Středeční vložené kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přineslo na stadionu SCM Za Místním nádražím už třiadvacáté pokračování druhé nejvyšší fotbalové soutěže, kdy tým Prostějova přivítal v třaskavém souboji svého blízkého konkurenta z Vyškova. Zatímco domácí nečekaně bojují o holý život, hosté přijeli posílit své ambice o postup do baráže o F:L. O náboj v hanáckém derby tak nebyla nouze. V chladném dubnovém odpoledni se ale příliš pohledného fotbalu takřka sedm stovek příznivců nedočkalo.

Eskáčko, poprvé pod novým koučem Michalem Šmardou, chtělo utnout čekání na jarní výhru, což se nakonec díky velmi důslednému výkonu směrem do defenzivy také podařilo. Hosté byli sice herně lepší, střelecky výrazně aktivnější, leč ve finální fází selhali. O výsledku rozhodla proměněná penalta kapitána Schaffartzika dvacet minut před koncem. Jak se o den později ukázalo, trenéra Vyškova Jana Trousila záhy potkal stejný osud jako před pár dny dnes již exprostějovského Pavla Šustra...

Stav před výkopem

Obě mužstva do duelu vstupovala ve zcela odlišné roli. Zatímco Prostějov se v jarní části F:NL trápil a do uplynulé středy čekal na první výhru, Vyškov střídá ve druhé polovině sezóny dobré výkony s těmi horšími, přesto nadále pomýšlí na baráž o nejvyšší soutěž. Na domácí straně scházeli kromě Elbela s Píchalem také Stříž a jen na lavičce zůstal Vlachovský. Šanci naopak dostali Bialek s Rolinkem. Ale ta největší změna přišla na trenérském postu, kde se znovu objevil Michal Šmarda. Zatáímco před koučem Šustrem v Prostějově působil jako asistent trenéra Šmejkala, nyní dostal poprvé v životě šanci v profesionálním týmu jako hlavní kouč. Hosté nastoupili až na jednu změnu (Lacík místo Baya) takřka ve stejném složení jako ve vítězné otočce v nastaveném čase proti Třinci.

Vývoj zápasu

Prvních dvacet minut toho paradoxně přineslo asi nejvíce za celý zápas. Vyškov od začátku diktoval tempo hry a snažil se tvořit. Domácí hráči začali z důsledné obrany a bořili útočné snahy hostů. Přesto se během rozmezí čtvrthodiny dostal soupeř ke třem zajímavým situacím, ale ani jednu z nich nedokázal vyřešit tak, aby se mohl dostat do vedení. Ve zbytku první půle probíhalo utkání zcela bez šancí a pomalu se do hry dostal i Prostějov, ale až k brankáři Kinskému to nikdy nevyšlo.

Ve druhém poločase se obraz hry nijak nezměnil. Na jejím startu se mohli hosté dostat do vedení, ale Vejmola byl proti. Poté už opět pokračovalo dobývání bez šancí a eskáčko ukázalo, že na defenzivní činnosti dobře zapracovalo. Co se nedařilo hostům, zvládli během rychlé akce domácí. Úvodní branka k vidění nebyla i kvůli faulu brankáře, po kterém byla nařízena penalta. Tu domácí zvládli proměnit a své nejtěsnější vedení si dokázali pohlídat i přes závěrečný tlak soupeře, který se jim podařilo zdatně eliminovat.

Zásadní okamžiky

Od začátku bylo patrné, kdo bude chtít mít otěže zápasu na své straně a tvořit hru. Hosté se ihned usadili na útočné polovině a Prostějov z ní příliš nepouštěli. Už v 5. minutě z toho byla první zajímavá příležitost, kdy Vejmolovi po výběhu míč přeskočil nohu. Včas ale na to zvládla reagovat obrana a možnou ránu do prázdné nedovolila. Další slušnou palebnou pozici měl Souare, naštěstí jeho technický obstřel z hranice vápna mířil pouze nad břevno. Jen o chvíli později měl velkou šanci Lahodný, který se dostal k míči v předbrankovém prostoru, ale zakončit nezvládl. Po čtvrthodině mířili hosté vysoko nad po střele z vápna a dobrou dvacetiminutovku zakončili dalším zajímavým pasem do vápna, který ale opět neodkázal nikdo z nich posunout směrem na branku. Šikovnou otočku v malém vápně předvedl Lacík, bohužel pro hostující fanoušky, kterých přijelo nemálo, skončila střela na posledním obránci soupeře. Skóre se ve 27. minutě pokusil změnit Alegue, když vystřelil z levé strany vápna na zadní tyč a Vejmola měl plné ruce práce s vyražením na roh. Poté se už osmělil i Prostějov a snažil se využívat především Malce, který sklepával balóny pro své spoluhráče. Ze žádného ze slibně se rozvíjejících brejků ale nebylo nic většího. To samé by se ale dalo říct i hostech, kteří hráli spíše házenou okolo vápna.

