Na okrese nenajdete moc bližších soupeřů, než jsou Otaslavice s Brodkem u Prostějova. Oba celky totiž dělí jen zhruba dva kilometry a po letech bojů v okrese se spolu nyní pravidelně potkávají v I.B třídě. Na podzim měli po zápase více radosti hosté z Brodku u Prostějova, tentokrát jim to však Otaslavice vrátily i s úroky a před skvělou kulisou 444 diváků na hřišti vládly. Vítězství o tři branky bylo zasloužené a domů tak nyní opět odjížděli spokojenější fanoušci hostů.

Před výkopem

Jak se neustále opakuje, tak derby nemá favorita, což pro dnešní utkání platilo jakbysmet. Oba celky patří mezi to nejlepší, co I.B třída nabízí, znají se velmi dobře nejen po fotbalové stránce a oba mají na startu jara i dobrou formu. V rámci domácí sestavy se do zadních řad vrátil Lukáš Frys, ale jinak k výraznější přeměně mužstva nedošlo, odchod ohlásil jen brankář Mudrla. Ani hosté moc sestavu neobměnili, ale přeci jen byste našli dvě nové tváře, a to Klimeše a Šoce.

Vývoj

Žádná oťukávaná v prvních minutách nenastala a oba celky se do sebe pustily po fotbalové stránce se vší vervou. Hodně tomu pomohla rychlá branka domácích i následné vyrovnání hostů. Prvních dvacet minut byli domácí více na míči, ale od té doby se už držení jednoznačně přesunulo na stranu Otaslavic. Ty cítily, že zadní řady soupeře příliš nedrží a šly po další chybě do vedení. Následující minuty až do poločasu pak nabídly řadu šancí na obou stranách a fanoušci se bavili, leč už další branka nepadla.

Do druhého dějství se čekal nápor od domácích, kteří potřebovali srovnat, ale daleko aktivnější byli hosté. Postupem času se jim povedlo svou dominanci přetavit i v další branky, když tak zakončili jedinou hluchou pasáž duelu. Skóre tak narostlo a v závěru už oba soupeři trošku polevili, protože moc dobře věděli, že je zápas rozhodnutý. 

Zásadní okamžiky

Kdo se trošku zdržel v místním kiosku či přišel později, tak se nestačil divit, protože už ve 4. minutě šli domácí zásluhou Dvořáka do vedení. Zužitkoval totiž pas mezi beky – 1:0. Vedení však vydrželo jen další čtyři minuty, kdy fauloval Vystavěl Drmolu a sudí Horák neváhal nařídit pokutový kop. Míč si postavil Vogl a ukázal, že má nervy ze železa – 1:1. Následně si oba celky vyměnily pozdravy po standardních situacích, ale Grulich ani Dreksler branku nedali. Ve 25. minutě se tábor hostů radoval podruhé. Obrovská chyba v zadních řadách byla potrestána zásluhou Drmoly, který se snažil dostat míč pod sebe a díky teči Fryse skončil v brance – 1:2. Útočník Otaslavic mohl přidat pojistku po centru Chvojky, ale jeho hlavička těsně minula zadní tyč. Z branky se neradoval ani Tkáč, když jeho dorážka skončila na ležícím brankáři Vystavělovi. Co spálili hosté, mohl Brodek trestat, když přetažený centr zamířil Janura hlavou do břevna. Následná dorážka Doležela skončila na stejném místě. Oběma pokusům scházely centimetry. Tím se atraktivní poločas ukončil.

Do druhého vstoupili lépe hosté a Hon už zvedal i ruce, když míč tečoval na malém vápně, ale ten se odkutálel mimo zadní tyč. V 55. minutě mohli domácí srovnat, když si centr našel osamocený Janura a před ním zívala prázdná branka, jenže jeho hlava šla kolem tyčky mimo. Poté přišlo chvilkové uklidnění, které zakončili hosté dvěma rohy v řadě. První ještě Vystavěl vyškrábl, ale na druhý už byl i on krátký. Hlavička Smékala tak znamenala pojistku – 1:3. Následně ještě brankář podržel mužstvo v zápase, když vytáhl perfektní zákrok po hlavičce Vogla a udržel i prudký projektil Drekslera. Na druhé straně to akrobaticky zkoušel Janura, ale chyběla větší přesnost. V permanenci však byl i nadále hlavně domácí brankář, který si ještě dokázal v 75. minutě poradit s ranou Drmoly na roh. Následná standardka a hlavička Vogla už ale znamenaly čtvrtý kousek za jeho zády – 1:4. Poslední minuty už se pak vyloženě dohrávaly.

Osobnost

Zápas se daleko více vydařil hostům a velký podíl na tom měl kapitán mužstva Martin Vogl. Po celých devadesát minut pendloval na středu hřiště mezi bráněním i útokem a dodával všem kolem klid. Navrch ke svému výkonu zkušeně proměnil penaltu a přidal i závěrečnou pojistku, kterou korunoval svůj výkon.

Zajímavost

Do této rubriky vybíráme penaltu, po které hosté okamžitě odpověděli na vedoucí branku, protože takových se moc nevidí. Přednost si totiž dával stoper s brankářem, kde míč nakonec uklízel Matoušek. Jenže vybíhající Vystavěl prošlápl dobíhajícího Drmolu a v souboji mimo míč ho tak fauloval. Penalta jasná, i když zcela mimo dění.

Atmosféra

Téměř čtyři sta padesát diváků udělalo borcům na hřišti velmi dobrou kulisu. Na derby zápas se totiž sjeli nejen fanoušci obou táborů, ale i další nadšenci. Atmosféra pak byla ale vcelku poklidná a přátelská, což dříve nebývalo zvykem. Nutno dodat, že tomu pomohlo i dění na hřišti a velmi dobrý výkon sudích, kteří měli duel pod kontrolou.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Michal JELÍNEK – Brodek u Pv

„Z mého pohledu to bylo dnes hodně o nás. Šli jsme brzy do vedení, ale potom jsme se vzadu nedomluvili a byla z toho penalta, kde nebylo o čem. Hned další chyba skončila vlastní brankou a prohrávali jsme. Potom jsme tam dali dvě břevna a do poločasu jdeme se ztrátou. Ve druhé půli jsme mohli srovnat, ale nedáme z metru hlavou do prázdné branky. Soupeři jsme nepohlídali standardní situace, takže bylo vymalováno. Dnes jsme do zápasu šli opatrní a připosraní. Soupeř byl důraznější a tvrdší. Chyběla nám tam zdravá agresivita, která byla na straně soupeře.“

Jiří HON – Sokol Otaslavice

„Měli jsme velkou chuť vrátit soupeři podzimní porážku na domácí půdě a tentokrát v derby uspět. Nevydařil se nám start, kdy jsme z první akce domácích inkasovali. Potom jsme však dokázali brzo srovnat po zbytečné penaltě od domácích a po další chybě se dostat i do vedení. Zbytek poločasu mohlo padnout více branek na jedné i druhé straně. Do druhého poločasu jsme chtěli hru trošku uklidnit a přidat případně ještě pojistku. Čekali jsme od soupeře nápor, ale řekl bych, že ten spíše odpadl a že my jsme ve druhé půli dominovali. Zasloužené a sladké vítězství, za které musím hráče pochválit, protože dnes bylo jasně vidět, že chceme daleko více než soupeř.“