Při cestě na sobotní fotbal vůbec nebylo jisté, zda se bude hrát. Zápas v Určicích byl odložen, o stejném aktu se přemýšlelo i v Čechovicích. V Konici byla situace odlišná a nic nebránilo úvodnímu výkopu. Derby mezi Konicí a Brodkem u Konice v rámci 18. kola slibovalo vyrovnaný boj, protože oběma mužstvům se na jaře daří. Konečný výsledek hovoří za vše.

 

První minuty zápasu nabídly čtyři fauly a logicky tedy i čtyři standardní situace. Shodně na obou stranách. Pro oba týmy ale bez efektu. Už v 6. minutě se jevil nepříjemný pohled na brankoviště hostů, kde zůstal ležet Kryštof Grepl. Gólman hostů ale naštěstí v zápase pokračoval bez větších obtíží. Náhradního gólmana totiž Brodek neměl. Domácí se snažili dostat soupeře pod tlak vysokým pressinkem, ale zkušená obrana v čele s Petrem Kschwendem odolávala bez problémů. V 11. minutě měli domácí štěstí, kdy si po rohu sami hlavičkou orazítkovali břevno. Vzápětí šel sám na brankáře domácí hráč Martin Paš, ale trefil jen brodeckého brankáře.

Na první pohled zápas vůbec nepřipomínal derby a nebyla vidět nějaká výraznější aktivita na obou stranách. Brodek spíše čekal na brejky a vysílal kontry na zimní posilu Romana Kameného, který prostředí v Konici velice dobře zná, protože to není tak dávno, co oblékal její dres. Na míči ale byli více domácí a byli i nebezpečnější. Ve 20. minutě ale došlo k chybnému odkopu hostujícího brankáře přímo na kopačky Petra Antla a ten se krásným přehozením z dobrých 30 metrů nemýlil. Domácím to vlilo čerstvou krev do žil a začali více tlačit.

Ve 26. minutě se sám před brodeckým brankářem objevil Jan Franc, ale trestuhodně nastřelil jen tyč. Na brankové konstrukce to tedy bylo 1:1. A mohlo být i na góly. Branka Kameného však pro offside neplatila, a tak domácí drželi nejtěsnější možný náskok. Obraz hry se ke konci poločasu moc nezměnil. Domácí trávili více času na půli soupeře, ale k dalším šancím to nevedlo.

Druhý poločas začala Konice aktivně a hned si vypracovala šanci. Střela ze 46. minuty však skončila vedle. Další šanci již domácí zužitkovali. Po standardní situaci se ve vápně do míče hezky trefil Michal Gottwald a umístil jej nechytatelně do pravého rohu brány. Domácí se dostávali do tlaku a často ohrožovali branku Brodku. V 65. minutě poprvé zahrozili i hosté, ale střela Kameného byla dobře zblokována, takže se hostům snížit nepodařilo. Následná pasáž byla plná nepřesností a přerušení.

Pak ale přišla rána z dobrých 25 metrů v podání Kameného, který tak započal obrat Brodku v zápase. Hosté cítili, že se zápasem ještě mohou něco udělat a začali se více tlačit dopředu. Běžela 80. minuta a zápas konečně začal připomínat svou atmosférou derby. Vyvrcholením toho byla penalta, kterou po konzultaci z pomezním odpískal pro hosty hlavní arbitr Břetislav Jurníček. Míč si vzal zkušený Petr Kschwend a nemýlil se. Zápas tak dostal novou zápletku. Pár šancí na konci zápasu bylo hlavně na straně Konice. Bohužel pro domácí fanoušky standardní situace z 88. minuty skončila na zdi a následný roh ve vápně nenašel adresáta. Poslední zajímavá věc byla malá rozmíška na půlce, do které se zapojili hráči v poli i obě lavičky, ale naštěstí to nemělo vážnější následky. A tak musely o zápase rozhodnout pokutové kopy.

Penalty se ale domácím vůbec nepovedly, když ze tří pokusů ani jednou nevstřelili branku. Hosté opačně všechny tři své pokusy proměnili, takže druhý bod putoval do Brodku u Konice.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Jiří RYP – Sokol Konice B

„Do zápasu jsme vstoupili velice dobře. Ujali jsme se vedení, hráli jsme kombinačně a soupeři jsme moc šancí nedávali. V prvním poločase jsme byli určitě lepší. Přes povedený vstup do druhého poločasu, kdy jsme přidali branku, jsme se trochu uspokojili. Pak, jak to člověk musí střídat, se soupeř dostal do hry. Podařilo se mu snížit, nakonec i vyrovnat. Penalty už jsou pak o štěstí, které celkově dnes stálo spíše na straně soupeře.“

František VLACH – TJ Jiskra Brodek u Konice

„Hráli jsme dnes na výborném terénu. Konice byla namotivovaná a my se v prvních deseti minutách nemohli dostat do zápasu. Byly tam nějaké střety, jeden z nich málem odnesl náš brankář, ale naštěstí to zvládl dochytat. Následných asi 20 minut se skoro nic nedělo. Pak jsme dostali gól, který byl hezký, ale i šťastný. Ve druhém poločase jsme si řekli, že to zkusíme vydržet do 60. minuty a pak to prostřídáme. Klobouk dolů před klukama, že to nevzdali a zabojovali. Odměnou nám je dnes otočený zápas a dva body.“

Přebor OFS Prostějov, II. třída – 18. kolo

FC Kralice na Hané – Sokol Plumlov B

2:3p (1:0) Pk 0:3

Branky: 20. Antl, 52. Gottwald – 73. Kamený, 83. Kschwend. Rozhodčí: Jurníček – Sosík, Müler. Žlutá karta: 32. Drešr, 82. Kvapil – 43. Grepl Mi., 52. Zemánek, 68. Koudelka, 70. Burget H., 90. Grepl Ma. Diváků: 88.

Sestava Konice: Zatloukal – Drešr, Cetkovský V., Cetkovský O., Čapka – Gottwald, Paš, Mrňka P., Cetkovský J. – Ryp, Antl. Střídali: Weisgäber, Kvapil, Rus, Kořenek, Kučera, Mrňka D., Franc. Trenér: Jiří Ryp.

Sestava Brodku: K. R. Grepl – Zemánek, Burget H., Ščudla, Kschwend, Yarema Y. – Yarema I., Koudelka, Grepl Ma., Hubený – Kamený. Střídali: Kushnir, Burget J., Vičar, Grepl Mi., Grepl Ma. Trenér: František Vlach.