Covidová situace zcela umlčela amatérský sport. Zimní přestupové období nevyjímaje. I když se během sezónní přestávky většinou žádné výrazné změny nekonaly a nechávaly se především na léto, letos se nekonají ani malé přestupy. Regionální celky by chtěly především udržet kádr pohromadě i po dlouhých měsících bez tréninku a doufají, že budou moci alespoň začít nějakou přípravu a v jarní části vyběhnou k mistrovským utkáním.

I když na jarní část zbývá více než polovina soutěží a ve hře může být opravdu hodně bodů, kluby v drtivé většině zůstávají v zimním spánku a spíše než přestupy řeší, jak se alespoň dostat k nějaké přípravě. Jedinou výjimkou by mohli být v Kralicích na Hané, budou totiž hrát od prvního kola o přežití v krajském přeboru. Kromě nového trenéra Milana Nekudy je v plánu i přivedení posil. „Chceme mužstvo okysličit i v hráčském kádru. Jednáme s pěti hráči, žádného z nich však nemáme zatím podepsaného, takže jména vám neprozradím. Čekáme z důvodu covidu i jednání s kluby. Mohu však prozradit, že dva hráči by k nám měli přijít po svém návratu z Rakouska, kdy dříve nastupovali na Olomoucku. Dokud ale nikdo neví, zda se vůbec sezóna rozjede, je celkově těžké přestupy řešit. Mohlo by to znamenat také vyhození peněz. Je to těžká doba, pokud se však začne, určitě chceme být daleko silnější,“ prozradil předseda klubu Jan Novotný.

Dále se však kluby stále ještě vinou vládních opatření neprobudily. V Konici řeší jediný problém, který by mohl nastat v brance. Patrik Huňka by však rád zůstal, i když o jeho návrat panuje zájem v Brodku u Přerova, jehož je kmenovým hráčem. Nic se zatím neděje ani například v Čechovicích. „V této době prozradit nějaké novinky je opravdu složité. Stále odkládáme start přípravy, což není dobré. Teď jsme jej zase posunuli o čtrnáct dnů, pokud se však PES dostane na čtyřku, budeme chtít alespoň po skupinách zahájit přípravu. V kádru žádné výrazné změny nepřijdou. Bohužel se budeme muset obejít bez Daniela Valdeze, který absolvuje zahraniční studium. Už během podzimu se nám podařilo domluvit i pro jarní část hostování brankáře Sedlaříka z Brodku u Přerova. To je ale asi vše,“ přidal kouč Čechovic Lukáš Koláček.

„U nás se žádná přestupová bomba čekat nedá. Tady v té době nikdo neví, co bude, tlačit kluky do nějaké silové a kondiční přípravy mi přijde celkem kontraproduktivní. Mohlo by to tak být třeba čtrnáct dnů, ale taky to může být do května. Chceme začít někdy v polovině února a doufáme, že už to bude za většího počtu hráčů než šesti,“ nastínil plány lodivod Kostelce Lubomír Keluc.

Podobně se to jeví i v dalších klubech I.A třídy Olomouckého KFS, kde do kádru, který neabsolvuje přípravu, sahat nechtějí. Ani o třídu níž na tom nejsou příliš jinak. „My zatím ještě spíme, určitě se u nás nic nechystá. Hlavně doufáme, že se budeme moci nějakým způsobem dostat k přípravě co nejdříve. Snad nás na to hřiště vůbec pustí,“ doufá kouč Pivína Jaroslav Svozil. V podobném duchu se vyjádřil také kouč rivala z Klenovic Vladimír Horák. „Doufám, že kádr zůstane ve stejném složení. Času na nějaké změny není a s tím současným jsem spokojen. Pevně doufáme, že alespoň při čtvrtém stupni PSA bychom mohli začít kondiční přípravu. Je nám jasné, že zápasy přijdou hned, jak to půjde, tak ať alespoň nějaká příprava proběhne,“ dodal.

Pokud se letošní jarní část vůbec odehraje, dá se předpokládat, že spíše než posily budou v zápasech hrát prim mužstva, kde hráči vzali individuální přípravu poctivěji.