Druhý poločas nabídl Vyškovanům přímý kop a ten hostující fotbalisté málem přetavili ve zlato. Lacík si ale na Vejmolu z blízkosti nepřišel a následná dorážka za vápnem už byla pro brankáře spíše lahůdkou. Následně si na dobrý centr si naskočil Lahodný, avšak proti byl obránce, který vykopl míč z brankové čáry. V 67. minutě přišla rozhodující akce zápasu. Malec dokázal udržet míč a sklepnul ho na Koudelku, který viděl nabíhající Bartolomea a krásným pasem jej našel na velkém vápně. Brankář Kinský si sice zavolal, ale u míče první nebyl. Klepnutí Bartolomea nebylo dost silné a obrana ho tak stihla před brankovou čárou zastavit. Jenže pozorný sudí Zelinka čekal, jak akce dopadne, a následně odpískal penaltu, protože po střele byl Bartolomeu doslova poražen hostujícím brankářem. Možnost otevřít skóre si vzal na svá bedra kapitán mužstva Schaffartzik. Počkal si na pohyb brankáře a míč uklidil doprostřed brány, čímž rozradostnil domácí příznivce v čele s fanklubem tvořeným přípravkou – 1:0. Hosté se snažili o vyrovnání a nechtěli odjet z prázdnou, eskáčko ale dobře zavřelo svou obranu a dvěma zákroky se ještě blýskl Vejmola. Závěrečné minuty pak domácí odehráli zkušeně s míčem na kopačkách a místo tlaku si to tak dokázali pohlídat. Po konečném hvizdu tak byla v táboře eskáčka znát obrovská úleva.

Osobnost utkání

Na domácí straně se jen těžko vypichuje jeden muž, protože týmové pojetí hrálo v derby zásadní roli, a hlavně směrem dozadu to byl skutečně poctivý výkon. Za zmínku stojí určitě brankář Vejmola, kapitán Schaffartzik, ale také například Marek Mach, který ve druhém poločase zvládl svou roli na stoperovi.

Zajímavost duelu

Vybíráme až moment po konci duelu, kdy s posledním písknutím sudího Zelinky bylo doslova slyšet, jak velký kámen spadl nejen z hráčů na hřišti, ale i všech činovníků klubu, kteří se v jarní části konečně dočkali tří bodů. Vítězný pokřik v šatně pak byl slyšet i daleko za stadionem a tato výhra snad setřásla deku posledních týdnů.

Atmosféra duelu

Hlouček vyškovských fans, kteří to do Prostějova měli opravdu jen kousek, dokázal vytvořit kulisu. Na opačné straně se o ni starali hlavně děti z přípravek 1.SK Prostějov, které své dospělé kolegy hlasitě podporovaly. Na hřišti to pak ani příliš nejiskřilo i díky tomu, že hosté hráli aktivně a domácí se snažili hlavně o bojovnost, ale i po faulech okamžitě znovu plnit taktické pokyny a zbytečně se nedohadovat.  

FOTO/17/Honza 17_rozhledna_report+ŠTOČEK BYLI JSME U TOHO a fotogalerie na www.vecernikpv.cz

Eskáčko zabralo v derby a poprvé v jarní části mohlo oslavit vítězství. Foto: Jan Frehar

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Michal ŠMARDA – 1.SK Prostějov:

„Jsme moc rádi, že jsme to zvládli. Situace nebyla jednoduchá pro celý klub. Měli jsme krátkou dobu na nějakou přípravu a něco změnit. Důležité bylo trošku pozvednout hráče, aby věřili, že když to odmakají, tak budou odměněni. Věřili jsme tomu, že to zvládneme. Soupeř byl daleko více na míči a ukázal svou kvalitu. My jsme tam měli trošku štěstí v některých případech, ale nějakou super šanci si nevytvořil. Po poločase jsme si říkali, že to musíme vydržet a vzadu to prostě uhrát na nulu a zkusit se z něčeho prosadit. Druhý poločas jsme odehráli lépe, dali jsme branku a podařilo se nám to udržet. Pro nás ohromná vzpruha a věřím, že body, od kterých se odpíchneme.“

Jan TROUSIL – MFK Vyškov:

„Na jaře je to pořád dokola. Hrozně se trápíme v koncovce a je to už třetí zápas v řadě. Máme velmi dobré první poločasy, kdy jsme v tlaku a každého přehráváme. Ale není tam důraz ve vápně, aby se tam někdo obětoval pro tu branku. Přijde mi, že jsme spokojení, že máme hru pod kontrolou a hrajeme to kolem vápna. Máme držení míče, ale nedotlačíme to tam. My jsme dostali branku prakticky z ničeho, kdy se tam domácí jednou dostali. Jestli tam byl Tonda Kinský později, tak není co řešit. My jsme jim dali dáreček. Je tak úplně jedno, jak obraz hry vypadá, když nevezeme domů body.“

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 23. kolo

1.SK Prostějov – MFK Vyškov 1:0 (0:0).

Branka: 68. Schaffartzik. Žluté karty: 34. Bialek, 88. Malec - 71. Štěpánek, 75. Lahodný. Rozhodčí: Zelinka – Kotík, Dobrovolný. Diváků: 650.

