Herně ještě nesourodou, ale dle výsledku vynikající premiéru mají za sebou fotbalisté 1.SK Prostějov. Svěřenci staronového trenéra Pavla Šustra nastoupili uplynulou neděli dopoledne v rámci 1. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nového soutěžního ročníku 2022/2023 na půdě nováčka pražské Slavie, jehož „B“-tým byl de facto jediným, kdo měl o postup z ČFL zájem.

Za ekáčkem se vypravil také Večerník, aby v areálu Na Chvalech v Horních Počernicích, který proslavilo tamní mužstvo Xaverova, sledoval spíš boj než herní laskominu. Co je ale z pohledu Prostějova důležité, byl to on, kdo jako jediný skóroval. Konkrétně měl vítěznou branku na svědomí Nigerijec ve službách 1.SK Solomon Omale, který v nastavení první půle proměnil pokutový kop. A jelikož ani ve druhém dějství nebyla rezerva sešívaných schopna překonat vynikajícího novice v brance eskáčka Krynského, ten tak prožil společně se svými spoluhráči vydařený debut.

Rezerva pražské Slavie do utkání nečekaně nasadila i dvě posily z „A“-týmu. V záložní řadě se objevila předsezónní posila z Českých Budějovic Matěj Valenta a především na levý kraj defenzivy se postavil jinak stálý člen prvoligového kádru David Jurásek. Odchovanec brněnské Zbrojovky svoji kariéru restartoval v sezóně 2020/2021 v Prostějově, odkud přes Mladou Boleslav přestoupil až do Slavie a dnes je i členem reprezentační „jedenadvacítky“. Jinak se to v sestavě domácích hemžilo talentovanými mladíky v čele s Adamem Pudilem či přetaženým talentem z Baníku Šmigou. Vše dirigoval zkušený Michal Švec.

Naopak staronový kouč prostějovského eskáčka nemohl využít služeb tří hráčů – právě se ženícího Schaffartzika, dlouhodobě zraněného Machynka a preventivně odpočívajícího i s kolenem laborujícího Stříže. Do základní jedenáctky poslal Pavel Šustr hned půltucet posil v čele s ukrajinským brankářem Krynským. Své místo si vybojovali i Bolf, Gáč, Mach, Elbel a útočník Pinc. Na lavičce zůstala dosud poslední posila Ali-Abubakar z Ghany, jarní jednička Bárta či dvojice Zapletal, Píchal.

V úvodní pětiminutovce bylo jasně aktivnější eskáčko, které se rychlými přihrávkami tlačilo dopředu. Třetí minuta přinesla průnik Kušeje, který si navedl míč na pravačku a poprvé prověřil Dvořáka v brance Slavie B. V 5. minutě centroval Elbel, ale Pinc hlavičkoval nad branku. Ve 13. minutě přišlo vyvrcholení vydařeného úvodu, kdy po nenápadné akci ve středu hřiště Koudelka přiťukl míč Bartolomeuovi a ten, ač byl zcela sám na hranici pokutového území, v tutovce těsně minul levou tyčku. Domácí zahrozili poprvé ve 14. minutě, kdy z trestného kopu prověřil novou tvář v prostějovské svatyni Šmiga, Krynský si ale s jeho ránou pod břevno poradil. Ve 22. minutě kapitán slávistické zálohy Nikl krásným pasem našel rozběhnutého Šmigu, jehož nezachytil Gáč, ale Krynský se naštěstí vytasil s perfektním zákrokem, který zvýraznil i chycenou dorážkou Šuberta. Poté se dlouho bojovalo uprostřed hřiště, až ve 38. minutě si další kolmici, tentokrát z kopačky Labíka, naběhl Adam Pudil a přízemní střelou jen těsně minul pravou tyč. Na druhé straně ve 42. minutě Koudelka napřáhl ze střední vzdálenosti, jeho střela nártem ale zamířila vedle Dvořákovy svatyně.  O dvě minuty později eskáčko rozehrávalo rohový kop, míč proskákal až na malé vápno, odkud zakončoval Omale, jehož tečovaná střela z nebezpečné pozice ale mířila nad. A pak to přišlo. Po střetu Adama Pudila s Bialkem nařídil hlavní rozhodčí pokutový kop. K jeho exekuci se v už nastaveném čase první půle postavil Omale a přesnou střelou k levé tyči, kde byl Dvořák pozdě, otevřel skóre – 0:1. Klasický gól do šatny a jak se později ukázalo, byla to i branka vítězná.

