Stále se zhoršující situace sice dále boří plány na návrat regionálního fotbalu na trávníky. Valné hromady by se však i za těchto tvrdých opatření mělo podařit uskutečnit. Právě ty jsou totiž jako jedny z mála věcí podle vyhlášky vlády povoleny. Termínových listin by se tak tvrdý lockdown dotknout nemusel. Pravidla pro její konání zůstala také stejná.

Za běžného režimu by byly všechny regionální kluby ve finální fázi přípravy a veřejnost by už znala výsledky volebních valných hromad. Situace je však zcela jiná a stále existuje daleko více otázek než odpovědí. Během března, kdy se opatření ještě zpřísní, je však jasné, že návrat na hřiště je nereálný. Nového či staronového vedení by se však region dočkat mohl. Předchozímu vedení totiž mandát skončil. „Dorazil nám e-mail od vlády, který jasně uvádí, že mezi výjimkami jsou také valné hromady, ať už jakéhokoliv rázu. Takže počítáme s tím, že snad už nebudeme muset znovu šachovat s termíny. První proběhla na Šumpersku, v polovině března je v plánu zbytek okresů a jedenatřicátého by měla proběhnout krajská,“ prozradil sekretář Olomouckého krajského fotbalového svazu Pavel Peřina.

Podmínky pro uskutečnění zůstaly nadále stejné. Kromě povinných respirátorů a dvoumetrových rozestupů tak budou stále všichni zúčastnění potřebovat negativní antigenní test, který nesmí být starší než 3 dny. Ohledně testování však upozorňuje sekretář na jednu důležitou věc: „Určitě je třeba, aby na to kluby myslely a situaci řešily včas. Měli jsme nyní problém s objednáním, protože jsou kapacity víceméně plné a museli jsme na provedení testů týden čekat. Klubům tak jistě doporučujeme zažádat si o antigenní test dopředu. Samozřejmě by mohly i na vlastní žádost v den hromady, ale ten už není zadarmo,“ doplnil sekretář KFS Olomouckého kraje.

Odložený termín valné hromady Olomouckého KFS je tedy středa 31. března v 17.00 hodin, prezentace startuje o půl hodiny dříve. Zasedání se koná na adrese olomoucké ulici třída Kosmonautů v sále BEA centrum (v přízemí). Kandidátní listiny se uzavírají týden předem.

Podobná situace je i přímo na Prostějovsku. Odložená volební valná hromada OFS Prostějov by měla proběhnout již příští pátek 19. března od 17.00 hodin v kulturním domě ve Smržicích. „Zatím nemám zprávy o tom, že bychom museli valnou hromadu odkládat, ale také ještě nemám potvrzené, že ji můžeme uskutečnit. Počítám, že to však bude otázka nejbližších dnů a budeme vědět. Už by bylo dobré, aby opravdu proběhly ve stanoveném termínu,“ prozradil sekretář OFS Petr Antoníček s tím, že i zde se na návrhy kandidátů do výkonného výběru včetně předsedy čeká do termínu jednoho týdne před konáním valné hromady, tj. v tomto případě již tento pátek 12. března.

Zájem o konání valných hromad je evidentní. Zvolené vedení už nutně potřebuje okres, stejně jako kraj, neboť za současné situace nastává řada problémů, které momentálně nemá kdo řešit. Pro kluby tak jde například o dotace, které v současné chvíli nemá kdo schválit. Pro vedení jde o různé úřední dokumenty, které čekají na potvrzení.

Kromě valných hromad jsou však oba sekretáři i rozhodčí k otázce dohrání alespoň poloviny ročníku stále optimističtí. „Zatím se jedná stále pouze o měsíc, když to řeknu takhle. My jsme počítali s tím, že stejně by se nezačalo dříve než na přelomu března a dubna. K dohrání poloviny ročníku potřebujeme maximálně šest kol, u většiny soutěží je to ještě méně, takže i pokud bychom začali na začátku května, měli bychom na to osm víkendů. Budeme určitě čekat, dokud to půjde, aby se soutěžní ročník alespoň nějakým způsobem dohrál,“ doplnil sekretář KFS Pavel Peřina. „Teď je jasné, že další měsíc se zřejmě nic dít nebude, určitě se však bude snažit vedení FAČR sezónu nějakým způsobem dohrát a stále na to i během těch tří měsíců bude dostatek času. Snad se tedy ještě sejdeme na trávnících. Hlavně ohledně mládeže je to velmi důležité, protože ty potíže budou opravdu velké už teď,“ uvědomuje si také sekretář OFS Petr Antoníček.