Na precizně připraveném trávníku stadionu 1.HFK Olomouc v Holici odehráli fotbalisté Prostějova uplynulou sobotu dopoledne závěrečný duel letošního kalendářního roku, kterým byla jarní předehrávka 16. kola. V pozimním azylu eskáčka čekal na svěřence trenérské dvojice Mazura – Zavadil nováček FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY z Kroměříže. V hanáckém derby dvou nedalekých soupeřů chtěli „domácí“ potvrdit pracně získané body z Opavy. Jenže opak byl pravdou a po čekání na výhru venku přišel nečekaný výbuch, výplach či jakkoliv jinak dál to chcete nazvat. Hosté fotbalové krásy sice příliš neukázali, ale prostě jakoby více chtěli a byli daleko zarputilejší. Nováček druhé nejvyšší soutěže se triumfem, který v souboji dvojčat Jaroňů zajistil už v 9. minutě Marek, čímž rozesmutnil Petra na prostějovské straně, posunul právě před regionálního soka, na nějž má nyní náskok dvou bodů. Prostějov si naopak velmi zkomplikoval nejen cestu za klidnou záchranou, ale i celou zimní přípravu...

Stav před výkopem

Závěreční dějství podzimní půlsezóny F:NL svedlo dohromady Prostějov a Kroměříž. Oba týmy nezažívají nejlepší sezonu, když eskáčko bylo před sobotním střetem třinácté, premiant v druhé nejvyšší soutěži Hanácká Slavia figurovala na patnácté, sestupové pozici. Týmy už se přitom spolu letos jednou utkaly, když ve druhém kole zvítězila na domácí půdě Kroměříž jednoznačně výsledkem 3:0. Na obou stranách bychom navíc našli ztráty, které museli oba trenéři řešit. V prostějovském dresu stále nebyl k dispozici brankář Vejmola, v obranných řadách nemohl vypomoct Elbel a kvůli kartám měl o týden dříve zimní pauzu Jakub Habusta. Hostující kouč Onda, který po nástupu za do Zlína uvolněného Bronislava Červenku stál čekal na první vítězství, naopak nemohl ani tentokrát počítat se dvojicí zraněných Fulnek a Patrik Červenka. A zatímco fotbalisté Kroměříže začali po poměrně solidním vstupu do premiérové sezony herně upadat, o čemž svědčila jediná výhra z posledních sedmi klání, Prostějov se pod nově složenou trenérskou dvojicí začal především herně zvedat, ba dokonce v minulém kole poprvé vyhrál na hřišti soupeře.

Vývoj utkání

V prvních dvaceti minutách byli na hřišti jen hosté. Těžko říct, zda se jim povedlo domácí takto překvapit, či se spíše zapomněli v šatně, ale první varování jim nestačilo. Brzy se tak hosté dostali do vedení. Ve druhé části první půle to už vypadalo vyrovnaněji, ale na šance opět jednoznačně vedla Kroměříž a do kabin šla se zaslouženým vedením.

Druhá půle pak byla zcela odlišná. Fén v šatně za dveřmi 1.SK Prostějov zafungoval a „domácí“ se hnali za vyrovnáním. Jenže celých pětačtyřicet minut to bylo spíše házenkářské dobývání, kdy útok působil slabě hlavně ve vápně, kde se rozhoduje. Neujaly se ani skrumáže, al dlouhé míče za obranu. Ačkoliv hráči eskáčka už byli mnohem aktivnější, jejich tlak se jim využít nepodařilo a hosté díky perfektní defenzivě uhájili tři body.

Zásadní okamžiky

Už v 1. minutě dokázali hosté zahrozit, když míč z rohového kopu posunul jeden z hráčů na přední tyči a na zadní se k němu dostal exprostějovský Chwaszcz (8 utkání v sezoně 2016/17 - pozn.red.), který ale mířil mimo. Toto varování však prostějovské obraně nestačilo a v 9. minutě už z toho byla první, a jak se nakonec ukázalo i jediná a vítězná, branka. Nákop po faulu z poloviny hřiště propadl k Markovi Jaroňovi, který měl čas si ho ještě slepit a poslat kolem brankáře – 0:1. Eskáčko reagovalo jediným pokusem, ten ale po střele Slaměny neměl šanci na úspěch. Hosté se postupně více stahovali, ale i tak měli daleko větší šance. Zajímavý pokus mířil těsně mimo tři tyče. Chwaszcz těžký centr nesklepl směrem k brance a největší šanci na přidání pojistky promrhal ve 31. minutě Cupák, lterý si to mířil sám na prostějovského brankáře, ale Krynskij jej vychytal. O chvíli později si Kroměříž připravila další příležitost. Po centru z levé strany se na zadní tyči objevil Lukáš Hrdlička, který na míč hlavou sice dosáhl, ale už ho nedokázal umístit do brány. Ze strany „domácích“ stála za řeč jen snaha Látala a Slaměny, ale oba zastavila včas kroměřížská defenzíva.