Druhý poločas si pro sebe uzmula rezerva pražské Slavie. Naděje z Edenu totiž eskáčko místy až nechutně zatlačily a jen díky vynikajícím zákrokům ukrajinského brankáře ve službách 1.SK drželi hosté vedení. Jinak byli totiž až příliš pasivní. Svěřenci kouče Šustra s přibývajícím časem zcela upustili od své hry, nedařil se jim presink, ani kontry ze zataženého bloku. Prakticky jedinou přímou příležitost na branku měl ve druhé půli už krátce po začátku v neděli aktivní Kušej, jeho zakončení levačkou ovšem reflexivně vykopl Adam Dvořák. Deset minut před koncem ještě Kušejův centr vrátil hlavou na vápno Pinc a do míče se z voleje opřel Vlachovský, jenže zamířil těsně nad břevno.

Naopak na druhé straně to jen lítalo. V 56. minutě byl Victor Osuagwu krátce po nástupu na hřiště faulován, načež Šubertův prudký přímý kop trefil Koudelku do spánku. V 62. minutě se opět činil strážce hostující svatyně Krynský, když se po skvělé individuální akci před ním sám ocitl střídající Osuagwu, brankář Prostějova ale nadvakrát zlikvidoval jeho kreativní pokus o lob. Brankou pak neskončily ani další pokusy Šmigy, a když byla zkalena i jediná radost domácích poté, co se těsně před začátkem nastaveného času mohl stát sešívaným hrdinou exprostějovský David Jurásek (ten rozvlnil síť po střílené přihrávce Šmigy, jeho úprk k lavičce ale zastavil zdvižený praporek pomezního sudího), mohli Prostějovští spokojeně nasednout do týmového autobusu. Na povedenou přípravu navázali plným bodovým ziskem.

 

ŘEKLI NA TISKOVCE…

Marek JAROLÍM – SK Slavia Praha „B“:

„Až na posily z ‚áčka´ a Švece to bylo pro většinu kluků poprvé, co hráli profesionální soutěž. Poprali se s tím dobře, bylo tam vytváření šancí, ovládli jsme i těžiště hry, akorát tedy škoda, že nebyli odměněni gólovou radostí. Kluci se musí s tou soutěží více sžít a bude to dobré. Co chybělo alespoň k bodu? Právě ten gól z některé z našich šancí. Pak je to i souhra nějakých okolností. Mrzí nás, že jsme gól nedali, protože se chceme prezentovat ofenzivně. Prostějov byl soupeř, který má větší kvalitu v hráčích, takže je to pro bránění větší tlak, tím pádem to ubírá i sílu pro ofenzivu. Je potřeba sžít se s tím, že na druhé straně jsou lepší hráči, než se kterými se porovnávali v minulém ročníku.“

Pavel ŠUSTR – 1.SK Prostějov:

„Bylo to klasické první utkání nové sezóny. Když zhodnotím náš výkon, byla v něm vidět křečovitost, přemíra snahy a nedokázali jsme se držet stanoveného plánu po celých devadesát minut. Nedařilo se nám dotahovat útoky do vyložených šancí, do nichž jsme naopak pustili soupeře, což by se nám nemělo stávat. Z tohoto pohledu považuji vítězství spíše z kategorie šťastných. Na druhou stranu každý tým si pro výhru musí jít, a pokud nejde, sama nepřijde. Naopak vás mine. My jsme odměněni byli a pro nás, jakožto pro tým, který se vytváří, je to velice důležité vítězství. My jsme podali soudržný, kolektivní výkon, z něhož vyčníval brankář Krynský. To byla od vedení trefa!“

