Další tréninkový týden bez potřebné herní prověrky mají za sebou fotbalisté druholigového Prostějova. Celý měsíc leden tak musí být věnovaný pouze tréninkovým dávkám ve dvoufázovém režimu, kdy se střídá hřiště a terén. Na procvičování herních variant s reálnými soupeři si musí hráči i trenéři počkat až na únor. Pokračuje ovšem testování hráčů, doplněna byla brankářská dvojice.

Změny na brankářském postu jsou vždy specifické a ostře sledované. Po dvou letech dochází k obměně dvojice gólmanů i v Prostějově. Miloslav Bréda, který dlouho plnil roli jedničky, nebyl v poslední sezóně tak vytěžovaný, a využil tak nabídky ze Slovenska, kde bude mít v Komárně více šancí mezi třemi tyčemi.

„Postavilo nás to do situace, abychom obnovili kvalitní brankářský tandem. Naskytla se příležitost sáhnout po Michalu Bártovi, který je určitě zkušeným brankářem s prvoligovými zkušenostmi, navíc je z nedaleké Olomouce, což je pochopitelně také výhoda,“ komentoval gólmanskou rošádu trenér brankářů Petar Aleskijević.

Jednatřicetiletý rodák z Chlumce nad Cidlinou se v mládí přesunul z Rožnova pod Radhoštěm do olomoucké Sigmy, kam se několikrát opět vracel ze svých fotbalových štací. Z ligových mužstev mimo Olomouc působil například v Baníku či Jablonci, druhou nejvyšší soutěž pak okusil v Třinci nebo Čáslavi, juniorskou ligu kopal také za pražské Bohemians. Do Prostějova aktuálně přichází z Frýdku-Místku, odkud si odskočil na Slovensko do druholigového Trebišova. Teď má před sebou výzvu probojovat se do základní sestavy v prostějovském dresu.

Ve středu přibyla do kabiny eskáčka další nová tvář. K týmu se připojil jednadvacetiletý slovenský stoper Dominik Straňák, který se během zhruba dvou týdnů pokusí přesvědčit realizační tým o svých kvalitách a přínosu pro prostějovský klub. Na Hanou přichází rovněž z Frýdku-Místku, který se stal jeho prvním působištěm v České republice. Na sever Moravy přestoupil v létě z druholigové Podbrezové. Mládežnická léta strávil v Nitře, kde si zahrál i juniorskou Evropskou ligu. Jaro loňského roku strávil v Lučenci.

Do rezervy olomoucké Sigmy se naopak z testování vrátil prostějovský odchovanec Marek Hausknecht, aby tam nasbíral další cenné zkušenosti.

V úterý je na programu ligové grémium, které může vnést nové světlo do organizace zbytku zimní přípravy, stejně ale vše nadále závisí na aktuální epidemické situaci.