První jarní kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY mají za sebou fotbalisté Prostějova, kteří uplynulou sobotu odpoledne přivítali na domácí půdě Varnsdorf. V areálu SCM Za Místním nádražím je v 17. dějství druhé nejvyšší soutěže čekal kvalitní soupeř z vrchu tabulky, který se snažil prosazovat hlavně rychlými útočnými akcemi. A protože jednu před půlhodinu využil, bylo na eskáčku, aby tvořil a předváděl aktivní hru. To se dařilo, zakončení a finální fáze už ale méně. Nakonec však díky zásahu střídajícího Daniela Bialka dokázali domácí alespoň srovnat na konečných 1:1.

Prostějovský tým představil hrstce diváků, která v chladném počasí dorazila do hlediště, hned pět nových tváří v základní jedená. Jednou z nich byl brankář Vejmola, na levé straně obrany exlíšeňský hsot z Mladé Boleslavi Rolinek, ve středu zálohy Martin Mach, o ofenzivní stránku se měli starat ostravský odchovanec Chvěja a zejména urostlý forvard Malec. K nim se ve druhé půli přidali ještě střídající legionář Dano, vyslanec Pobřeží slonoviny a Slovák Gabriš. Naopak Varnsdorf vstoupil do prvního jarního zápasu s jedinou novou tváří, kterou se stal obránce Kurka.

Od úvodních minut se hrál z obou stran poměrně opatrný fotbal, ani jeden z týmů nechtěl udělat zásadní chybu, jenž by soupeři darovala výhodu. Utkání začalo přece jen o něco lépe pro hosty. Ti se několikrát dostali do pokutového území, sraženou střelu třeba už ve 2. minutě zapsal nigerijský útočník ve službách hostů Tanko. Po čtvrthodině hry si připsal Bartolomeu dvě střely, jedna mířila do blokujícího hráče, druhá šla mimo. Optická převaha eskáčka tak v gól nevyústila, naopak 23. minuta přinesla branku na druhé straně. Rychlík Tanko poslal na zteč Schöna, který si vytáhl Vejmolu z branky, následně akci zpomalil a z úhlu se trefil přesně mezi tři tyče – 0:1. Brzy nato prošel do šance prostějovský Rolinek, jeho nahrávka před bránu ale byla sražená těsně vedle. Krátce před půlhodinou hry střílel Kulig, zamířil nad.  Pět minut před odchodem do kabin se objevil v největší šanci Prostějova opět Bartolomeu, proti němuž vyběhl Vaňák a střelu z blízka vyrazil. A tak se šlo do kabin za stavu 0:1.

Ani po přestávce se obraz hry nijak výrazně nezměnil, přesto to byl znovu Varnsdorf, který mohl navýšit vedení. Nejprve ve 49. minutě Bartolomeu neproměnil střelu na přední tyč, aby v 54. minutě byl naopak osamocený a připravený ke střele Tanko, ale nebyl přesný. Sporný moment nabídla 59. minuta. Hráč hostů byl dostižen vracejícím se prostějovským Elblem ve vápně a následně se člen sestavy Varnsdorfu sesunul k zemi. Rozhodčí však i přes vehementní protesty Severočechů penaltu nenařídil. Po hodině hry trenér Šustr třikrát střídal a úsilí eskáčka srovnat se ještě zvýšilo. Brzy nato tu byla velká šance, Schaffartzik v 76. minutě hlavičkou orazítkoval břevno. Závěr zápasu byl kouskovaný, Prostějov měl několik centrů, získal i fauly a rohy, ale dlouho nic na obranu hostů neplatilo. Když už to vypadalo v závěru že si Hanáci ani potřetí za sebou ve vzájemném utkání neporadí s pevnou obranou Varnsdorfu, dostal se v nastaveném čase k propadnutému míči na zadní tyči střídající Bialek, který z chumlu hráčů po dobré práci Bartolomea srovnal na konečných 1:1. Došlo tak k dělbě bodů, což znamená, že Prostějov drží šňůru sedmi utkání bez porážky.

HLASY TRENÉRŮ:

Pavel ŠUSTR– 1.SK Prostějov:

„Bod mi přijde velice dobrý, bereme ho. Nedělám rozdíl mezi tím doma a venku, chceme vyhrávat všude. Ale vzhledem k tomu vývoji a k tomu, že jsme vyrovnávali až úplně na konci, tak je pro nás dobrý. Nechtěl bych podcenit Varnsdorf, je to kvalitní tým a může nyní dle tabulky hrát docela v klidu. V zápasech se nám nestává často, že držíme více balón. Neříkám, že jsme z toho byli překvapení, ale mrzí mě, že soupeř má pak dva tři rychlé kluky, a přesto se s nimi nedokážeme popasovat lépe. Musíme se na to podívat, zda to bylo špatným postavením. Možná jsme to v některých fázích nezvládali i rychlostně.“

Miroslav HOLEŇÁK – FK Varnsdorf:

„Před zápasem bychom brali bod všemi deseti. Ale když inkasujete v nastaveném čase, tak to trochu bolí. Musím však konstatovat, že remíza je spravedlivá vůči hře. Bylo vidět, že Prostějov po inkasování se snažil stále hrát fotbal, ale bohužel na tom terénu to moc nešlo. My to měli stejně a trochu jsme se tomu přizpůsobili. Jak budou terény lepší, budou se hrát lepší zápasy. Tentokrát to bylo hodně o bojovnosti. Škoda že jsme nevyužili nějaké šance na 2:0, protože Prostějov už to musel hrát hodně na riziko. Byla tam i penaltová situace, kterou ale nechci hodnotit.“

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA - 17. kolo

1.SK Prostějov – FK Varnsdorf

1:1 (0:1)

Branky: 90.(+2) Bialek – 23. Schön

Rozhodčí: Rouček – Dobrovolný, Černoevič. Žluté karty: 29. Kulig – 52. Kouřil. Držení míče: 57%:43%. Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 5:5. Rohové kopy: 7:3. Diváků: 260

Sestava Prostějova: Vejmola – Bolf (78. Blahuta), Elbel (88. Gábriš), Schaffartzik, Rolinek (63. Bialek) – Kulig, Mach (63. Dano) - Chvěja (63. Píchal), Koudelka, Bartolomeu – Malec. Trenér: Pavel Šustr.

Sestava Varnsdorfu: Vaňák – Richter, Kouřil, Kubista, Kurka – Bláha, Zbrožek – Schön (88. Švanda), Ondráček (69. Ludvíček), Samko (79. Dufek) – Tanko (88. Rudnytskyy). Trenér: Miroslav Holeňák.