Sedmadvacáté kolo druhé nejvyšší fotbalové soutěže přineslo třetí představení Prostějova před vlastním publikem pod koučem Šmardou. Po dvou předchozích výhrách chtěla domácí enkláva navázat na začínající sérii i proti Líšni, která do zápasu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vstupovala v roli favorita a mužstva, jež nadále bojuje minimálně o baráž. Duel ve velmi příjemném sobotním počasí nabídl zajímavou podívanou od samého začátku a už v prvních deseti minutách se prosadily oba týmy.

A když se po půlhodině podruhé v sobotním duelu prosadil Koudelka, na jeho trefu už hosté nenašli odpověď. Eskáčko je tak i nadále pod novým koučem doma stoprocentní, přičemž získané tři body znamenají velký krok směrem k záchraně.

Stav před výkopem

Domácí lodivod mohl oproti předchozímu duelu znovu počítat s útočným duem Bartolomeu, Koudelka, kteří si odpykali stopku za čtyři žluté karty. Do sestavy se zařadil také Jakub Elbel, který si po zdravotních patáliích z posledních dvou měsíců a návratu v Karviné připisuje další minuty na hřišti. Naopak nadále trenérům Šmardovi s Machalou scházeli střední záložníci Kulig s Machem. Favorité byli na straně soupeře, kde kouč Valachovič mohl počítat téměř s kompletní sestavou. Ten především doufal, že se probudí útočníci, protože Líšeň ztrácí body v posledních zápasech hlavně z důvodu slabé produktivity, na kterou ostatně doplatila i v sobotu.

Vývoj utkání

Prostějovské eskáčko nechtělo zažít podobný vstup jako do obou poločasů v Karviné a bylo znát že debakl 0:5 chtějí domácí odčinit. Hráči působili od úvodního hvizdu hodně aktivně a byli za to už po čtyřech minutách odměněni, kdy se prosadil ranou o tyč Koudelka. Úvodní branka probudila spící hosty, kteří začali vystrkovat růžky, a po jedné ze standardních situací bylo brzy srovnáno. Ve zbytku prvního poločasu se hrálo v dobrém tempu na obou stranách, ale jedinou úspěšnou akci dokázali vymyslet domácí hráči, kteří tak šli do kabin s náskokem.

Ve druhém dějství eskáčko oproti první pětačtyřicetiminutovce více zalezlo a čekalo na okénka v obraně, která ale dlouho nepřicházela. Hosté měli územní převahu, jež s přibývajícími minutami byla stále znatelnější, ale domácí je nepustili do žádné vyložené šance, a tak se na další branku čekalo marně. Po konečném hvizdu byla vidět obrovská radost na prostějovské straně.

 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Michal ŠMARDA – 1.SK Prostějov:

„Důkladně jsme si rozebrali věci z minulého zápasu a jsem rád, že mužstvo na to takto zareagovalo. Měli jsme dobrý vstup do utkání, který umocnila branka. Upozorňovali jsme na to, že nesmíme dělat hloupé fauly, a bylo z toho srovnáno. Soupeře jsme vrátili na koně, ale do vedení jsme se dostali my. Do druhé půle jsme šli s tím, že budeme dál aktivní a pokusíme se přidat třetí, uklidňující branku. To se nám nepovedlo, soupeř měl optickou převahu. Troufnu si ale říct, že kromě jedné situace jsme ho do ničeho závažnějšího nepustili. Pro nás to jsou další velice důležité body do tabulky.“

Milan VALACHOVIČ – SK Líšeň:

„My jsme si zápas prohráli sami naší bohorovnou nedisciplinovaností. Celý týden se na to připravujeme, věděli jsme, s čím na nás soupeř vyrukuje. Mluvili jsme dokola o tom, že Koudelka nemůže mít kolem šestnáctky míč, a ve čtvrté minutě nám dá branku. Náš vstup byl celkově špatný, už to bylo několikátý zápas za sebou. Nerozumím tomu, když kluci můžou hrát o špici. Pak to naháníme ve druhé půli, až je pozdě, což bylo i dnes. Při naší impotenci vepředu obzvlášť. Soupeř naše chyby potrestal a zaslouženě vyhrál. My jsme chtěli hrát nějaký fotbálek a vykašlali jsme se na věci, které jsme si řekli.“