V úterý v podvečer veřejnost zasáhla další smutná zpráva – zesnul místní rodák a legendární fotbalista Pavel Dyba. Jeho kariéra odstartovala v rodném Prostějově, kde od mládeže válel v dresu Železáren. Později jej však jeho kroky zavedly až do hlavního města. Své nejlepší roky kariéry strávil v dresu pražské Sparty, kde odehrál téměř tři sta padesát zápasů, v nichž vstřelil více než sto branek a slavil dva mistrovské tituly.

„S lítostí oznamujeme, že v noci na úterý odešel do fotbalového nebe v nedožitých osmdesáti letech bývalý vynikající záložník a člen Sparta Plejer Clubu pan Pavel Dyba. Čest jeho památce,“ informovala o jeho úmrtí jako první pražská Sparta.

Pavel Dyba začal ve Spartě v roce 1962 a dalších sedm let jí zůstal věrný. Do Sparty nastoupil už jako dorostenec a po konci v rudém dresu ve své kariéře ještě pokračoval v dalších dvou tradičních pražských klubech v Bohemians a na Dukle. Mistrovské tituly slavil v letech 1965 a 1967.

Kromě ligových utkání měl zkušenosti také na mezinárodní scéně a nezapomenutelná je jeho branka do sítě slavného Realu Madrid. „K devíti zápasům nastoupil v Poháru mistrů a k deseti v dalších evropských pohárových soutěžích. Na jaře roku 1968 ve čtvrtfinále Poháru mistrů po výborné spolupráci s Václavem Maškem zvýšil vedení Sparty nad Realem Madrid na 2:0,“ vzpomíná Sparta Praha na svém webu.

Do statistik si připsal i jeden zápas v dresu reprezentace, jímž bylo utkání, na které se nezapomíná. V roce 1966 totiž nechyběl ve výpravě mužstva do Brazílie, kde se v Rio de Janeiru postavil domácím mistrům světa s největšími hvězdami.

Pavel Dyba však nebyl jen vynikající sportovec, ale dokázal toho hodně i v další životní etapě. Během své profesionální kariéry dokázal vystudovat stavební fakultu ČVUT v Praze. Jeho bratr Karel Dyba byl ministrem pro hospodářskou politiku a místní rozvoj a sportovní geny jistě předal i své neteři, kterou je Petra Černošková. „Celé rodině pana Dyby vyjadřujeme upřímnou soustrast. Čest jeho památce!“ zakončila Sparta Praha na svém webu. Ke kondolenci se přidává i sportovní redakce Večerníku.

Poslední rozloučení se vynikajícím fotbalistou proběhne ve středu 17. ledna v Praze-Strašnicích.