Středeční sváteční odpoledne patřilo druhému kolu krajského poháru, kde se odehrály čtvrtfinálové bitvy. Jednu z nich viděli fanoušci v Plumlově, kde se odehrálo tradiční derby mezi domácími barvami a hráči Čechovic. V příjemném jarním počasí se všichni přítomní dočkali zajímavé podívané, kde favorit dobýval území svého soupeře, což se mu nakonec i povedlo. Zadarmo to však hostům domácí svěřenci nedali. Kromě skvělého představení Halouzky, jenž se postaral o všechny branky Čechovic, byla k vidění i červená karta či neproměněná penalta. Derby tak skutečně nescházelo nic.

Před výkopem

Čtvrtfinále mělo jasného favorita, kterým byli hosté. Čechovice se totiž se svým tradičním rivalem už druhým rokem nepotkávají díky postupu do nejvyšší krajské soutěže a rozdíl se měl ve středu ukázat. Navíc měly oba celky i dost odlišnou formu, když hosté na jaře ještě neztratili jediný bod. Domácím se zase naopak utkání proti celkům z vyšších pater tabulky nepovedla. Na druhou stranu se ale jednalo o derby, které, jak všichni vědí, tak často dokáže přinést překvapení.  

Vývoj

Od počátku bylo jasné, jak se bude utkání z pohledu fanouška vyvíjet. Domácí totiž hned od výkopu ukazovali, že budou čekat na své šance. Hosté zase, že budou na míči dominovat a snažit se najít mezery v dobře fungující obraně. Taktika vyšla v úvodu lépe Plumlovu, který šel do vedení. Čechovicím se ale povedlo z následného tlaku srovnat, jenže situace se ještě jednou opakovala, když Kiška ukázal přehled. Ještě do poločasu ale znovu srovnal Halouzka, což bylo pro zbytek duelu klíčové.

Ve druhém dějství se první minuty hrály na jedné polovině a hosté dominovali. Domácí se snažili situaci přežít, ale rozhodly dva rohové kopy, po kterých během deseti minut dvakrát skóroval znovu Halouzka a poslal favorita do trháku. Až následně se do zápasu dostali znovu i domácí, ale svou největší šanci po penaltě trestuhodně zahodili. V závěru už si hosté vedení v klidu pohlídali.

Zásadní okamžiky

Hned na úvod se do šance dostal Halouzka, ale po centru Petržely mířil mimo. V další akci stihl Lužu včas zablokovat obránce. Po dvou neúspěšných pokusech hostů trestali domácí, kdy využili chybu. Vyroubal utekl na středu a zamířil přesně kolem brankáře – 1:0. Následně zase pokračovaly šance domácích. Šolín mířil mimo, od vlastence dělilo Plumlov pár centimetrů a Luža našel jen prostor, který měl brankář pod kontrolou. Srovnat se povedlo po půlhodině, kdy se Luža uvolnil po lajně a namazal Halouzkovi před prázdnou branku – 1:1. O minutu později mohl přidat další branku Luža, ale zamířil z halfvoleje nad. Druhá střela Plumlova v první půli se rovnala i druhé brance. Kiška si postavil míč na přímý kop a z pětadvaceti metrů zamířil přesně a překvapil brankáře Kvapila – 2:1. Do poločasu ale domácím vedení nevydrželo. Prudký centr Veselého dokázal brankář vytěsnit, ale jen přesně k Halouzkovi, který přidal svou druhou trefu – 2:2.

Ve druhé půli pokračovalo hostující dobývání. Hned v 52. minutě šli hráči i poprvé do vedení. Rohový kop přistál u Halouzky, který míč posunul tak, že se dokutálel až do branky – 2:3. Hrdina zápasu pak stále neměl dost a po hodině přidal i svou čtvrtou branku, kdy po rohu zamířil přesně hlavou – 2:4. Následně se nepovedlo přidat další branku Nejedlému či Šeborovi. V 75. minutě naopak mohli domácí po ruce zdramatizovat zápas. Míč si na penaltu postavil Petr Kiška a málem překopl i síť nad brankou. Poté ještě zkoušel štěstí Bureš, ale zajímavý pokus skončil mimo. V závěru už šance nepřišly a jediným výraznějším momentem bylo vyloučení Haluzy.

Osobnost

Na domácí straně vybíráme zkušeného Petra Kišku, který ukázal přehled a v první půli překvapil brankáře z přímáku. Ve druhé půli ale nedokázal snížit z penalty. Na opačné straně je to zcela jasné. Čtyři branky v jediném zápase se jen tak nevidí a Filip Halouzka tak po derby v Lipové rozhodl i zápas v Plumlově.  

Zajímavost

Co by to bylo za derby, kdyby diváci neviděli červenou kartu. V zápasech mezi Čechovicemi a Plumlovem je to velmi častý jev, a i když to tak dlouho nevypadalo, tak i tentokrát se jedna červená karta objevila. Petr Haluza totiž šel po dvou žlutých kartách pod sprchy krátce před koncem. Obě karty byly z kategorie zbytečných.

Atmosféra

Na derby poměrně přátelská. Nevřelo to nijak extra ani na hřišti a bylo znát, že se jedná o pohárové klání, kde si oba celky přišly hlavně zahrát fotbal. V areálu se sešlo na dvě stě fanoušků, kteří fandili svým barvám. Po čarodějnických sletech ale ne všichni přítomní byli ve formě.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Karel FRANTÍK – Sokol Plumlov

„Jsme za ten zápas rádi. Brali jsme to jako dobrou volbu místo tréninkové jednotky. Přijely k nám Čechovice a věděli jsme, že jsou favoritem, který hraje o soutěž výš a má velkou kvalitu na míči. Proto jsme přistoupili k tomu, že se budeme snažit hrát více z bloku a chodit do rychlých brejků. To se nám dařilo a myslím si, že jsme soupeře potrápili víc, než by čekal. Nechtěli jsme, aby to bylo jednoznačné, jak tomu v poslední době v tomto derby bývalo. Je i škoda, že nám scházel vepředu Hladký a další dva hráči, mohlo to být ještě zajímavější. Myslím si, že kdybychom proměnili penaltu za stavu 4:2, tak ještě mohlo přijít drama, ale Čechovice postoupily zaslouženě.“

Pavel KUCHARČUK – TJ Sokol Čechovice

„Pohárové utkání – zároveň derby – s Plumlovem nás pasovalo do role favorita, což si myslím, že jsme dokázali potvrdit. Cesta k vítězství a postupu ale rozhodně nebyla vůbec jednoduchá. Dvakrát jsme museli dotahovat, kdy jsme inkasovali po rychlé akci a trestném kopu. Oběma brankám se určitě dalo předejít. Nicméně se nám podařilo v prvním poločase v obou případech srovnat a ve druhém i skóre otočit v náš prospěch. Plumlov mohl ještě zdramatizovat závěr, ale penaltu neproměnil. Chceme obhájit vítězství v poháru a jsme rádi, že první krok máme úspěšně za sebou.“