V sobotním dopoledni zajížděli fotbalisté Prostějova na venkovní utkání 9. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, které odehráli v nedalekých Drnovicích, kde má svůj azyl ambiciózní celek Vyškova. Karty byly rozdány jasně a do zápasu vstupovali v pozici favorita „domácíů. Eskáčko se zase chtělo pod novou trenérskou dvojicí Mazura – Zavadil předvést a ukázalo opravdu srdnatý výkon. Ve velmi ofenzivním fotbale, nad kterým by fanklub defenzivní hry zaplakal, se diváci dočkali hned sedmi branek. A ještě dvacet minut před koncem byl blíže k vítězství Prostějov. Vyškovští však skóre otočili a 1.SK tak na výhru čeká už osm kol!

Stav před výkopem

Oba celky šly do zápasu po reprezentační pauze posíleny. V domácích barvách se čekal první start Šimona Falty, který dorazil z Viktorie Plzeň a do zápasu nakonec zasáhl až ve druhém dějství. Jinak se sestava příliš neměnila, pouze tradiční křídelník Kanakimana zůstal tentokrát na lavičce, protože se vracel ze srazu národního týmu až těsně před utkáním. U Prostějova si svou premiéru odbyla trenérská dvojice, ale i nový člen kádru Samuel Šimek, jenž dorazil z Pardubic.

Vývoj utkání

Hororový start do funkce zažila trenérská dvojice hostů, protože hned v první minutě se Vyškov dostal po chybě v zadních řadách do vedení. Po úvodní brance byla znát větší pohoda na kopačkách domácích, ale hosté se brzy s tempem zápasu vyrovnali a podařilo se jim také srovnat stav hned z první šance. Vyškov se ale brzy opět vrátil do vedení, které však do poločasu neudržel, když po rohovém kopu srovnal hostující kapitán.

Ve druhém poločase se scénář opakoval a každý z celků byl po určitou část aktivnější. Jednoho z okének v obraně využil Prostějov pro rychlý kontr, který parádně zakončil Jaroň a poslal eskáčko poprvé v zápase do vedení. Příhodný stav se ale podařilo udržet jen deset minut, kdy po pase za obranu byl nejrychlejší Metsoko, jenž dokázal srovnat skóre. V osmdesáté minutě přežil Vyškov tři tutovky v krátkém sledu a po chybě na středu hřiště dokázal sám trestat, kdy se prosadil střídající Kanakimana a rozhodl utkání.

Zásadní okamžiky

Vše odstartovala už zmíněná 1. minuta, kdy se měnilo skóre. Slabého odkopu využili domácí hráči a Metsoko nadvakrát propálil brankáře Vejmolu – 1:0. Po takovém startu pokračoval Vyškov v převaze, ze které byl ještě zajímavý pokus Coulibalyho, ten však mířil mimo tři tyče z přímého kopu. Hosté se postupně vyrovnávali ve hře a odměnou jim byla srovnávací branka ve 14. minutě, kdy se po centrovaném míči od Bartolomea prosadil hlavou Malec – 1:1. Brzy mohlo být skóre otočeno, ale Stejskal stihl včas míč po svém špatném zpracování uklidit. Ve 21. minutě měli další šanci domácí, ale Enemeho pokus zvládl zlikvidovat Vejmola. V 26. minutě už ale byl krátký i prostějovský brankář. Po rychlé akci Metsoka, který se dostal až do vápna a míč poslal pod sebe na Enemeho, se mohli domácí příznivci podruhé radovat – 2:1. Deset minut před koncem půle fauloval Musa a hosté žádali červenou kartu. Přišla žlutá a nebezpečný přímý kop, který Slaměna poslal na zadní tyč, kde však vyškovský gólman Stejskal zvládl být včas. Z následného rohu už podruhé kapituloval. Jeden z bránících hráčů nedokázal dostat míč mimo vápno a po příhodném odraze se prosadil kapitán Schaffartzik – 2:2. V závěru poločasu přišla ještě jedna šance Vyškova, míč ale mířil těsně mimo zadní tyč.

