Prostějovská Haná opět jednou ukázala, že s ní soupeři musí nejen počítat, ale že je navíc dokáže pravidelně porážet. Díky stabilní formě a slušným měřítkům jejich hry je výsledkem druhé místo a pouze jednobodová ztráta na vedoucí celek z Loštic. Kdo by to přitom řekl před nějakými dvěma roky, kdy se tým Daniela Koláře neskutečně trápil. A až jaro ho dokázalo probudit. Nyní je ale realita zcela jiná. Co tedy celku z Prostějova hrajícímu v zelené a bílé pomohlo, že své výsledky z ročníku 2019/2020 nejenže zopakoval, ale dokonce je vylepšil?

Vhodně doplněný tým

Haná, podobně jako většina regionálních týmů, přes léto příliš neposilovala. Dva tahy se jí ale povedly na výbornou. Jednak se navrátil Jan Typner, zároveň navíc v létě do týmu přišel Štefan Danis. Oba dva se brzy zařadili k oporám mužstva. U prvně jmenovaného se projevovala častým řazením do základu, k němuž přidal tři branky, druhý toho zdaleka tolik neodehrál. Když byl ovšem na hřišti, jednalo se o nepřehlédnutelného hráče, který se navíc dokázal prosadit hned pětkrát. Tyhle příchody se vyplatily.

Spolehlivé výkony brankáře

Podobně jako v Konici vedly ke druhému místu i výkony gólmana, je tomu tak i u Hané. Ta se tradičně mohla spoléhat na Jana Maráka, který je stálicí v sestavě a jedním z hlavních pilířů Hané. Marák může při zpětném pohledu žehrat snad jen na čtyři puštěné penalty proti Šternberku. Jinak zachytal vesměs skvěle. Inkasovat v deseti zápasech jen dvanáct branek je skvělá vizitka. I když hlavní zkouška v podobě souboje s prvními Lošticemi tým teprve čeká.

Gábora nahradili jiní

Velkou ztrátu zaznamenala Haná v odchodu Patrika Gábora. Rychlý, energický, se skvělou střelou, to byla vizitka klasického útočníka, který tvořil dvojici s Tomášem Cibulcem. Po jeho odchodu se tak logicky nabízela otázka, zda ztrátu svého nejproduktivnějšího hráče Haná nějak vykompenzuje. A povedlo se, prostějovský tým zapsal hned čtyři hráče, kteří dali tři a více gólů. A ani Cibulcovi střelný prach nezvlhl.

Nestárnoucí čtyřicátníci

Prostějovská Haná trvale disponuje jedním z nejstarších celků v soutěži. Velkou část hráčů tvoří čtyřicátníci, unikátem je pak sedmapadesátiletý Ivan Jančiar. Taky tentokrát jich řada do bojů zasáhla. Často se přitom nejednalo o minutové příděly, například Tomáš Cibulec zvládl 765 minut, Radovan Světlík 820 minut a Miloš Krupička dokonce 864 minut, a to ještě v záloze. Vskutku unikátní počiny.

Skvělá bodová série

Co nakopne tým víc než výhra? Snad už jen dlouhá série zápasů, v nichž neprohrál. A přesně to byl případ Hané. Ta sice hned ve druhém zápase ztratila dva body v penaltovém rozstřelu. Poté už se ale rozjela. Byla to velká show, Haná vyhrála šestkrát za sebou! Často přitom jednobrankovým rozdílem, několikrát se jí zápas podařilo otočit. Tak se pozná síla týmu.

 

Srovnání podzimních částí

v podání TJ Haná Prostějov

                                   2020/2021      2019/2020

Zápasy                        10                    14       

Body                           25                    30

Bilance                       10 – 8 – 0 – 2  14 – 10 – 0 – 4

Penalty                       0 – 1                1 – 1

Vstřel. branky            22                    41

Obdrž. branky            12                    33

Otočené zápasy          1                      3

Ubráněné nuly            3                      1

Nejlepší střelec                      Štefan Danis (5)                     Tomáš Cibulec (11)

Nejvytíženější hráč                 Jan Marák (911)        Jan Marák, Michal Trnavský (1277)

Nejvíce karet                           M. Čermák, M. Krupička (3)           P. Gábor (4)

Nejvíce odchytáno                  Jan Marák (911)        Jan Marák (1277)

 

Srovnání posledních podzimů:

                                   2020    2019    2018    2017

Umístění                    2.         4.         14.       5.        

Body                           25        30        8          23

Průměr bodu na zápas 2,5      2,1       0,6       1,6