Tak se to nakonec podařilo. Úleva spadla nejen z fotbalistů, ale i vedení Okresního fotbalového svazu Prostějov, že i přes nástrahy nepříznivého počasí se letošní ročník poháru podařilo dohrát. V náhradním termínu finále, kdy úřední termín přerušila průtrž mračen, se opět po týdnu postavila „béčko“ Čechovic, která titul obhajovala, proti překvapení z Brodku u Konice.

Ve středečním odpoledni 20. září na skvěle připraveném hřišti ve Vícově to pak byla poměrně jasná záležitost a rezerva Čechovic může po výhře 4:1 slavit druhý triumf v řadě. Současně si pak tým vybojoval právo startu v krajské fázi tuzemského poháru. Jejich účast je však nemožná, takže se zřejmě budou moci na atraktivní boj těšit borci z konického Brodku.

 

Stav před výkopem

Síly byly rozloženy jasně už před úvodním výkopem opakovaného finále. Zatímco na střídačce Čechovic byste už jen těžko hledali místo, na straně Brodku u Konice byl jen kouč František Vlach, který mohl další hráče použít až v průběhu zápasu, kdy mu postupně přijížděli v důsledku pracovních povinností.

Vývoj utkání

Už jen kvůli počtu hráčů zvolil „konický“ Brodek jasnou taktiku, kterou bylo hrát v klidu odzadu a čekat na své šance. Daleko více na míči tak byli hráči Čechovic „B“ a snažili se hledat skuliny v dobře fungující defenzivě. Poprvé se jim obraný val povedlo překonat po čtvrthodině, kdy se po sérii rohů dočkali po krásné akci. Pět minut před koncem poločasu navíc přidali pojistku díky penaltě a zdálo, že bude hotovo. Ještě v nastavení ale Brodek snížil z rohu a čekalo se drama.

Na začátku druhé půle Čechovice spálily jednu šanci za druhou a zdálo se, že se jim to může vymstít. Pomohla jim však po hodině hry vlastní branka Brodku u Konice, která znamenala definitivní uklidnění a v dalším průběhu zápasu se už i více než fotbal řešily ostřejší zákroky na obou stranách. To už však na konečný výsledek nemohlo mít vliv.

Zásadní okamžiky

V úvodu to Brodek zkoušel ze dvou rohových kopů, ale větší nebezpečí nepřišlo. Poté už otěže převzali plejeři čechovického „béčka“. Naicler našel dlouhým míčem Běhala, ale ten hlavou minul branku. Následovala série hned pěti rohů v řadě, kde ohrožení přišlo až z toho posledního, ale Dokoupil byl připraven. První branka přišla vzápětí, kdy se Kalvoda uvolnil po lajně a naservíroval míč Lužovi před odkrytou branku – 0:1. V dalších minutách pokračovala dominance Čechovic „B“ na míči, ale tu největší šanci spálil Brodek u Konice, kdy Koudelka minul míč po přihrávce pod sebe. Pak už se zase vyznamenal dvakrát brankář Dokoupil, který po jednom z centrů dokonce míč dvakrát chytil obličejem. Ve 38. minutě přišla pro hosty penalta, kdy jeden z beků zahrál rukou a sudí po debatě s asistentem ukázal na puntík. Míč si vzal kapitán Naicler a bezpečně proměnil – 0:2. Dvoubrankový trhák ale do poločasu nevydržel. Po ráně Blatnera dostal Brodek možnost rohu a z něj se trefil přesně kapitán Burget – 1:2.

Ve druhé půli se pokračovalo ve stejném obrazu hry. Čechovice se snažily o pojistku, zatímco Brodek čekal na své šance. Po hodině hry ale přišlo pro papírově hostující výběr uklidnění, kdy si střílený míč do vápna srazil do protipohybu brankáře Zemánek – 1:3. Branku mu ale jen těžko vyčítat. Brodek se snažil zápas nějak zvrátit, ale ani jeden z bratrů Yaremů nepálil přesně. Na druhé straně se mezi střelce zase měl zapsat Starý, ale trestuhodně minul po přihrávce odkrytou branku. Čím více se blížil konec, tím víc to na hřišti spíše jiskřilo, než se hrálo. To ale i přes určité bolesti vyhovovalo více Čechovicím, které měly náskok, a deset minut před koncem jej ještě stvrdil Dominik Šteigl, který se dostal k míči před brankářem Dokoupilem a zakončil přesně – 1:4. Po konečném hvizdu se tak slavila obhajoba čechovické rezervy.

