Zimní příprava se pomalu chýlí ke konci. Už příští víkend čeká Prostějov první ostrý zápas v jarní části Fortuna:Národní ligy 2020/2021, ke kterému vyrazí do dalekého Varnsdorfu. Do té doby však čekají hráče ještě tvrdé tréninky a navrch také jedno přípravné utkání na půdě Blanska. Po pátečním duelu v Třinci už mají za sebou Prostějované čtyři s příjemnou bilancí tří výher a jedné porážky.

 

Marodka. Ta a koronavirus během přípravy tým nemálo trápily. Trenér eskáčka Pavel Šustr tak nemohl s hráči odehrát větší počet zápasů, cena testování byla proti. Zejména proti Líšni ale také se Slováckem a naposledy i s Třincem hrála kvůli početné marodce hodně látaná sestava. Někteří hráči si tak herního rytmu téměř neužili. Třeba stoper Daniel Bialek, který nenaskočil od podzimního zranění z duelu s Hradcem Králové. Nyní už se ale blýská na lepší časy. „Po dlouhé době naskočil Bala, což je dobře. Teď čekáme na Bialka a Zlatohlávek už by měl být také k dispozici. A tuším, že Píchalovi by měla skončit karanténa v pondělí. Naopak na marodku přibyl Kopřiva, který si natáhl sval,“ prozradil Šustr. „Jde hlavně o to, že kluci nebudou mít herní praxi, kvůli testování tam tolik zápasů není. Že by nám to hodně ztěžovalo, to určitě ne, ale je škoda, že nemůžou hrát. Zase kdybychom měli dvacet hráčů, tak těch zápasů uděláme více,“ konstatoval k počtu přípravných zápasů.

Ten se zastaví maximálně na půltuctu. Zvažoval se ještě zápas se Sigmou „B“, nicméně zatím to vypadá, že pátým a posledním soupeřem Prostějova bude Blansko. „Otazník ale je nad povrchem hřiště. Původně v plánu bylo odehrát zápas na trávě. Uvidíme, zda to vzhledem k počasí bude reálné,“ poznamenal technický ředitel 1.SK Prostějov Tomáš Čepa. Počasí je pak další veličina, která eskáčku příliš nepřála. Poměrně tuhá zima ho zastihla na zápasech v Líšni, husté sněžení zase v Kunovicích. Plejeři si zkrátka vyzkoušeli odehrát zápas i ve značně ztížených podmínkách.

Celkově pak po zápasech byla hodnocení trenéra Šustra jako na houpačce. Po Baníku uznal kvality (a spalování šancí soupeře), po Líšni nebyl spokojený se hrou a přístupem nejednoho hráče. Zápasy se Slováckem a Třincem hodnotil vesměs kladně. Jak sám ale říká, nejdůležitější jsou výkony. Navíc jedna věc je příprava a druhá pak zápasy, ve kterých už vítězové berou body. „Důležité je, jak budeme hrát v sezóně,“ připomíná Lubomír Machynek. Jisté už nyní je, že pokud Prostějov naváže na výkony z přípravy a těžkou dřinu v ní, na jaře tým nepochybně obstojí.