Jak je tomu zvykem, tak i v letošním roce před zahájením sezóny FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uspořádalo vedení klubu 1.SK Prostějov tiskovou konferenci. Na ní představilo všechny změny, které během letního období v kádru nastaly. Řeč samozřejmě padla i na azyl v Holici a plánovanou rekonstrukci domácího stadionu, byla také o ambicích do nového ročníku, které budou oproti předchozím o něco nižší.

 

Jako první si vzal slovo předseda klubu František Jura, který v krátkosti přiblížil nové posily mužstva a vyjádřil se i k odchodům. „Změn je více, než jsme si představovali, ale po loňské sezóně něco takového přijít muselo. Asi vám nemusím připomínat, jak náročné období jsme na jaře zažívali. Pocity před posledním kolem se Slavií bych nikomu nepřál,“ prozradil na úvod.

Poté se už dostal ke konkrétním jménům. Jak jsme již dříve avizovali, kádr posílil záložník Patrik Slaměna ze Sigmy Olomouc, David Macháček z Opavy, Jakub Habusta z Třince a africký obránce Fabrice Badra. Na hostování dorazil Lukáš Ciencala z Baníku Ostrava, Jan Silný z Jablonce a novými jmény jsou obránce Vojtěch Bartoš ze Slovácka a Adam Zelenka, syn Lukáše Zelenky. „Jsou to hráči, o které jsme měli zájem jak my, tak trenéři. Pevně věřím, že nám pomohou dosáhnout toho, že letošní ročník bude oproti tomu předchozímu klidnější. Do toho je třeba připomenout také navrátilce z hostování. Michal Zapletal udělal v Dukle pokrok a jsem přesvědčen, že ho dokáže nyní prodat. Velkou radost mám i z Karla Spáčila, kde se ukázalo, že jeho cesta přes hostování v přeboru a ve třetí lize byla správná,“ doplnil předseda.

Potvrdil také už dříve známé odchody a vyjádřil se ke dvěma nejpřekvapivějším jménům. „Davida Píchala hodně trápil jeho zdravotní stav, stále nebyl stoprocentně fit. Rozhodl se nyní věnovat studiu kondičního trenéra, takže se zodpovědně udržuje. Stále věříme, že se k aktivní kariéře ještě vrátí. U Daniela Bialeka, tomu jsme mu vyšli vstříc. Dostal pracovní nabídku, jež se dala těžko odmítnout, působit nyní bude ve Frýdku-Místku,“ pokračoval předseda.

Manažer mužstva Karel Kroupa následně ještě doplnil, že se eskáčku podařilo proměnit z hostování přestup Šimona Gábriše a v podobném duchu se jedná i o Davida Moučku. „Směrem ven by se už žádné výraznější změny počítat neměly. Naopak budeme nadále aktivně sledovat, kdo by k nám mohl ještě dorazit. Prostor tu stále je,“ uvedl.

K ambicím do nového ročníku

Na tiskové konferenci nechyběl ani hlavní kouč Michal Šmarda, který je s posílením kádru spokojený. „Hráče, které jsme měli vytipované, se z větší části podařilo přivést, za to si vedení zaslouží poděkování. Samozřejmě je znát, že se ještě potřebujeme dostatečně sehrát, ale vůli, chuť a bojovnost u mužstva vidím a věřím, že i přes překážky, jako je dojíždění na domácí zápasy či zkušenost z minulé sezóny, se nám bude dařit a budeme chtít v každém zápase uspět,“ přidal kouč.

Na tato slova ještě reagoval předseda klubu, který prohlásil, že je dle něj letošní složení mužstva silnější, než tomu bylo před startem uplynulé sezóny. Přesto se do nového ročníku pravidelně vysoké cíle změnily. „Po náročném jaru, a i s přihlédnutím na to, že budeme hrát v azylu, musím říct, že budu spokojen i s klidným středem tabulky. Samozřejmě ale chci, abychom do každého zápasu šli s cílem uspět, a když se nám podaří držet ještě výše, bude to jen dobře. Napoví ale až ostré zápasy,“ doplnil Jura.

Tato slova podtrhl i kapitán Jan Schaffartzik. „Věřím, že jsme se z jarní části dostatečně poučili. Bylo to náročné jak fyzicky, tak psychicky a jsem přesvědčený, že nic takového nebudeme chtít dopustit ani v letošním roce. Já zůstávám optimistou,“ řekl odhodlaně.

K rekonstrukci i azylu

Závěr tiskové konference patřil rekonstrukci stadionu Za Místním nádražím. „Začít by se mělo už nyní v srpnu a v ideálním scénáři by se mělo jednat o tři etapy. V rámci první je v plánu nový vyhřívaný trávník, závlaha a umělé osvětlení. Během druhé etapy by se měla bourat současná tribuna. Místo ní by měla být postavena nová. Tyto dvě etapy bychom rádi do března stihli. Je ale možné, že i jarní část budeme muset odehrát v Holici,“ potvrdil předseda klubu František Jura s tím, že třetí etapa a práce na dalších třech tribunách jsou v plánu postupem času.

Než se bude moci hrát opět před vlastním publikem, musí se eskáčko spokojit s azylem v Holici. „Je to krásný a útulný stadion a věřím, že z něj uděláme nedobytnou tvrz, kam bude každý ze soupeřů jezdit s respektem. Není to tak daleko a snad si cestu najdou i naši fanoušci, které k tomu budeme potřebovat,“ pokračoval kouč Šmarda.

„Největší poděkování směřuje do klubu HFK Olomouc, že nám tento azyl poskytl. Komunikace byla zcela bezproblémová. Opomenout nesmím ani všechny zainteresované, kteří k tomu vše vyřizují v čele s Tomášem Čepou,“ uzavřel téma Jura.