Po několika letech obnovenou tradici fotbalového Memoriálu Petra Langra pod organizační taktovkou 1.SK Prostějov letos tvořily v rámci novodobého 1. ročníku hned dva turnaje během jednoho víkendu. Večerník se dnes podrobně věnuje klání nejmladších přípravek věkové kategorie U7, v příštím vydání se pak ohlédneme za turnajem dívek U13.

Memoriál Petra Langra 2023 pro chlapce do sedmi let byl opravdu rozsáhlou i špičkově obsazenou akcí, neboť do areálu eskáčka za Olympijskou ulicí se sjelo čtrnáct týmů z celé Moravy včetně například Baníku Ostrava, Zbrojovky Brno, Sigmy Olomouc nebo FC Slovácko. „Chtěli jsme, aby kvalitní konkurence odpovídala významu našeho domácího turnaje, na kterém jsme si dali hodně záležet,“ svěřil se Večerníku hlavní organizátor a zároveň šéftrenér Fotbalové školičky 1.SK Prostějov Tomáš Páleník.

Hrálo se na dvou travnatých plochách a čtyřech připravených hřištích současně. „Zúčastněné celky jsme rozdělili do dvou základních skupin po sedmi, kde se utkaly každý s každým. Nejlepší čtyři z obou grup postoupili do Zlaté skupiny, ostatní šli do Stříbrné skupiny. Dohromady tak každé družstvo odehrálo devět nebo deset zápasů po patnácti minutách, což byly více než dvě hodiny fotbálku pro všechny aktéry,“ přiblížil Páleník. U tak malých nadějí přitom výsledky nejsou tou nejzásadnější veličinou. „Výsledky byly zapisovány jen hlavním pořadatelem tak, aby nevznikly mezi dětmi i rodiči jakékoliv spekulace. Použili jsme je pouze pro rozdělení do finálových skupin a následně pro určení umístění na čtyřech nejvyšších pozicích, které byly oceněny medailemi a poháry. Ostatní kolektivy skončily shodně na krásné páté příčce, úplně všechny děti dostaly medaile a byly tak spokojené, stejně jako jejich rodiče,“ popsal kouč s úsměvem.

Na konečný triumf dosáhli benjamínci FC Viktorie Přerov před OFS Vyškov a Zbrojovkou Brno, domácí výběr 1.SK Prostějov zelení vybojoval skvělý čtvrtý post. „Naši kluci tak získali jeden z pohárů, díky čemuž byli neskutečně šťastní. Navíc vzhledem k tomu, že jde o nejmenší fotbalové talenty, bylo během turnaje většinou k vidění pouze nadšení a pozitivní emoce, žádné negativní pokřikování. Což je v tomto směru oproti starším kategoriím naprosto vynikající,“ potěšilo Páleníka.

Záštitu nad letošním Memoriálem Petra Langra převzal primátor statutárního města Prostějov František Jura, který v rámci slavnostního vyhlášení předával ceny všem účastníkům. Společně s dvojicí hráčů A-mužstva eskáčka Jan Koudelka a Robert Bartolomeu. „Všichni poděkovali dětem, trenérům i rodičům za jejich skvěle odvedenou práci,“ zmínil lídr týmu pořadatelů.

Uskutečnit natolik rozsáhlou akci, na niž se dohromady sjelo více než tři sta lidí, logicky bylo velice náročné. „Proto chci moc poděkovat rodičům našich malých hráčů ročníků narození 2016 a 2017, kteří se výrazně podíleli na nelehké organizaci turnaje a tím na výborné propagaci fotbalového klubu 1.SK Prostějov. Pokud by takto drželi pohromadě všichni, byl by svět krásný,“ neskrýval Tomáš Páleník spokojenost. „Memoriál proběhl po všech stránkách velmi dobře bez jakýchkoliv větších problémů, od všech týmů jsme sklízeli pochvaly. Pomohli i kluboví dorostenci tím, že jako rozhodčí pískali zápasy. Kromě toho jsme udělali ještě velkou tombolu o spoustu hodnotných cen a nebojím se říct, že náš turnaj se vydařil skutečně na jedničku!“

Nyní nastala letní pauza, hned po ní jsou nejmladší adepti kopané srdečně zváni do Fotbalové školičky 1.SK Prostějov v rámci zářijového náboru chlapců (i dívek) ročníku narození 2016 a mladších.

 

MEMORIÁL PETRA LANGRA 2023 FOTBALOVÝCH PŘÍPRAVEK U7 (PROSTĚJOV)

Konečné pořadí: 1. FC Viktorie Přerov, 2. OFS Vyškov, 3. Zbrojovka Brno, 4. 1.SK Prostějov zelení, 5. FC Ivančice, 1.SK Prostějov modří, Sigma Olomouc, Sparta Brno, FK Blansko, Baník Ostrava, FC Slovácko, MFK Vyškov, FK Nové Sady a FŠ Třebíč.