V posledních letech to v Určicích fotbalově nešlo podle představ. Tradiční bašta, která patří dlouhodobě mezi to nejlepší, co region nabízí, si postupem do divize možná ukousla až moc velké sousto a postupný pád z těchto pozic se zastavil až o dvě třídy níž, kde to také bylo po startu paběrkování. Postupnými krůčky se ale mužstvo opět začalo zvedat. Před sezónou 2022/2023 vyšly trenérovi Gottwaldovi perfektně tahy ohledně posil a kádr po vhodném doplnění utvořil potřebný kolektiv a po celý ročník držel při sobě. To je vždy základem pro celkový úspěch.

Před sezónou už zněly z tábora Určic hlasy, že by rádi čeřili vyšší vody, než tomu bylo v posledních sezónách, ale že by se nahlas hovořilo o možném postupu, tak to v žádném případě. Otázky se také vznášely nad druhou skupinou I.A třídy, kam byli hráči společně s Plumlovem a Protivanovem přeřazeni. Nejdříve se aktéři ohrazovali, že budou jezdit větší vzdálenosti a moc se jim to nelíbí, ale v konečném důsledku se s tím asi srovnali.

Start ročníku zastihl mužstvo v dobré formě a pravidelná dávka výher přidala na klidu i víře ve vlastní schopnosti. Už zde se tak pomalu začala tvořit určitá aura, kterou kolem mužstva dokázal vytvořit Petr Gottwald. Jen čtyři zaváhání za celou podzimní část se nedají označit jinak než úspěchem a před dlouhou zimní pauzou bylo jasné, že na jaře to bude bitva jen mezi dvěma celky – Určicemi a Postřelmovem.