Necelé dva měsíce utekly jako voda a fotbalisté Prostějova rovnýma nohama naskočili do pelotonu zápasů druhé nejvyšší soutěže. Po loňském boji o záchranu až do posledního kola by se těmto starostem klub rád vyhnul a v prvním kole, které znamenalo premiérový ostrý start v Holici, pro to mužstvo udělalo maximum – nováčka ze Žižkova dokázalo díky brance v samém závěru utkání porazit. Do dalšího kola tak může jít s klidnou hlavou. Sobotní dopoledne potvrdilo, že i azyl může vytvořit domovské kouzlo.

 

Stav před výkopem

Před prvním zápasem sezóny se s napětím čekalo, kterému složení jedenáctky dá kouč Šmarda důvěru. Předem bylo jasné, že mu k zápasu nebude k dispozici Kulig, Mach, Rolinek a Gábriš. Napovědět mohla i generálka proti Zbrojovce, která vyšla na výbornou. Hodinu před zápasem se tyto informace potvrdily, protože žádná změna skutečně nenastala. Jediným otazníkem byl Bolf, jenž měl v týdnu určité potíže, ale do víkendu se dal do pořádku.

Vývoj zápasu

Každý chvilku tahá pilku. Tak by se ve stručnosti dal označit první duel nového ročníku. Dvacet minut od úvodního hvizdu bylo jasně v režii hostů, kteří potvrdili, že jejich cesta třetí ligou nebyla náhodná a dostali se zaslouženě i do vedení. Postupně se ale do tempa dostali i domácí, a ještě v prvním poločase zvládli na úvodní trefu díky Bartolomeovi odpovědět. Před pauzou pak spíše dominovali domácí.

Kde první poločas končil, tam také začal. Aktivnější eskáčko se snažilo kombinační hrou dostávat do šancí, ale žádná výraznější nepřišla. Po zhruba hodině hry se ke stejné snaze vrátili i hosté a na rozdíl od domácích si vytvořili šance, kde je zastavil připravený Vejmola i konstrukce branky. V samém závěru si pak Žižkov vybral nováčkovskou daň a dobře zahraná standardní situace rozhodla o tom, že Prostějov mohl slavit.  

Zásadní okamžiky

Bez většího respektu začali zápas hosté, kteří drželi míč pod kontrolou a snažili se dostávat do šancí. Prostějov je v první desetiminutovce k ničemu nepustil, ale hned první rána mezi tři tyče mohla znamenat problém. Po propadeném rohu nebezpečně pálil jeden z hostujících hráčů a Vejmola vytáhl perfektní zákrok. Na pokračující akci ale už byl i brankář krátký. Prošek se dokázal uvolnit a dostal se až do malého vápna, kde s pomocí teče jednoho z obránců míč proskákal až do branky – 0:1.

Po inkasované brance se do hry začali dostávat i domácí a první vážnější akci vytvořili dvě posily. Slaměna našel Habustu, který zkoušel štěstí střelou na zadní tyč, ale brankář Kotek vytáhl míč na rohový kop. Ve 31. minutě poslal míč po přímém kopu Slaměna jen do rukavic brankáře. Osm minut před koncem poločasu viděli diváci nejhezčí akci celého zápasu. Zapletal předvedl, jak má vypadat perfektní presink. Po zisku míče jej dokázal přesně poslat na Silného, který zachoval chladnou hlavu a po otočce našel osamoceného Bartolomea, jemuž nezbývalo nic jiného než uklidit míč do odkryté části branky – 1:1. Poté už toho k vidění ani na jedné straně moc nebylo a do kabin se šlo za remízového stavu.

Do druhé půle vstoupilo lépe eskáčko a drželo svého soupeře pod tlakem. Jenže během něj přišla jediná slibnější šance, kterou Bartolomeu namířil jen do boční sítě. Postupem času se do hry znovu dostali i hosté a k opětovnému vedení jim moc nescházelo. Nejprve zlikvidoval Vejmola přímý kop, který vytáhl nad břevno a následně se položil do tvrdé rány Prokeše, již vytáhl na roh. Třetí šance skončila na břevně, takže hostům očividně přáno nebylo.

Co nevyužil Žižkov, zvládl Prostějov. Tři minuty před koncem řádné hrací doby byl podražen Bartolomeu a sám si postavil míč, kde z přímého kopu našel na zadní tyči osamoceného Elbela, jenž vůbec první ranou mezi tři tyče ve druhé půli rozburácel domácí příznivce – 2:1. Závěrečné minuty už Prostějov dokázal udržet dál od branky a po konečném hvizdu se mohl radovat z vítězství.

Osobnost utkání

Díky první brance a následné asistenci z přímého kopu byl hodně vidět Robert Bartolomeu, na němž se během utkání jen se štěstím nevykartoval i jeho strážce. Druhou velkou postavou byl brankář Luděk Vejmola, jenž v klíčové fázi mužstvo podržel. Dobrý výkon ale odvedli i další hráči.

Zajímavost duelu

Nejen duelu, ale vlastně i druhé nejvyšší soutěže. Pokud by si někdo vsadil, že eskáčko začne nový ročník druhé nejvyšší soutěže opět proti nováčkovi, tak by nevyšel naprázdno. Nejinak tomu bylo samozřejmě i v letošním roce a stejně jako loni to dopadlo vítězně.

Atmosféra střetnutí

Do azylu si fanoušci našli cestu a utkání jich sledovalo více než pět set. Na tribunách se o největší rozruch starala skupinka čítající zhruba dvacet fanoušků Žižkova, která mohutně povzbuzovala po celých devadesát minut. Domácí publikum se v takovém světle neukázalo, ale v důležitých chvílích mužstvu pomohlo.

 

 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Michal ŠMARDA – 1.SK PROSTĚJOV

„Úvodní minuty patřily soupeři. Potvrdilo se, že kluci po loňské jízdě ve třetí lize získali velké sebevědomí. Ukázali, že budou herním mužstvem. Po pěkné akci se nám naštěstí podařilo ještě do poločasu srovnat a do konce poločasu jsme hráli to, co jsme chtěli. Být daleko blíže soupeři, nedat mu prostor a poctivě ho dostupovat. Díky tomu jsme měli převahu, i když bez větší šance. Druhý poločas byl takový kdo s koho a o vyčkávání. Jsem rád, že jsme to na konci dotlačili do branky. Kluky musím pochválit za otočení výsledku.“

Michal HORŇÁK – FK Viktoria Žižkov

„Pro nás to byl hodně hořký zápas. Vstoupili jsme do něj velmi dobře a byli jsme aktivnější. Odměněni jsme byli i brankou. Po naší chybě jsme ale dovolili soupeři srovnat a zbytek poločasu se už spíše dohrával. Druhá půle začala opatrně z obou stran a postupem času si myslím, že jsme zase byli aktivnějším týmem. Jenže na konci jsme si po standardní situaci nechali dát branku z první střely na branku domácích ve druhém poločase. Celkově to tak beru jako smolný zápas.“