Krajský pohár mužů je specifická soutěž, 1. kolo jeho aktuálního ročníku 2023/2024 svedlo proti sobě fotbalisty Jiskry Brodek u Konice a Sokola Plumlov. Druzí jmenovaní hrají o dvě třídy výš, a proto byli jasnými favority, ale v brzkém středečním odpoledni nenastoupili zdaleka kompletní. Jejich předpokládaný postup dál tak nebyl vůbec jednoznačný a na konci hezkého souboje se zrodil nejtěšnější výsledek.

Stav před výkopem

Brodek u Konice působí v Přeboru OFS Prostějov, kde po jedenácti kolech figuroval na deváté příčce se dvanácti získanými body. V předkole krajského poháru nečekaně vyřadil Brodek u Prostějova, hrající o úroveň výš. Plumlov působí v I.A třídě Olomouckého KFS, tedy o dvě patra výš, a díky šestnácti nastřádaným bodům držel před uplynulým víkendem výbornou pátou pozici. V letošním krajském poháru šlo o jeho letošní premiéru.

Vývoj zápasu

Začátek byl opatrný a trochu rozháraný, ale postupně se herní taktovky chopili hosté. Nicméně z několika slibných situací neskórovali, načež ve druhé části úvodního poločasu vypadli z role. A domácí je dvacet minut před přestávkou dost svírali. Po změně stran však dvěma střídáními oživený favorit získal svou převahu zpět, aby dvěma góly nedlouho za sebou zadělal na pozdější triumf. Leč jejich protivník se později zvedl, hned dvakrát trefil břevno, dal snižující branku. A protože papírově silnější tým nerozhodl z řady brejků do otevřené obrany, zůstával osud střetnutí až do úplného konce na vážkách.

Zásadní okamžiky

Pomalejší vstup obou mužstev jako první rozpohybovali trochu víc Plumlovští, jejichž sestavu tvořili převážně ostřílení matadoři. V 8. minutě vyslal Gryglák málo nebezpečnou hlavičku, zato ve 14. už šlo o dobrou příležitost. Akci pravým křídlem finalizoval M. Bureš tvrdou střelou z úhlu na zadní tyč, Dokoupil pohotově vyrazil. O chvíli později si gólman nadvakrát poradil i s pokusem Plajnera k pravé tyčce, vzápětí premiérově zahrozili též Brodečtí táhlou ranou Hubeného z dálky půl metru nad. Tutovku měl ve 21. aktivní M. Bureš, který se individuálně uvolnil na pravé straně malého vápna a zblízka napálil bližší tyč. Následnou ránu R. Bureše k levé tyčce vyhlavičkoval bránící hráč na rohový kop. Tím ovšem nápor Sokola vyprchal, načež zbytek zahajovací půle překvapivě patřil zlepšující se Jiskře. Ve 25. Kolář zakončil ze dvaceti metrů doprostřed brány, ve 29. P. Koudelka obral o míč Frantíka a okamžitě vypálil metr vedle, ve 33. byl projektil Y. Yaremy hodně nepřesný. A minutu nato po skvěle sehraném rychlém protiútoku se J. Koudelka už chystal uklidit do sítě přesný centr zprava, než mu balón na poslední chvíli ukopl super obranným zákrokem Plajner. Ve zbytku času před odchodem do šaten se pak dění na trávníku zase uklidnilo.

Druhý poločas odstartovali aktivněji znovu hosté, jejichž aktivita s přibývajícím časem rostla. V 51. ještě Gryglák zakončil výrazně mimo kasu, ale v 55. minutě již uhodilo. M. Bureš si hezky narazil s Frantíkem, zleva šel sám na bránu a špičkou kopačky šikovně obhodil Dokoupila, jenž vyběhl – 0:1. Zanedlouho strážce svatyně před autorem gólu včasným vyběhnutím naopak zachránil a poté se pořádně činil hrající kouč Frantík. Přímák kopl kousek nad, technickou placírku k jedné tyči mu Dokoupil kryl a na mnohem razantnější střelu k druhé tyčce v 62. nedosáhl – 0:2. Domácí tehdy vůbec nestíhali a mohli být rádi, že vzápětí neinkasovali opět z loženky Kšenzuláka, jedovky M. Bureše či hlavičky Surmy. Přesto se pak zdánlivě rozhodnutý mač ve svém závěru notně zdramatizoval. Nejprve měli Brodečtí vydatnou dávku smůly, neboť v 69. i v 70. zastavila nádherné dělovky Hubeného a Burgeta z dálky vnitřní strana břevna. Dorážku druhé bomby navíc poslal Kolář z pravé strany vedle vzdálenější tyče, aby v 77. minutě přece jen přišlo snížení. Po bleskovém brejku se Kolář pěkně uvolnil v šestnáctce a levačkou zavěsil k pravé tyčce – 1:2. Vyrovnání však plumlovský kolektiv nedopustil, ve finiši zápasu dovolil soupeři pouze jednu krajně nepovedenou ránu z velké vzdálenosti. Naopak rychlé kontry do otevřených zadních řad daly Sokolu několik možností pečetit skóre, ale M. Bureš nebo opakovaně Kšenzulák (včetně stoprocentní loženky) neuspěli. Nicméně vítězství i postup favorit odvezl.

