Prostějovští fotbalisté mají za sebou podzim plný zvratů. Po vlažném úvodu a divokém prostředku podzimu, kdy skvělé výkony tým střídal s nedobrými, přišla bodová šňůra a s tím i vzestup tabulkou. Právě bodem tým podzim zakončil na trávníku Třince. Závěrečný zápas pak vlastně poukázal na to nejlepší i nejhorší, co tým během půlsezóny předváděl. Tedy například nevyužívání šancí, místy problém se standardkami soupeře a také inkasování červených karet. Na druhou stranu – podobně jako ve zbytku podzimu – odehrál tým pohledný zápas plný šancí a zajímavých individuálních výkonů.

Hodnocení zápasu s Třincem bylo od kouče Prostějova tehdy jedním z těch delších. Jindy relativně stručný kouč tehdy opět mimoděk poukázal i na něco z předchozích zápasů. „Po tom vývoji zápasu je škoda, že jsme jej nezvládli. Na druhou stranu je potřeba říct, že i vzhledem k vývoji a tomu, že nás bylo o jednoho méně, tak je pro nás remíza dobrá,“ uvedl tehdy. Právě utkání, která nevypadala špatně, ale eskáčko v nich nakonec body ztratilo, byla poměrně častým jevem. Příkladem byl třeba zápas se Sigmou Olomouc, kdy se Prostějov dokázal se soupeřem popasovat herně, ne však výsledkově, tedy bodově. Dalším takovým případem byl třeba nepodařený zápas v Drnovicích s Vyškovem nebo poté venku s Příbramí, kde ale Šustrův tým uhrál bod.

Celkově byl po podzimu kouč s některými věcmi poměrně spokojený. „Určitě se nám zlepšila defenzivní část. Dokázali jsme eliminovat útoky soupeře, dobře bránit a dělat z toho rychlé protiútoky. To se nám podařilo spravit,“ komentoval po konci podzimní části, kdy ještě měla následovat jarní předehrávka s Třincem. Pochválil rovněž lídry týmů. A na dotaz Večerníku se zastavil u mladíků. „Jednoznačně je to o tom, že velká část hráčů potřebuje čas k získání půdy pod nohama, jistotu. Fotbal hrát umí. Ale potřebují se adaptovat na rychlost a tvrdost, které ve druhé lize jsou. To byl asi náš největší problém, vyrovnat se s tím,“ vyjádřil se Pavel Šustr.

Právě o mladíky tým zejména posílil. Hráči jako Samuel Kulig, Jakub Elbel nebo Marek Mach měli minimální nebo také žádné zkušenosti se 2. ligou. „Hráči, které jsme vytáhli ze třetí ligy, a to ať už z Baníku, nebo dalších týmů, potřebují určitý čas. Čas, aby získali zkušenosti, svou jistotu a aby to, co se už někde naučili, dali do větší rychlosti a intenzity. To je poučení pro příště i pro mě, být možná obezřetnější ve výběru a mít více zkušených hráčů,“ pojmenoval tehdy některé příčiny slabšího rozjezdu Pavel Šustr. A celkové hodnocení? „Máme dvacet bodů a určitě nejsem spokojen s tím, jak jsme odehráli některé zápasy,“ uvedl a zmínil zápasy s Vlašimí nebo Spartou „B“. „Musíme být daleko důraznější, důslednější v některých věcech,“ dodal.

 

30 partneri 2022 2023