Krásné sobotní odpoledne slibovalo ve sportovním areálu v Klenovicích zajímavou fotbalovou podívanou, což se splnilo. Jenže jen do 75. minuty duelu skupiny „B“ I.B třídy Olomouckého KFS proti Brodku u Prostějova.

Pak nastala situace, v níž sekundy rozhodovaly o lidském životě. Po hlavičkovém souboji přepadl přes soupeře hostující Tomáš Bureš a po nekontrolovaném pádu zůstal nehybně ležet. Sudí nechal hru pokračovat a až po zhruba dvaceti sekundách, kdy domácí akci zakončili, se začal řešit zdravotní stav někdejšího mládežnického reprezentanta a účastníka „malého“ Eura do 21 let. Zapadlý jazyk a vyražený dech znamenaly, že zkušený borec zůstal téměř minutu v bezvědomí. Vše se naštěstí za pomoci obou celků i fanoušků povedlo vyřešit a před příjezdem záchranné služby už byl bývalý prvoligový brankář při vědomí.

JAK HRŮZNÉ OKAMŽIKY PROBÍHALY? A JAK NA TOM BÝVALÝ PRVOLIGOVÝ BRANKÁŘ JE?

 

Hrůzné chvilky v klenovickém areálu nebudou mít naštěstí vážné následky. Po ošklivém pádu bývalého prvoligového brankáře Sigmy Olomouc či Drnovic, českého reprezentanta „lvíčat“ a později například trenéra brankářů u 1.SK Prostějov vypadalo vše všelijak, jen ne dobře. Za pomoci obou celků i fanoušků se ovšem těžkou situaci povedlo zvládnout a před příjezdem záchranné služby už byl Tomáš Bureš při vědomí.

Při těchto situacích rozhodují sekundy a v Klenovicích to byla opravdu dlouhá doba, protože sudí hru nezastavil a stav hráče se neřešil, dokud nedošlo k přerušení po zakončení domácích. Poté se ale všichni fotbalisté co byli na hřišti k plejerovi, který se na závěr hráčské kariéry posunul z branky do obrany, shlukli a začal boj o život!

„Tomáš dopadl z vysoké výšky po hlavičkovém souboji hlavou a ramenem na zem. Došlo k vyraženému dechu a zapadnutí jazyka, který bylo potřeba vytáhnout. Co bylo nejhorší, je fakt, že sudí hru nepřerušil, i když bylo patrné, že se je situace dramatická. Celé hřiště doslova strnulo. Bez ohledu na to jsme posléze i za pomoci hráčů Klenovic, za což jim patří obrovský dík, začali s oživováním, a to se nám naštěstí podařilo. Vypjatou situaci se podařilo do příjezdu záchranářů vyřešit,“ uvedl k hrozivě vypadajícímu momentu vedoucí hostujícího celku Petr Matys.

Po zápase se moc do hodnocení nechtělo ani trenérovi domácích. „V první řadě chci popřát Tomášovi, aby bylo všechno v pořádku, protože tohle byla velmi nepříjemná situace. Jednalo se spíše o nešťastnou náhodu, ale takové momenty opravdu vidět na hřišti nikdo nechce. Od tohoto momentu mě už upřímně fotbal moc nezajímal,“ přiznal klenovický Vladimír Horák, že i on byl myšlenkami jinde.

Zdá se, že je zdravotní stav hráče v pořádku a na chvíle hrůzy tak časem zůstanou jen mlhavé vzpomínky. „Pevně věřím, že má to nejhorší za sebou. My všichni mu přejeme, aby to na něm neponechalo žádné stopy,“ doplnil Matys, který ještě v neděli poslal zprávu, kde doplnil informace přímo od Bureše, že utrpěl také otřes mozku a má utržené vazy v rameni. Zlomenina klíční kosti se na rentgenu nepotvrdila.