátem nejúspěšnějšího celku v sezóně z pohledu regionu. Hned v závěsu byla Konice pod vedením kouče Mohelníka a pouze o bod méně nasbíraly Čechovice pod vedením zkušeného lodivoda Evžena Kučery. Poslední příčku obsadilo sloučené mužstvo Brodku u Prostějova a Otaslavic, které na své soky nestačilo v průběhu celé sezóny. „Byla to dobrá zkušenost, ale jsme rádi, že už to máme za sebou. Měli jsme tam jediného hráče dojezdového ročníku a vesměs jsme to hráli s hráči, kteří mají ještě dva až tři roky před sebou, což se v zápasech ukázalo jako hlavní faktor. Mohli jsme získat více bodů, ale starší kluci byli logicky vyspělejší. Nyní se budeme rvát zase o lepší postavení v krajské soutěži,“ prozradil kouč mužstva Radek Kolařík.

V „A“ skupině krajské soutěže se z regionu představily pouze Olšany u Prostějova, které zakončily sezónu na čtvrtém místě, pódiové umístění jim uniklo pouze o jediný bod, kdy jim v posledním kole nevyšel duel v Dolanech, takže padly o tři branky. Určitě ale mužstvo ukázalo velmi dobrý potenciál a někteří z hráčů jej už pravidelně prokazují i za muže v okresním přeboru, kde na jaře převzali důležité role. Svou roli v některých duelech sehrála jistě i únava.

O budoucnost se stejně jako v Olšanech nemusí bát ani v Nezamyslicích, které za sebou mají opravdu vydařenou sezónu a v „béčku“ krajské soutěže mohou slavit stříbrné medaile. Stejně jako v Olšanech jsou někteří z kádru i stabilními členy základní sestavy u mužů a potřebné sebevědomí a vyhranost tak opravdu neschází. Ve středu tabulky nalezneme další dva regionální kluby. Jedním z nich je rezerva Čechovic, což je na Prostějovsku opravdovým paradoxem, protože zatímco většina klubů má problém sestavit byť jediné mužstvo dorostu, tak v Čechovicích se pyšní hned dvěma. Rezervnímu týmu to letos stačilo na šestou příčku. O dvě místa hůře dopadl sloučený dorost Pivína s Určicemi, který ale bavil a měl vysoký počet vstřelených i obdržených branek. „Kluky musím pochválit, podařilo se nám vytvořit velmi dobrou partu a v příštím roce budeme ve spolupráci pokračovat. Je dobře, že dorosteneckých celků ještě přibylo, snad to tak půjde i dál,“ prozradil kouč sloučeného celku Martin Hýbl. Třetí od konce skončil Plumlov, který se také může pyšnit dlouhodobou tradicí dorostenců.

ŽÁCI

 

U žáků nastoupily letos tři celky do krajského přeboru, kde hrají zároveň mladší i starší žáci. V rámci regionu se nejvíce dařilo Olšanům u Prostějova, které v obou kategoriích byly nejlepším klubem regionu. U starších žáků to bylo jen o fous před Čechovicemi, u mladších měli náskok na své soupeře z Prostějovska vyšší. V rámci Čechovic a sloučeného mužstva Nezamyslic a Němčic se jednalo v obou případech o spodní polovinu tabulky, ale daleko od posledních příček. Oba celky si uhrály dostatek bodů pro klidnou sezónu.

Kromě přeboru nechyběla také krajská soutěž. Tu si zahrálo deset družstev a tři z nich z Prostějovska. Nechyběla tak rezerva mladších žáků eskáčka a dva sloučené kluby, a sice Smržice s Kostelcem a Jesenec s Přemyslovicemi. Skupina se po skončení soutěže ještě rozdělila na dvě podskupiny, kde jedna svedla boj o titul a druhá o umístění. Do titulové se dostala pouze rezerva Prostějova a obsadila čtvrtou příčku, o které bylo téměř jasno už po skončení základní části. Skupinu o umístění ovládl celek Smržic s Kostelcem jednoznačně a tabulku uzavřel Jesenec sloučený s Přemyslovicemi.

Okresní soutěže

Pod hlavičkou Okresního fotbalového svazu Prostějov se letos tabulkově hrály pouze kategorie žáků. U starších žáků dokázali svůj náskok z podzimu udržet hráči Jesence, kteří byli spojení s Přemyslovicemi a mohou se radovat z titulu okresního přeborníka. Další dvě medailová umístění pro sebe uzmuly druhé Vrahovice, které na jaře neztratily jediný bod, a třetí Otaslavice, které potvrzovaly svou formu v průběhu celého roku. Dařilo se ale také Brodku u Prostějova či Mostkovicím. Od šestého sloučeného klubu Vícova s Plumlovem už ale byla patrná propast.

V rámci mladších žáků to byl souboj do posledního kola. Celou sezónu ukazovaly nejlepší formu celky Určic a Bedihoště, což vygradovalo v posledním utkání sezóny, kde proti sobě odehrály souboj o prvenství. Z vítězství se nakonec radovaly Určice a po výsledku 2:0 mohly začít oslavy. Bedihošť se ale rozhodně také nemá za co stydět. Ve velmi dobrém světle se ukázaly také celky Kralic, Hané Prostějov a Konice. Tato pětice byla jasně lepší než ostatní.

 

Další díly seriálu FOTBAL EXTRA najdete v tištěném vydání dvojčísla PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 11. července