Do druhé půle se muselo něco změnit a kouč eskáčka nasadil dopředu další věž v podobě Silného a tlak začal hned od startu. Srovnat mohlo druhé z dvojčat na trávníku - stejně jako jeho bratr Marek v Kroměříži i on v Prostějově hostující z Baníku Ostrava - Petr Jaroň, jehož ale zastavil včas jeden z beků soupeře. V 58. minutě mohla sama prosadit, když se v samostatném úniku řítil sám na bránu Jakub Dočkal, jenž ale trefil dobře vyběhnutého gólmana Krynského. Největší šance na srovnání přišla po hodině hry, kdy Koudelka poslal prudký pokus z úhlu, jenž brankář Dostál pouze vyrazil, ale dorážející Petr Jaroň netrefil hlavičkou míč ideálně. Poté už začali opět vystrkovat růžky hosté, kteří využívali brejků, jeden z nich zahodil například Chwaszcz. Na druhé straně v těžké pozici Zapletal poslal míč jen do rukavic brankáře. Závěr derby přinesl perné chvíle ve vápně hostů, ale žádný z míčů neprošel přes obranný val až směrem k brankáři.

Osobnost zápasu

Sophiina volba na domácí straně, protože jen těžko se dá najít někdo, kdo by v duelu očividně byl v obou poločasech. Nepřesností, ale i nedůrazu tam bylo od všech hráčů až až. U hostů stojí za pochvalu kapitán Matoušek, který dělal vše pro to, aby si jeho celek odvezl body a pod novým trenérem konečně vyhrál. Podařilo se.

Zajímavost duelu

Nestává se příliš často, aby se v zápise o utkání objevila dvojčata, navíc každé v opačném celku. A jeden z nich se zapsal do děje rozhodující měrou. Vítězství totiž hostům zajistil dvaadvacetiletý host z Baníku Ostrava Marek Jaroň, který sice za Kroměříž naskočil do všech zápasů podzimní fáze, ale až nyní oslavil premiérový přesný zásah. Jediným příspěvkem jeho dvojčete Petra, jenž nastoupil v dresu prostějovského eskáčka, naopak zůstala žlutá karta vytažená krátce před rozhodujícím momentem duelu.

Atmosféra střetnutí

Velice poklidná. V nepříliš pěkném počasí si cestu na stadion příliš diváků nenašlo a ještě trochu nadsazená návštěvnost v počtu 320 osob je zkrátka na druhou nejvyšší soutěž prachbídná. Na hřišti to bylo o poznání živější, ale také nic, co by jakkoliv vybočovalo z poklidného rámce. Jakoby ani nešlo o hanácké derby a veledůležité body. O lesčems svědčí, že nejvíce se řešilo časté zdržování ležících stoperů Kroměříže…

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Pavel ZAVADIL – 1.SK Prostějov:

„Jsem velice zklamaný nejen z výsledku, ale i z toho, co jsme předvedli. Vyhrajeme v Opavě a vše pak takto zdevalvujeme. Takto nemůžeme na své půdě vést zápas. Dostaneme brzy branku po totálně hrubé chybě, kterou nedokážu popsat, čím je. Potom jsme chtěli hrát, ale v první půli jsme byli neuvěřitelně nepřesní. Druhý poločas byl na jednu bránu, ale už měsíc se věnujeme centrům a zakončení a stejně předvedeme brutální nekvalitu. Takhle to do budoucna určitě nepůjde.“

Martin ONDA – SK HS Kroměříž:

Věděli jsme, jak a co bude soupeř hrát. Chystali jsme se na to, jak to zavřít, neinkasovat, chtěli jsme získat alespoň bod. O to lepší je, že jsme získali všechny tři. V pokutovém území a na šance jsme byli nebezpečnější, v první půli a také během druhého poločasu, kdy jsme už byli pod tlakem, jsme tam měli po brejcích vyložené šance, ze kterých jsme mohli dát na 2:0. V tu chvíli by byl zápas vyřešený. Nicméně poslední minuty byly šílené, závěr jsme nakonec uskákali a zvládli, takže jsme hodně spokojení. Věřím, že nám výhra pomůže a dodá kuráž do jarní části sezony.“

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 16. kolo

1.SK Prostějov – SK Hanácká Slavia Kroměříž

0:1 (0:1)

 

Prostějov (3-5-2, oboje zprava)

Krynskyi

Gabriš

Schaffartzik

Spáčil

Bartolomeu

Koudelka

Šimek

Slaměna

Látal

P. Jaroň

Malec

Branky:

Střely na branku: 4

Střely mimo branku: 15

Rohové kopy: 4

Žluté karty: 8. P. Jaroň, 38. Šimek, 53. Gabriš, 72. Malec, 77. Mazura

Střídání: 46. Silný za Látala, 61. Zapletal za Bartolomea, 85. Moučka za Gabriše

Trenér: Pavel Zavadil

Kroměříž (3-5-2)

J. Dostál (zelený)

Zavadil

Houser

Matoušek

Oulehla

Cupák

Kudela

Hrdlička

Jeleček

M. Jaroň

Chwaszcz

Branky: 9. Jaroň

Střely na branku: 5

Střely mimo branku: 10

Rohové kopy: 1

Žluté karty: 73. Houser, 75. Cupák, 90+1. Matoušek

Střídání: 53. Dočkal za Jaroně, 68. Goncalves za Hrdličku, 79. Stoklásek za Kudelu

Trenér: Martin Onda

Rozhodčí: Adámková – Kotík, Mikeska

Diváků: 320