Osobnost zápasu

Z hráčů vítězného celku bychom vyzvedli kapitána mužstva Jana Naiclera, který si vzadu počínal velmi jistě a dirigoval hru před sebou. Navíc s přehledem proměnil důležitý pokutový kop. Na opačné straně byl opět vidět střelec David Kolář, ale ani on se na své poměry do většího počtu šancí přes pevnou obranu nedostal.

Zajímavost duelu

Nejen duelu, ale ani celé soutěži nepřálo počasí. Ani jeden ze tří pohárových zápasů se neodehrál v původně plánovaném termínu, a když už se zdálo, že je vše zažehnáno, tak se finále po poločase muselo ukončit. Na druhý pokus už ale počasí vyšlo fantasticky.

Atmosféra střetnutí

Od úvodu byla poměrně poklidná, ale s přibývajícími minutami to trošku jiskřilo. Nejprve tomu tak bylo i mezi diváky, což se ale brzy uklidnilo. Poté to pokračovalo i na hřišti, kde se řešily hlavně ostřejší zákroky. Přispěl k tomu i sudí, který mohl duel více uklidnit namísto volnějšího metru.

 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

František VLACH – Jiskra Brodek u Konice:

„Projevilo se, že šířka kádru není úplně ideální, když se nám sečetla zranění. Musím ale poděkovat všem, kteří dorazili, někteří až na druhý poločas rovnou z práce, čehož si opravdu vážím. Chtěli jsme hrát v klidu odzadu, což jsme v prvním poločase plnili, ale dostali jsme dvě branky. Povedlo se ještě snížit před přestávkou. Ve druhé půli bylo ještě více vidět, že hrajeme čtvrtý zápas během deseti dní. Čechovice ukázaly kvalitu, že se na hřišti dokáží najít a vědí o sobě. To nám s tím, jak jsme měli sestavu polátanou, trošku scházelo. Musím ale všechny kluky pochválit, protože ukázali charakter.“

Josef ŠTEIGL – TJ Sokol Čechovice „B“

„U mužstva jsem stále krátce, takže není ještě příliš co hodnotit. Je třeba říct, že u některých kluků je vidět, že větší fotbalová kvalita schází, ale snaží se a plní, co na hřišti mají, takže určitě máme s čím i na čem pracovat. Myslím si, že jsme předvedli relativně dobré pasáže, kde jsme dominovali, ale na můj vkus tam bylo stále až moc chyb, kterých se musíme vyvarovat. Za pohár jsem samozřejmě rád, ale musím říct, že jsem k tomu přišel tak trochu jak slepý k houslím.“

 

Pohár OFS PROSTĚJOV - FINÁLE

Jiskra Brodek u Konice – Sokol Čechovice „B“

1:4 (1:2)

Sestava Brodek u Konice:

Dokoupil - Blatner, Burget, Š. Zemánek, Možný, Kolář, Kschwend, P. Koudelka, R. Zemánek, Grepl, Vičar

Branky: 45.(+1) Burget

Střely na branku: 4

Střely mimo branku: 5

Rohové kopy: 4

Žluté karty: 74. Y. Yarema, 82. I. Yarema

Střídali: Y. Yarema, I. Yarema, J. Koudelka

Trenér: František Vlach

Sestava Sokol Čechovice „B“:

Peka - Smolka, Naicler, Svoboda, Šteigl, Běhal, Kalvoda, Starý, Klimeš, Luža, Faltýnek

Branky: 16. Luža, 39. Naicler z penalty, 60. Š. Zemánek (vlastní), 80. Šteigl

Střely na branku: 8

Střely mimo branku: 6

Rohové kopy: 12

Žluté karty: 52. Luža, 82. Naicler

Střídání: Motl, Halouzka, Koláček, Okleštěk, Cetkovský, Hanák, Doseděl

Trenér: Josef Šteigl

Rozhodčí: Winkler – Kopecký, Horák

Diváků: 102