Po zajímavém prvním poločase nenudila ani druhá polovina zápasu. Domácí se z mírného tlaku k zakončení nedostali, a naopak po zblokované ráně mířili do protiútoku borci z eskáčka. Jaroň dostal pas do volného prostoru a udělal to mazácky. Míč si navedl do středu a utaženou ranou na zadní nedal Stejskalovi šanci – 2:3. Radost z vedení trvala jen deset minut, kdy se k dlouhému míči jako první dostal Metsoko a zblízka zvolil tvrdý projektil do zadní šibenice – 3:3. Klíčová pasáž pro další průběh přišla mezi 75. a 78. minutou, kdy měl Prostějov hned tři šance. První po přímém kopu hasil brankář na rohový kop. Po něm se vytáhl skvělým zákrokem po nebezpečné hlavičce a na závěr mu pomohlo i štěstí, že odražený míč šel jen do boční sítě. Neproměnění této příležitosti Vyškovští nekompromisně potrestali, když se v 86. minutě dostal do brejku Kanakimana a vyřešil jej skvěle, střela na první tyč nedala Vejmolovi šanci – 4:3. V závěru se Prostějov snažil srovnat, ale už nenašel odpověď.

Osobnost zápasu

Na domácí straně byl hodně vidět útočník Metsoko, který disponuje nejen centimetry pro vzdušné souboje, ale i obrovskou rychlostí, což dělalo obraně problémy, dokázal i dvakrát skórovat. I v barvách Prostějova se více dařilo ofenzivním hráčům. Skvělý duel odehrála hlavně dvojice Malec a Jaroň.

Zajímavost duelu

Vyškov dlouhodobě patří mezi kluby, které chtějí hrát ofenzivní fotbal, ale že v utkání nakonec padne sedm branek, asi čekal jen málokdo. A to je nutné říct, že nebýt dalších zákroků brankářů, tak mohl být konečný stav klidně i 6:6.

Atmosféra střetnutí

Přítomnost více než patnácti set diváků vytvořila fotbalistům opravdu skvělou kulisu, která jistě pomohla i velmi zajímavému fotbalu. Své příznivce našel i hostující tábor a derby tak mělo vše, co by mít mělo. Přílišné emoce ani na jedné straně však k vidění nebyly.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Jan KAMENÍK – MFK Vyškov:

„Měli jsme velmi dobrý vstup, kdy jsme hned z první příležitosti dali branku, což nás povzbudilo. Potom jsme měli snahu dostat utkání pod kontrolu a snažili se přidat další nebezpečné pokusy. Bohužel z prvního nebezpečného míče do vápna jsme inkasovali a zápas se vrátil na začátek. Znovu jsme ale dokázali udeřit, ale pak si nepohlídáme standardní situaci, což je špatně. Ve druhé půli byla vyšší aktivita na naší straně, ale soupeř nás dokázal potrestat po brejku. Byli jsme tak ti, kteří musí se zápasem něco udělat. Musím poděkovat všem hráčům, v čele se střídajícími, jak se nám povedlo utkání zlomit na svou stranu. Vidím tady touhu po výsledcích i to, že pracujeme jako tým, což je pro mě podstatné.“

Pavel ZAVADIL – 1.SK Prostějov:

„Utkání jsme začali velmi špatně, kdy jsme dostali branku snad po třiceti sekundách po naší zbytečné chybě. U druhé branky to bylo to stejné, kdy jsme zbytečně zalezli. Dokázali jsme se ale během první půle dvakrát vrátit do hry a do druhé půle se šlo za vyrovnaného stavu. Tam se nám povedlo dostat se poprvé do vedení po krásné akci, kterou zakončil skvěle Jaroň. Bohužel jsme se následně neobešli bez dalších zbytečných chyb, které nás stály vítězství nebo minimálně bod z horké půdy Vyškova.“

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 9. kolo

 

MFK Vyškov – 1.SK Prostějov

4:3 (2:2)

Vyškov (3-4-3 oboje zprava)

Stejskal

Coulibaly

Štěpánek

Musa

Ilko

Mafwenta

Lahodný

Souaré

Eneme

Metsoko

Vintr

Branky: 1. a 67. Metsoko, 26. Eneme, 86. Kanakimana

Střely na branku: 6

Střely mimo branku: 6

Rohové kopy: 6

Žluté karty: 34. Musa, 37. Vintr, 45. Metsoko, 76. Coulibaly

Střídání: 61. Bayo za Lahodného, 61. Falta za Vintra, 78. Kanakimana za Coulibalyho, 90+2. Diallo za Metsoka

