Fotbalové asociaci se podařilo dohodnout s Národní sportovní agenturou na návratu mládeže i mužů k trénování. I přes dohodu se však plány zatím nedaří vyřešit s vládou, u které stále přetrvává odmítavý postoj. „Obnovení tréninkového procesu je pro nás nyní absolutní prioritou. S kolegy na FAČR jsme připravili materiál definující systematické změny pro trénování, který hodláme prosadit na úrovni vládního opatření v co nejkratším termínu,“ stojí v prohlášení generálního sekretáře Jana Pauly.

Přes synchronizaci se však zatím stále nedaří FAČR s NSA tento postoj před vládou prosadit. Situaci nenahrává ani fakt, že počet nakažených opětovně roste. Je tak otázkou, zda se tyto změny vůbec v nejbližších dnech opravdu podaří realizovat. Zatím tak stále platí nařízení trénovat maximálně ve dvojicích, což reálně znamená nemožnost trénování nejen u amatérů, ale především u mládeže.

Klíčové materiály od asociace se opírají o to, že plocha fotbalového hřiště je opravdu velká a možnost pouze dvou lidí na tak velké ploše je zcela nepřijatelná. FAČR se také zavazuje dodržovat všechny bezpečnostní i hygienická opatření, aby co nejvíce eliminoval možnost šíření pandemie.

„Cítíme, že změna musí být okamžitá, v opačném případě budou škody na našich dětech nenapravitelné. Amatérský sport nemůže zůstat upozaděn. Chce se mi věřit, že každodenní práce lidí na Asociaci, za niž jim patří velký dík, dojde brzy smysluplného cíle a že se budeme moci vrátit k naší milované hře,“ dodává závěrem Jan Pauly.