Tak toto se opravdu nepovedlo. Prostějovští fotbalisté nastoupili ve svém druhém střetnutí letní přípravy doma proti Sigmě Olomouc B, s níž by po výkonnostní stránce měli být minimálně vyrovnaní. A místo toho defenzivně problematickým výkonem podlehli vysoko 1:4 (1:2). Do startu podzimní části Fortuna:Národní ligy 2023/2P24 přitom zbývají už jen tři týdny, času na výrazné zlepšení tedy není zrovna moc.

 

Začátek ale nevypadal ze strany eskáčka nijak špatně. V sobotním dopoledni na hlavním stadionu Za Místním nádražím byl úvod oboustranně opatrnější a za vstupní čtvrthodinu se neudálo skoro nic zajímavého. Pouze v 5. minutě Koudelkovu střelu ze dvaceti metrů jemně tečoval Malec vedle levé tyče, v 15. zakončil hezkou kombinační akci Slaměna ranou z dálky doprostřed brány pokrytou Trefilem. Zdánlivě nijak nebezpeční hosté poslali první varování až v 19., kdy Slavíček nacentroval přesně na hlavu volného Fialy a ten poslal tutovku dost vedle.

Potom se během pouhých sedmi minut udála spousta převratných momentů. Ve 24. vyběhnuvší gólman Lasák zbytečně sestřelil Fialu na hranici šestnáctky, aby nařízenou penaltu Galuse viník skvěle vyrazil u levé tyčky. O dvě minutky později agilní Fiala trefil z levé strany bližší tyč, načež Šmardovi svěřenci podnikli rychlý smrtící protiútok a krásný centr Zapletala uklidil obr Malec hlavičkovým líznutím přesně k pravé tyči – 1:0. Vedení domácích však mělo jepičí trvání. Vzápětí se špatná zpětná přihrávka v nouzi dostala k volnému F. Uričovi, jenž bez váhání z dobré pozice obstřelil Lasáka. Navíc hned ve 31. se Langer uvolnil na levém křídle, dal střílenou přihrávku Fialovi a ten z první přes obránce procedil po zemi i Lasáka – 1:2.

Olomoucké rezervě s několika členy prvoligového áčka v sestavě se tak podařilo bleskově otočit skóre. A poločasovou přestávku mohla trávit s ještě vyšším náskokem, neboť před pauzou neproměnili další slušné možnosti Šíp, Fiala ani F. Uriča. Zahajovací sestava 1.SK toho za celou úvodní pětačtyřicetiminutovku příliš pozitivního nepředvedla.

Do druhé půle vyběhla po masivním prostřídání téměř úplně nová jedenáctka Prostějova, leč zpočátku se herní projev nijak extra nezvedl. A navrch dál měl pohyblivý soupeř, od kterého šel Šípův tečovaný pokus zpoza vápna hodně mimo a Dohnálkova hlavička po rohu kousek od levé šibenice. Teprve pak se borci ve žlutých dresech trochu zvedli a vypadalo to, že by mohli vyrovnat. Nicméně Moučka v 56. vypálil po sklepnutí Bartolomeua velmi nepřesně a v 60. jeho trknutí hlavou ztečoval zadák o fous vedle. Vzápětí mladíci Sigmy frnknuli do rychlého kontru, fantom Fiala si v situaci dvou na jednoho dvakrát vyměnil balón s Langerem a pohledný ťukes uklidil podél vyběhnutého Lasáka – 1:3.

Další inkasovaný kus vyburcoval eskáčko k intenzivnější snaze něco s nepříznivým vývojem udělat, aktivní byl zejména Elbel. Jeho chytrý oblouček zleva však Trefil vyškrábl z pravého vinklu na roh, hlavičku téhož hráče z pravé strany s jistotou chytil a Elbelova bomba z dálky šla pánubohu do oken. Hodně se snažil také Bartolomeu, ale v 75. mu jedovka z hranice velkého čtverce vůbec nesedla a v 80. po hezkém pasu za obranu poslal zaseknutou mičudu ve slibné šanci o decimetry mimo levé šibenice. Trest na sebe nenechal dlouho čekat. Pět minut před koncem si na rohový kop Galuse naskočil prostějovský rodák Spáčil, jehož tvrdá hlavička stanovila výsledkový debakl – 1:4.

HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Michal ŠMARDA – 1.SK Prostějov:

„Začátek nebyl z naší strany špatný, dokonce jsme šli do vedení. Ale už předtím měl soupeř vyloženou šanci i penaltu, za stavu 1:0 jsme během chvíle několikrát chybovali a hosté skóre otočili. Celkově pořád opakujeme stejné chyby vzadu, naše obranná činnost není dobrá. Dostat v přáteláku čtyři góly od béčka Sigmy je prostě moc.“

Tomáš JANOTKA – SK Sigma Olomouc „B“:

„S utkáním a výsledkem určitě panuje obrovská spokojenost. Líbilo se mi, jak po náročném týdnu kluci zvládli během zápasu skvěle pracovat ať už do defenzivy, nebo ofenzivy. Odměnou byly čtyři krásné vstřelené branky a dobrý výsledek. Ten jsme přitom museli otáčet, kluci však na nepříznivý vývoj dokázali výborně zareagovat.“

 

2. PŘÍPRAVNÉ UTKÁNÍ - LÉTO 2023

1.SK Prostějov – SK Sigma Olomouc „B“

1:4 (1:2)

Branky: 27. Malec – 29. F. Uriča, 31. a 60. Fiala, 86. Spáčil. Žluté karty: Zapletal. Diváci: 200.

Sestava Prostějova – 1. poločas: Lasák – Bolf, Gabriš, Schaffartzik, K. Spáčil – Slaměna, Macháček, Koudelka, Zapletal – Ciencala, Malec. 2. poločas: Lasák (61. Mikeš) – Bolf, Gabriš (75. Dano), Zbožínek, Elbel – Repa, Habusta, Chvěja, Zapletal – Bartolomeu, Moučka. Trenéři: Michal Šmarda a Pavel Šustr.

Sestava Olomouce „B“: Trefil (67. Bílý) – Slavíček (73. Michl), Dohnálek, Coufal (46. David), Galus – F. Uriča (46. A. Uriča), J. Spáčil, Fabiánek, Šíp – Fiala (61. Proniuk), Langer (73. Mikulenka). Trenér: Tomáš Janotka.