Osobnost utkání

Nabízí se herně nejlepší muž pohárové bitvy Martin Bureš, ale nakonec volíme Františka Vlacha. Neboli kouče Brodku u Konice, neboť je to v dobrém slova smyslu opravdový živel. S každým na hřišti i okolo něj prohodí pár slov, neustále burcuje své svěřence, v případě jakéhokoliv vyhrocení situace okamžitě krotí zbytečné vášně aktérů a ještě stíhá vtipnými bonmoty glosovat veškeré dění. S Frantou Vlachem prostě není nuda, navíc je to správný chlap.

Zajímavost duelu

Výkop byl naplánován na 15.00 hodin, leč reálně se začalo o patnáct minut později. Byla totiž středa a ve všední den tak spousta účastníků pohárového utkání dorazila do dějiště na poslední chvíli. Sudí proto rozumně rozhodli o dílčím čtvrthodinovém zpoždění, aby se všichni stihli adekvátně připravit. Což byl za daných okolností správný krok.

 

Atmosféra střetnutí

Z veškerých hledisek velice slušná a přátelská. Arbitři nemuseli řešit žádné škaredé zákroky, pokud už k nějakému tvrdšímu faulu došlo, viník se protihráči hned omlouval. Ani z hlediště nepršely žádné sprosté nadávky a na sto diváků povzbuzovalo ve vší slušnosti. Prostě celkově příjemná kulisa, z níž měl člověk pěkný pocit.

 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

František VLACH – Jiskra Brodek u Konice:

„Hosté měli nějakých dvacet minut lepší začátek, potom jsme však herně přidali a ve zbytku prvního poločasu byli lepší my. Klukům jsem říkal, že Plumlov v dnešní sestavě má i kily hodně zkušenou obranu, ať ji zkouší pohybem překonávat. Důležitým úkolem taky bylo pokrývat v záloze Karla Frantíka, což se nám v úvodní půlce dařilo výborně, potom už míň. Po přestávce do toho soupeř šlápl a dal docela rychle za sebou dva góly, ten druhý po sérii rohů. Což by se nemělo stávat. Kluci však ani za nepříznivého stavu 0:2 nic nevzdali, až do konce po hřišti jezdili a ze všech sil bojovali o postup. Dvakrát krásnými střelami trefili břevno, což byla velká smůla, až potom jsme snížili. A favorizovaný Plumlov se musel obávat o výsledek. I když měl další šance z brejků do naší otevřené obrany, protože jsme hru hodně vytáhli dopředu ve snaze o vyrovnání. Což sice nevyšlo, ale přesto jsme viděli zajímavý a hezký zápas. Dost jsme potrápili tým hrající o dvě soutěže výš než my, proto mančaft i po těsné porážce 1:2 a vyřazení z krajského poháru chválím. Za svůj dnešní výkon se vůbec nemusíme stydět, právě naopak, chlapci makali. A poděkovat chci také divákům za podporu, včetně bývalých brodeckých fotbalistek, jež chodí fandit na každé naše utkání.“

Karel FRANTÍK – Sokol Plumlov:

„Pro nás to byl docela těžký zápas. Nastoupili jsme venku proti zarputilému a tvrdému soupeři, který sice hraje jen okresní přebor, ale nemá vůbec špatný kádr. Územní hra byla vyrovnaná, místy jsme měli trochu navrch my a místy domácí. V prvním poločase s námi ještě stíhali běhat, ale po přestávce už tolik ne a právě tam jsme dali oba góly. Co rozhodlo? Řekl bych, že kvalita finální fáze akcí. My jsme brankově dotáhli dvě, oni jednu, proto vezeme výhru. Což je pro nás cenný výsledek v dost nekompletní sestavě, když řada hráčů dnes dostala volno, aby se mohli soustředit na důležité víkendové utkání I.B třídy, které po dvou předchozích porážkách potřebujeme vítězně zvládnout. Přesto jsme i dnes chtěli samozřejmě uspět a v krajském poháru postoupit, což se nakonec povedlo. Byť Brodek hrál opravdu dobře, hlavně do přestávky narušoval naši rozehrávku ve středu pole, my jsme se těžko prosazovali. Ve druhé půlce už bylo místa na hřišti víc, taky proto jsme dokázali rozhodnout. Škoda ale nedotažených brejků do otevřené obrany, nemuselo to být těsné až do úplného závěru.“

 

Krajský pohár Olomouckého KFS 2023/2024 - 1. kolo

 

Jiskra Brodek u Konice – Sokol Plumlov 1:2 (0:0)

 

Jiskra Brodek u Konice (oboje zprava, 4-4-2, zelený dres a trenky, žluté stulpny)

Dokoupil

Blatner

Zemánek

Burget

Možný

Y. Yarema

Hubený

P. Koudelka

Kalabis

Kolář

J. Koudelka

Branka: 77. Kolář

Střely na branku:            3

Střely mimo branku:      9

Rohové kopy:                  5

Žlutá karta: 59. Blatner

Střídali: 55. I. Yarema za Koudelku, 74. Grepl za Burgeta, 80. Kushnir za Kalabise

Trenér: František Vlach

Sokol Plumlov (4-4-2, bílý dres, modré trenky a stulpny)

Simandl

Plajner

Kutný

Ševcůj

Kiška

M. Bureš

Frantík

Verner

R. Bureš

Gryglák

Kratochvil

Branky: 55. M. Bureš, 62. Frantík

Střely na branku:            11

Střely mimo branku:       5

Rohové kopy:                  10

Žluté karty:

Střídali: 46. Surma za Plajnera, 46. Kšenzulák za Kratochvila

Trenér: Karel Frantík

Rozhodčí: Kopecký – A. Horák, J. Horák

Diváci: 85