Trenér: Jan Kameník

1.SK Prostějov (4-2-3-1)

Vejmola

Látal

Schaffartzik

Spáčil

Elbel

Habusta

Slaměna

Jaroň

Šimek

Bartolomeu

Malec

Branky: 14. Malec, 36. Schaffartzik, 57. Jaroň

Střely na branku: 7

Střely mimo branku: 5

Rohové kopy: 5

Žluté karty: 38. Bartolomeu, 90+1. Látal

Střídání: 61. Zapletal za Elbela, 61. Moučka za Šimka, 78. Ciencala za Malce, 78. Koudelka z Malce, 86. Gábriš za Habustu

Trenér: Pavel Zavadil

Rozhodčí: Klíma – Dresler, Mikeska

Diváků: 1520

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA

Ostatní výsledky 9. kola: Jihlava – Brno 0:1 (0:0). Branka: 80. Alijagič. Žluté karty: 32. Vedral, 40. a 56. Svoboda – 72. Endl. Červená karta: 56. Svoboda. * Opava – Dukla Praha 1:0 (0:0). Branka: 48. Vaněček. Žluté karty: 56. Hýbl, 73. Vaněček, 77. Rezek – 40. Hašek, 49. Barac, 78. Kozel. * Příbram – Sparta „B“ 2:1 (1:0). Branky: 12. Fišl, 90+2. Matoušek – 66. Hranoš. Žluté karty: 84. Dudl, 90.(+2) Matoušek – 45.(+1) Šilhart. * Kroměříž – Sigma Olomouc „B“ 1:2 (0:1). Branky: 72. Jaja vlastní – 3. Spáčil, 49. Šíp. Žluté karty: 62. Matoušek, 86. Červenka – 28. Slavíček, 34. Mikulenka, 40. Vepřek. * Líšeň – Vlašim 2:2 (1:1). Branky: 28. a 88. z penalty Čermák – 44. Singhateh, 76. Šmiga. Žluté karty: 60. Otrísal, 80. Jeřábek, 84. Sokol – 38. Singhateh, 56. Nogha. * Žižkov – Táborsko 4:1 (1:1). Branky: 8. Prošek, 61. Sixta, 69. Kozojed, 84. Sodoma – 21. Matoušek. Žluté karty: 59. Kozojed, 81. Klusák – 90.(+2) Sylla. * Varnsdorf – Chrudim 3:3 (1:1). Branky: 4. a 49. Firbacher, 81. Samko –67. a 74. Huf, 44. Míka. Žluté karty: 38. Samko, 78. Ambler, 88. Holeňák, 88. Kouřil – 29. Míka, 53. Látal.  

PRŮBĚŽNÁ TABULKA

1. Vyškov                           9             6             2             1             22:12     20

2. Brno                               9             6             1             2             13:8       19

3. Dukla Praha                  9             5             2             2             18:10     17

4. Vlašim                            9             4             5             0             14:9       17

5. Táborsko                        9             5             2             2             11:9       17

6. Jihlava                            9             4             2             3             17:12     14

7. Opava                            9             4             2             3             10:8       14

8. Líšeň                               9             3             3             3             9:10       12

9. Olomouc „B“               9             3             2             4             12:16     11

10. Žižkov                          9             3             1             5             16:17     10

11. Kroměříž                     9             3             1             5             10:12     10

12. Chrudim                     9             2             4             3             16:19     10

13. Příbram                       9             3             1             5             10:15     10

14. Sparta Praha „B“      9             1             3             5             11:17     6

15. 1.SK Prostějov          9             1             3             5             11:20     6

16. Varnsdorf                    9             0             4             5             13:19     4

 

KAM PŘÍŠTĚ

10. kolo, sobota 23. září, 17.00 hodin: Táborsko – Příbram (pátek 22. 9., 16.30, PP ČT SPORT), Chrudim – Žižkov (10.15), 1.SK Prostějov – Varnsdorf (hřiště Holice, 10.30), Dukla Praha – Kroměříž (14.00), Vlašim – Opava (16.30), Brno – Vyškov (17.00), Olomouc „B“ – Líšeň (neděle 24. 9., 10.15), Sparta „B“ – Jihlava (hřiště Žižkov, neděle 24. 9., 10.30)