Roky debat jsou minulostí a nyní se ke slovu dostávají první činy. Fotbalové prostředí čekají závratné změny, které se dotknou řady soutěží, klubů, hráčů, trenérů i všech funkcionářů. Největší novinkou bude, pokud vše schví řídicí orgány, konec I.B tříd, které zcela zaniknou. Posílit by tak měly okresní fotbalové svazy, které budou mít pod svými křídly více soutěží. Snížit by se měl i počet divizí a menší počet zástupců by měl znamenat zkvalitnění soutěží. Vše bude nejdříve platit od ročníku 2024/2025.

 

První velkou novinkou, která je už schválena v rámci reorganizací, je fakt, že fotbalové soutěže už nebudou mít názvy, na něž jsou lidé léta zvyklí. Nově se bude jednat o ligy, které budou rozděleny do sedmi, maximálně osmi úrovní. Pro jednoduchý příklad vezmeme krajský přebor, který je co do úrovně pátou nejvyšší soutěží. Nově se tak bude jmenovat pátá liga.

Jak jsme již výše psali, úrovní bude maximálně osm, spekuluje se i o čísle sedm. Pátá a šestá liga, tedy krajský přebor a I.A třída, bude i nadále spadat pod krajské fotbalové svazy. Naopak sedmou a osmou ligu už budou mít na starost okresní svazy. Z tohoto pohledu tak jednoznačně vyplývá, že I.B třída, jak ji nyní známe, bude nejpozději za tři roky minulostí.

Zajímavý krok se chystá i v divizních soutěžích, kterých by mělo ubýt. Řadu klubů bude čekat sešup o třídu níže. Z toho pramení, že podobný osud bude i v každé nižší soutěži. Zřejmě největší boje přijdou právě v I.B třídách, kde bude padat drtivá většina klubů zpátky do okresních soutěží.

Dojde tak díky této reorganizaci, která by podle všeho měla být bez větších potíží schválena, skutečně k tomu, že se podaří zvýšit konkurenci a pomoci fotbalu, aby se zmátořil z posledního období, kdy klubů rapidně přibylo? Nebo se nezmění zhola nic a jen si fotbalová veřejnost bude muset zvyknout na zcela nové názvy soutěží a úrovně soutěže? Na tyto otázky se nyní jen těžko hledá odpověď. Jasněji bude až za dva tři roky, kdy by tyto kroky měly vejít v platnost.