Do druhého týdne přípravy na nový ročník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2023/2024 se k fotbalistům eskáčka připojí dvě zajímavé tváře. Klub dolaďuje příchod olomouckého Patrika Slaměny, o kterého má velký zájem, a směrem dopředu by měl zvýšit konkurenci i Jan Silný, jenž přichází z Jablonce. V mužstvu naopak končí na vlastní žádost Adam Fila. Mimo hru v důsledku zranění zůstává trojice Mach, Kulig a Rolinek. V průběhu nadcházejících týdnů by však už chtěli v klubu mít kádr z velké části hotový a dá se tak očekávat ještě pohyb směrem ven i dovnitř.

„Máme za sebou první týden, kde kluci makali podle plánu. Jediné, co nás trochu limitovalo, byla silná vedra. Určitě nám ale už první týden mnohé naznačil. Počítáme, že do dalšího týdne se sestava zase trošku pozmění, a věřím, že na konci příštího bychom už mohli mít mužstvo z devadesáti procent hotové,“ prozradil kouč Michal Šmarda, že s prvním týdnem byl spokojen.

Ohledně kádru se podařilo už dva přestupy vyřešit a další dva jsou na cestě. „První hotový přestup byl Jakuba Habusty, kterého jsme přivedli z Třince. Jedná se o středního záložníka, který by měl zvýšit konkurenci na tomto postu. Druhým podepsaným hráčem je David Macháček z Opavy, což je mladíček do zálohy, a u něj se jedná o kompenzaci za Omaleho, který zůstává na severu Motravy. Je to mládežnický reprezentant a působil například v Jablonci. Velmi dobře ho zná i kouč Šmarda,“ nastínil k novým akvizicím předseda klubu František Jura.

Na zkoušce je tady také Lukáš Ciencala z Baníku Ostrava, který byl zraněný a potřebuje se do toho znovu dostat. „Za mě je to určitě dobrý hráč. Teď se dolaďuje příchod Patrika Slaměny, věřím, že to dobře dopadne a budeme ho tu moct v příštím týdnu přivítat. Nadále hledáme útočníka a krajní hráče na pravou stranu. Věřím, že v příštím týdnu přijdou ještě dva až tři hráči a podle toho se dál uvidí,“ doplnil předseda klubu.

V neděli vpodvečer pak dva zajímavé příchody potvrdil i sportovní manažer Karel Kroupa. „Můžu potvrdit, že jednání ohledně Patrika Slaměny vypadají velmi dobře a od pondělí by se k nám měl připojit. Druhým zajímavým příchodem bude Jan Silný z Jablonce, kde klub dolaďuje podmínky.“

Jasněji už je také u některých odchodů z klubu. „Mohu potvrdit, že v Třinci se momentálně připravuje Martin Vlachovský a Jarmil Blahuta, kteří tam s největší pravděpodobností zůstanou na hostování. Smlouva skončila Bártovi a Střížovi. Dá se očekávat, že někteří hráči naše řady ještě stoprocentně opustí. Zatím je to ale ještě předčasné,“ prozradil Jura.

Na vlastní žádost taky ukončil zkoušku Adam Fila, který se chce nadále věnovat svému podnikání. „Časově by to asi nestíhal všechno skloubit. Je to pro nás škoda, protože se nejevil vůbec špatně. Jeho rozhodnutí ale respektujeme,“ doplnil Kroupa. Velký otazník visí také nad pokračováním Daniela Bialeka. „U něj se situace řeší a nejspíše to opravdu vypadá na odchod. Kromě křídelníka tak budeme ještě nadále lovit i stopera. Jednáme z Baníkem, Sigmou i Slováckem,“ přiznal Jura.

V sestavě nefiguruje ani David Píchal, který se dle informací Včerníku chce nyní dát zdravotně dohromady, než se znovu objeví na fotbalových trávnicích. Jak dlouhá tato pauza bude, však není jisté.

K tomu na marodce najdeme hned čtyři hráče. K trojlístku Mach, Kulig a Rolinek přibyl ještě mladíček z Pobřeží slonoviny Badra. „U něj je těžké mu zajistit všechna vyšetření, protože je z Afriky a není to jednoduchý proces. Rolinek by se měl do přípravy zapojit tento nebo příští týden. Kulig by také měl start sezóny stihnout. U Macha je situace komplikovanější a budeme řešit s lékaři další postup,“ dodal závěrem sportovní manažer „A“ mužstva Karel Kroupa.

 

AKTUÁLNÍ SOUPISKA 1.SK PROSTĚJOV

Brankáři:

Luděk Vejmola

Volodymyr Krynskyi

Michael Gergela (zkouška z FK Frýdek-Místek)

Ondřej Mikeš (návrat z hostování)

Obránci:

Badra (zkouška)

Daniel Bialek

Jakub Bolf

Jakub Elbel

Šiman Gabriš

Jan Schaffartzik

Karel Spáčil (návrat z hostování)

Michal Zapletal (návrat z hostování)

David Zbožínek

Filip Zezula

Záložníci:

Robert Bartolomeu

Jakub Habusta (přestup z FK Třinec)

Lukáš Ciencala (zkouška z MFK Karviná)

Ondřej Chvěja

Jan Koudelka

Samuel Kulig

David Moučka

David Macháček (přestup z SFC Opava)

Martin Rolinek

Patrik Slaměna (příchod z SK Sigma Olomouc)

Útočníci:

Tomáš Malec

Matůš Repa (zkouška z MFK Vítkovice)

Jan Silný (příchod z Jablonce)

 

Odchody

Martin Vlachovský (zkouška v Třinci)

Jarmil Blahuta (zkouška v Třinci)

Michal Bárta (konec smlouvy)

Michal Stříž (konec smlouvy)

Solomon Omale (přestup SFC Opava)

Adam Fila (ukončena zkouška)

 

26 pratelaky sk