Dorostenecký fotbal v regionu eviduje čtveřici zástupců v nejvyšší krajské soutěži, ve které bojuje týden co týden o bodové zisky. Z kvarteta se po výsledkové stránce daří nejvíce Konici, která se drží v horní polovině tabulky. A i výsledky proti nejlepším mužstvům ukazují, že zcela oprávněně. U dalších celků je už situace z pohledu výsledků horší. Trio Čechovice se sdruženými kluby Mostkovic s Kostelcem a Olšan s Těšeticemi totiž zápolilo v jarní části na chvostu třináctičlenné tabulky, ze které se po podzimní částí odhlásil Olomouc-Chomoutov.

Hráči Konice se drží mezi pátým a sedmým místem. Jinde už v letošním roce skončit nemohou. „Když bych měl už téměř uplynulou sezónu shrnout z celkového pohledu, tak bych ji rozdělil na dvě části. Podzim nám nevyšel nejen výsledkově, ale ani herně, kdy jsme se dost trápili. Během zimní přestávky jsme ale poctivě trénovali a přišlo jak herní, tak výsledkové zlepšení, z čehož mám radost. Jen je škoda, že to tak nešlo už na podzim, mohli jsme atakovat i vyšší příčky tabulky,“ shrnul počínání svých svěřenců kouč dorostu Konice Milan Mohelník. V jeho kádru bychom pro letošní rok našli patnáct kluků. V klubu se snaží trénovat třikrát týdně, ale některé tréninky absolvují hráči i s „A“ mužstvem. „Některé tréninky jsou však bohužel v menších počtech, což mě hlavně za hochy, kteří pravidelně chodí, hodně mrzí. Je to jedna z věcí, na které se musíme zaměřit, aby účast byla daleko lepší. To si sám osobně beru za cíl do budoucí sezóny. Na druhou stranu je třeba říct, že někteří kluci už chodí pravidelně hrávat mužský fotbal, a to jak za rezervu, tak naše hlavní mužstvo, potenciál v nich je. Pokud u toho vydrží i do dospělého fotbalu, bude to jen dobře. Celkově musím všem za celou sezónu poděkovat,“ přidal Mohelník.

V Čechovicích je situace opačná oproti Konici. Tam se mužstvu během podzimní části dařilo získat určitý počet bodů, ale na jaře je to větší trápení. Klub už se rozhodl více připravovat na další ročník. „Výsledkově jsme měli podzim ještě obstojný, ale na jaře se podepsalo, že jsme řešili řadu zranění a nemocí, které do toho dost promluvily. Hráli jsme tam v některých zápasech opravdu v hraničním počtu a museli nám pomáhat kluci ze starších žáků, kterým bych rád poděkoval, jak se role ujali,“ zmínil kouč dorostu Čechovic Pavel Macháň. Ten také potvrdil, že této situace se snažil klub využít a postupně hráče ročníku 2008 připravovat na příští rok, kdy už budou stálými členy dorostenecké kategorie. „Může pro nás být výhodou, že kluci už tyto zkušenosti nasbírali teď. Celkově ohledně počtů je to v Čechovicích vše dobré, jen zkrátka těch zranění bylo teď příliš. V příští sezóně bychom měli opět zvládnout i dvě kategorie dorostenců, protože kluků bude dost. Takže věřím, že i ta sezóna bude úspěšnější také z výsledkového hlediska,“ dodal Macháň.

Dalším do party je sdružené mužstvo Mostkovic s Kostelcem, které je ještě o příčku níže. A už se z ní nemá kam posunout. Zde také hodně záleželo na tom, jak se podařilo mužstvu sejít a v plné sestavě rozhodně bez šance nebylo ani proti týmům z vyšších pater tabulky. Nejednou to byl ale i příděl, který proti těm nejlepším dostali. Jak za Mostkovice, tak Kostelec pak někteří hráči stabilně nastupují u mužů, takže ani velkou porci zápasů ve „své“ soutěži nestihli, což jistě udělalo dost.

Poslední místo v tabulce patří Olšanům/Těšeticím, které v průběhu ročníku získaly šest bodů. Mužstvo v tomto ohledu doplácí hlavně na fakt, že má ze všech celků v soutěži nejmladší mužstvo a rozdíl i tří let mezi hráči se v určitých aspektech projevuje. „Vstupovali jsme do krajského přeboru dorostu Olomouckého kraje s cílem udržet se v soutěži. Cíl byl jasný, i když jsme věděli, že to nebude jednoduché, jelikož z celé soutěže jsme měli nejmladší tým. Naši dorostenci jsou sloučený tým s celkem z Těšetic, odkud k nám dojíždí pět hráčů. Až na jeden zápas v Jeseníku jsme problém s počtem hráčů na zápasy neměli. V průběhu podzimní sezóny jsme párkrát řešili přístup některých hráčů k tréninkovým jednotkám, potažmo zápasům. Vše se v zimní pauze i s pomocí trenéra mužů urovnalo. Naši hráči mají k dispozici velmi kvalitní podmínky k působení v Olšanech. Přes léto jezdíme na soustředění a přes zimu mohou využívat moderní halu,“ prozradil kouč Jaroslav Řehák. Do jarní části vstupovalo družstvo bohatší o zkušenosti z podzimu a věřilo, že se dostaví i výsledky. „Bohužel nás ale nejvíce sráží individuální chyby. Ty přičítám nezkušenosti, ale často i nesoustředěnosti. Je vidět i nižší fyzický fond oproti devatenáctiletým hráčům a také síla v soubojích. Pro kluky jsou to ale zkušenosti k nezaplacení a do budoucna by na tom mohli stavět,“ doplnil Řehák. Z budoucnosti v klubu strach nemají, protože mladší kategorie bojují také v krajských soutěžích a počtem na tom nejsou špatně. Zároveň si ale uvědomují rizika, která přináší právě přechod do dorostenecké kategorie, na což se chtějí zaměřit. „Jsme rádi, že někteří dorostenci nastupují za letos úspěšný tým mužů v Olšanech a hráči z Těšetic za tamní ´A´-tým. Máme z toho radost, i když není opravdu jednoduché skloubit utkání dorostu v krajském přeboru se zápasy olšanských a těšetických mužů. Naše spolupráce bude probíhat i v další sezóně a doufáme, že to bude oboustranně na ještě lepší úrovni a ku prospěchu hlavně hráčů. Samozřejmě se budeme snažit o daleko lepší výsledky a víc radosti pro naše fanoušky,“ uzavřel kouč dorostu Jaroslav Řehák.

Ohlédnutí za krajskými soutěžeme dorostu najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 26. června