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA - 1. kolo

SK Slavia Praha „B“ – 1. SK Prostějov

0:1 (0:1)

Branky: 45.(+1) Omale z penalty. Rozhodčí: Kotala – Bureš, Žurovec. Žluté karty: 45.(+1) A. Pudil, 90. Jurásek – 11. Bialek, 55. Omale, 88. Píchal, 89. Bolf, 90.(+1) Krynskyj. Diváků: 580

Střely na branku: 8:3. Střely mimo branku: 9:9. Rohové kopy: 7:7. Držení míče: 55%:45%.

Sestava Slavie B: Dvořák – Labík (63. Bárta), Behenský, Švec (54. Isaiah Babajide), D. Jurásek – Zachoval (63. Kopáček), Nikl, Valenta – Šubert (78. Kneifel), Šmiga, A. Pudil (54. Osuagwu Victor). Trenér: Marek Jarolím.

Sestava Prostějova: Krynskyj – Bolf, Bialek, Gáč, Elbel (75. Vlachovský) - Omale – Bartolomeu (63. Zapletal), Mach (63. Kulig), Koudelka (78. Píchal), Kušej – Pinc (85. Ali-Abudakar). Trenér: Pavel Šustr.

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA

1. kolo: Dukla Praha – Líšeň 0:1 (0:0). Branky: 90. Reteno. Žluté karty: 55. Kozel, 68. Holiš – 27. Vandas, 39. Jeřábek, 45+1. Matocha, 66. Čermák, 90. Reteno * Třinec – Karviná 0:3 (0:1). Branky: 22. Mikuš, 71. Zedníček, 90+2. Bartl. Žluté karty: 50. Kateřiňák, 59. Hýbl, 72. Straňák, 75. Jursa – 41. Nešický, 45+3. Papadopulos, 55. Krčík, 73. Durosinmi, 84. Rezek. * Vyškov – Chrudim 3:0 (2:0). Branky: 11. a 17. Kanakimana, 56. Fofana. Žluté karty: 70. Lahodný (V). * Vlašim – Jihlava 0:2 (0:2). Branky: 19. a 41. Selnar. Žluté karty: 26. Horský, 81. Solomon (oba V). * Příbram – Táborsko 1:1 (1:1). Branky: 44. Bezpalec vlastní – 42. Tolno. Žluté karty: 32. Čejka, 87. Zeronik – 34. Mezera, 90. Bezpalec. * Sigma Olomouc „B“ – Sparta Praha „B“ 1:0 (1:0). Branky: 45. Slaměna. Žluté karty: 19. Greššák, 40. Matoušek, 44. Sláma – 30. Pudhorský, 71. Váňa. Červená karta: 22. Večerka (S) * Varnsdorf - Opava 3:1 (2:1). Branky: 12. Zbrožek, 27. Rudnytskyy, 88. Abdullahi - 20. Kramář. Žluté karty: 56. Rudnytskyy, 70. Kubista - 5. Kopečný, 8. Ščudla, 89. Pikul.

 

KAM PŘÍŠTĚ:

2. kolo, sobota 6. srpna, 17.00 hodin:

Karviná – Vlašim (pátek 5. 8., 17.00, PP ČT SPORT), Vysočina Jihlava – Sigma Olomouc „B“ (pátek 5. 8., 18.00), Opava – Dukla Praha (pátek 5. 8., 18.00), Chrudim – Příbram (10.15), Táborsko – Slavia Praha „B“, Líšeň – Varnsdorf, 1.SK Prostějov – Třinec, Sparta Praha „B“ – Vyškov (neděle 7. 8., 10.30)