K zápasu druhého kola MOL Cupu zavítali fotbalisté Prostějova do Znojma, kde na ně minulé úterý čekal nepříjemný soupeř, jenž se v letošní sezóně zapsal do povědomí hlavně tím, že nemá v kádru jediného českého hráče a je složen výhradně z legionářů! Že to na půdě třetiligového celku nebude nic snadného, se dalo tušit.

Eskáčko se přitom dostalo dvakrát do vedení, které ale také dvakrát ztratilo, deset minut před koncem navíc domácí měli možnost pokutového kopu. Tuto příležitost ale nevyužili a dva slepené góly v závěru rozhodly o postupu favorita utkání.

První poločas dlouho nabízel jasný obrázek, kdy se hosté snažili tvořit a překonat obranu soupeře, zatímco domácí vyčkávali na případné brejkové možnosti, ze kterých dokázali být nebezpeční. Opticky lepší Prostějov se ale v první půli přeci jen dočkal branky, když nařízenou penaltu sedm minut před poločasem dokázal proměnit Jaroň a dočkal se tak první branky v modro-bílém dresu – 0:1. Do konce poločasu už tento stav vydržel a do kabin tak šel favorit s náskokem.

Do druhé půle chtěli hosté v tomto výkonu pokračovat a ideálně přidat další branku na uklidnění. Jenže přišel pravý opak a deset minut po přestávce využil špatné rozehrávky De Almeida Parede Neto a srovnal stav utkání – 1:1, čímž ještě více znervózněl hostujícího favorita. Prostějov ale dokázal správně zareagovat a v 70. minutě se o druhou branku postaral Slaměna, pro nějž to byla také premiérová trefa po návratu do Prostějova – 1:2. Vedení už chtěli hosté udržet, ale vydrželo jim pouhých pět minut, kdy se podruhé v zápase dokázal prosadit De Almeida Parede Neto, který využil, že mu soupeři nechali volný prostor, a trefil se přesně – 2:2.

V 81. minutě přežil Prostějov klinickou smrt, kdy sudí viděl nedovolený zákrok a odpískal pro domácí pokutový kop. Domácí hráč ale penaltu neproměnil a neposlal tak svůj celek do vedení, což už by měli hosté velmi náročné. Naopak je tento moment dostal na koně a postup si stihli zajistit ještě před prodloužením, kdy se nejprve prosadil Bartolomeu, kterého následně o minutu později napodobil Habusta – 2:4. Těžká pohárová šichta proti nečitelnému soupeři tak nakonec dopadla úspěšně. Jak se o den později ukázalo, ani to trenéra Šmardu na lavičce neudrželo a byl odvolán. 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Luis Filipe Saraiva Da SILVA – 1.SC Znojmo

„V prvním poločase jsme byli ve hře se soupeřem vyrovnaní, jak jsme chtěli, ale na míči byl více soupeř. Nicméně jsme měli výbornou ojedinělou příležitost, ale náš hráč žel selhal tváří v tvář gólmanovi. Pak jsme dostali gól z penalty. Ve druhé půli jsme naopak hodně drželi míč na polovině soupeře a dvakrát jsme stav zápasu vyrovnali. Pak jsme si dokonce vytvořili i několik příležitostí na gól a žel neproměnili penaltu, když byl zápas stále nerozhodný a do konce bylo jen osm minut. Pak soupeř dvakrát udeřil. V tomto byl duel nespravedlivý. Za to, co jsme předevedli, jsme si zasloužili vyhrát."

Michal ŠMARDA – 1.SK Prostějov:

„V prvním poločase jsme měli o něco více ze hry, ale i soupeř ukázal, že dovede být nebezpečný. Měli jsme tam ale více dobrých situací a po penaltě šli do vedení. Zbytečně jsme si duel ve druhé půli komplikovali po chybách, kdy jsme nejprve špatně rozehráli, soupeř tak srovnal. Dostali jsme se znovu do vedení, ale pak jsme nechali útočníka osamoceného. To se bohužel pořád opakuje. Chtěli jsme dát šanci i hráčům, kteří nejsou tolik vytížení, což se podařilo. Ke konci jsme ale spíše vsadili na zkušenost. Jsem rád, že se nám postup nakonec podařil. K celkové spokojenosti mi ale chybí, že jsme si to sami udělali těžší.“

 

MOL CUP – 2. kolo

1.SC Znojmo FK – 1.SK Prostějov

2:4 (0:1)

Branky: 55. a 76. De Almeida Parede Neto – 38. Jaroň z penalty, 70. Slaměna, 84. Bartolomeu, 85. Habusta. Rozhodčí: Bělák – Dohnálek, Likař. Žluté karty: 44. Cameiro Rodrigues, 87. Ivanovič, 90.(+2) Trajkovič – 44. Moučka, 62. Elbel. Diváků: 300.

Sestava Znojma: Škugor – Trajkovič (90+2. Grgič), Ivanovič, Carneiro Rodrigues, Neto De Sousa (88. Gomes Ferreira), De Almeida Parede Neto, Kilibarda, De Vasconcelos Adrian, Lukčo (77. Pálfi), Afonso Rodrigues (88. Rachidi), Abreu De Sá Vilela. Trenér: Luis Felipe Saraiva Da Silva.

Sestava Prostějova: Krynskyi – Elbel (88. Bolf), Schaffartzik, Gábriš, Bartoš (75. Malec) – Látal, Slaměna, Moučka (61. Koudelka), Macháček (61. Habusta), Zapletal (61. Bartolomeu) – Jaroň. Trenér: Michal Šmarda.

 

MOL Cup

Ostatní výsledky 2. kola: Holešov – Opava 0:7, Velké Hamry – České Budějovice 1:3, Zlínsko – Vyškov 1:5, Nespeky – Jihlava 1:6, Hlučín – Baník Ostrava 0:2, Třinec – Sigma Olomouc 1:4, Strání – Kroměříž 1:2, Vsetín – Zbrojovka Brno 0:4, Kolín – Chlumec nad Cidlinou 3:1, Domažlice – Příbram 2:0, Lanžhot – Zlín 0:1, Hlubina – Slovácko 0:8, Most-Souš – Pardubice 0:3, Brozany – Teplice 3:4, Mladá Boleslav – Ústí nad Labem 4:2, Admira Praha – Jablonec 1:5, Uničov – Karviná 1:0, Hlinsko – Líšeň 1:2, Česká Lípa – Chrudim 1:2, Vltavín – Dukla 0:3, Povltavská – Žižkov 1:6, Kladno – Varnsdorf 2:1, Petřín Plzeň – Mariánské Lázně 0:1, Zápy – Táborsko 1:0, Soběslav – Hradec 2:4.