 

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA

Ostatní výsledky 23. kola: Třinec – Příbram 2:1 (2:0). Branky: 31. Straňák, 38. Holík – 81. Wágner. Žluté karty: 41. Foltyn 62. Omasta – 10. Wágner, 30. Jeřábek, 95. Antwi, 97. Fišl * Opava – Sparta Praha „B“ 1:2 (0:1). Branky: 80. Šigut – 39. Schánělec, 59. Goljan. Žluté karty: 74. Janoščin, 76. Bílek – 55. a 72. Kukučka, 82. Okeke, 93. Mokrovicz, 93. Šilhart. Červená karta: 72. Kukučka * Dukla Praha – Olomouc „B“ 3:2 (2:1). Branky: 10. Matějka, 40. Krch, 71. Moulis – 33. Slaměna, 59. Kramář. Žluté karty: 63. Kozel, 74. Peterka, 87. Hodek – 92. Dele * Karviná – Chrudim 2:1 (0:1). Branky: 54. Mikuš, 79. z penalty Málek – 38. Průcha. Žluté karty: 93. Boháč – 7. Svoboda, 64. Skwarczek, 93. Míka * Slavia Praha – Vlašim 1:1 (0:0). Branky: 86. Šubert – 52. Solomon. Žluté karty: 77. Bořil – 33. Vilotič, 71. Biegon, 85. Svoboda, 91. Smejkal, 93. Šimeček, 95. Kolář. Červená karta: Luksík (trenér brankářů, Slavia) * Líšeň – Táborsko 3:1 (1:0). Branky: 27. Černín, 49. Sokol, 59. Čermák – 46. Dordič. Žluté karty: 70. Vandas – 20. Kateřiňák * Varnsdorf – Jihlava 7:2 (2:1). Branky: 25. a 64. Schön, 43. a 60. Osmančík, 66. a 71. Tanko, 75. Kubista – 35. Selnar, 79. Araujo. Žluté karty: 63. Ondráček, 80. Penc – 23. Svoboda.

Ostatní výsledky 24. kola: Chrudim – Třinec 1:1 (1:1). Branky: 39. Halász – 45. Foltyn. Žluté karty: 62. Skwarczek – 25. Turyna * Vyškov – Slavia Praha „B“ 2:2 (1:1). Branky: 32. Alegué, 82. Kanakimana – 25. a 56. z penalty Singhateh. Žluté karty: 49. F. Štěpánek, 55. Vintr, 64. Němeček – 79. Hošek, 90. Hronek * Vlašim – Varnsdorf 2:2 (2:1). Branky: 15. Horský, 45+2. Rigo – 21. Schön, 72. Ludvíček. Žluté karty: 50. Nogha – 38. Rudnytskyy, 49. Richter * Jihlava – Dukla Praha 0:1 (0:1). Branky: 10. Červenka. Žluté karty: 63. Selnar, 66. Tureček – 80. Matějka, 90+4. Rada * Karviná – Líšeň 2:2 (1:0). Branky: 18. Memič, 87. vlastní Černín – 80. a 90+2. Pašek. Žluté karty: 90+3. Budínský – 20. Sokol, 90+3. Pašek * Táborsko – Opava 1:0 (0:0). Branky: 62. z penalty Dordič. Žluté karty: 23. Navrátil, 64. Kateřiňák, 69. Šašinka, 80. Koné, 90. Alexandr – 16. Haitl, 84. Janoščin.

PRŮBĚŽNÁ TABULKA

1. Karviná                  24             13            4              7              43:33        43

2. Líšeň 2019                             24            12            6              6              34:19        42

3. Příbram                 22             11            7              4              37:18        40

4. Varnsdorf                               24            11            6              7              43:31        39

5. Dukla Praha           24             12            3              9              41:36        39

6. Vyškov                  24             10            8              6              35:25        38

7. Vlašim                   24             9              5              10            45:36        32

8. Chrudim                24             7              11            6              26:23        32

9. Sparta Praha B        24             9              4              11            26:33        31

10. Táborsko                             24            7              8              9              24:33        29

11. Jihlava                 24             7              7              10            26:38        28

12. Olomouc B           23             6              8              9              27:37        26

13. Třinec                  24             6              8              10            26:39        26

14. Prostějov                            24            6              8              10            31:45        26

15. Opava                 24             5              8              11            20:24        23

16. Slavia Praha B       23             5              7              11            30:44        22            

KAM PŘÍŠTĚ:

25. kolo, sobota 29. dubna, 17.00 hodin: Varnsdorf – Vyškov (neděle 30. 4., 17.00), Slavia Praha „B“ – Olomouc „B“ (neděle 30. 4., 10.15), Třinec – Táborsko (10.15), Dukla Praha – Chrudim (14.00), Příbram – Vlašim, Prostějov – Jihlava, Líšeň – Sparta Praha „B“, Opava – Karviná (pondělí 1. 5., 14.00)