Čas reprezentační přestávky zaplnili fotbalisté 1.SK Prostějov přátelským utkáním. Ve čtvrtek odpoledne se představili na vedlejším hřišti u Androva stadionu proti Sigmě Olomouc. Za příznivého jarního počasí se hrál pohledný fotbal z obou stran. Domácí Sigma byla na míči dominantnější, hostující Prostějov se však počtem šancí soupeři minimálně vyrovnal. Především rychlé kontry po obou stranách hřiště dělaly prvoligovému týmu problémy. Svěřenci trenéra Šustra si však nedokázali poradit s domácími standardními situacemi, kdy hned dva góly obdrželi po rohových kopech. Utkání sledoval Večerník na vedlejším hřišti olomouckého areálu.

 

Prostějovský lodivod Pavel Šustr dal vcelku logicky v základní sestavě příležitost hráčům, kteří se v jarních zápasech příliš neobjevili. Protějšek na druhé straně, němčický rodák Radoslav Látal, rozdělil svůj kádr na dvě poloviny, přičemž tu druhou čekal zápas o den později ve Zlíně.

Možná i kvůli tomu se úvodní desetiminutovka nesla ve znamení seznamování. Náznak šance měl Prostějov. Píchal se krásně uvolnil na pravé straně a naservíroval míč na vápno Zlatohlávkovi, ten však místo střely volil ještě přihrávku, která už svého adresáta nenašla. První vážnější ohrožení branky na opačné straně ještě hosté dokázali ubránit na rohový kop. Z něj však našel razantním přízemním centrem Zahradníček Štěrbu a dobře známé jméno i pro prostějovské fanoušky se v 15. minutě z hranice malého vápna z voleje nemýlilo ranou pod břevno – 1:0.  Během několika minut však mohlo být skóre otočené. Nejprve se uvolnil Jurásek a centrem našel Langera. Jeho hlavičku však skvělým zákrokem zlikvidoval brankář Trefil. Po dvaceti minutách se skvěle zorientoval Spáčil a poslal Píchala samotného na brankáře. Jeho pokus však jen těsně minul přední tyč a Sigma tak stále zůstávala ve vedení. To mohl po půlhodině navýšit druhou brankou Štěrba, jeho hlavičkový pokus po rohovém kopu se však do branky nevešel.

Zaslouženého vyrovnání se nakonec eskáčko dočkalo po půlhodině hry. Jurásek si poradil se všemi nástrahami na levé straně a prodral se až do vápna, kde nezazmatkoval a perfektní přihrávkou vybídl Píchala k doklepnutí míče do prázdné branky – 1:1. Jen o minutu později mohl přidat Píchal druhou branku. Prudký centr Šmehyla ještě tečovala obrana Sigmy a z těžké pozice už nedokázal mladý forvard dát střele dostatečnou razanci.

Zápas se pak trošku zase uklidnil a už to vypadalo, že poločas skončí remízou. V poslední minutě však nepovedenou rozehrávku Sigmy využila dvojice Zlatohlávek, Kopřiva, kdy nejprve našel Zlatohlávek Kopřivu na rohu velkého vápna, ten mu vzápětí míč vrátil a prvně jmenovaný dokázal skórovat do odkryté části branky – 1:2.

Do druhého poločasu přišly na obou stranách různé změny a první desetiminutovka byla zase o něco vlažnější. První čtvrthodinu byl nejviditelnějším mužem na hřišti Daněk, který se dostal i ke dvěma zakončením. Poprvé ještě branku přestřelil. Druhý pokus se podařilo obraně zblokovat na rohový kop. Z něj se však Sigma po hodině hry dočkala vyrovnání. Míč propadl až na zadní tyč k Zifčákovi, který si věděl z blízkosti rady a ranou pod břevno nedal Brédovi šanci – 2:2.  Posléze se oba celky dostaly ke standardním situacím z velmi dobré vzdálenosti, ale nedokázaly si s nimi dobře poradit. Dvacet minut do konce se podařilo Sigmě vývoj zápasu otočit. Dlouhý míč nedokázal Zlatohlávek odkopnout, v následném souboji Nešpora s Balou zvítězil domácí útočník a ránou otřenou o tyč byl Bréda znovu bez šance – 3:2.

Prostějov se však nevzdal a nadále se tlačil za vyrovnáním. Tu nejvyloženější šanci spálil Jurásek, který se dostal za obranu domácích, jenže jeho kličku dobře přečetl mladý brankář Sigmy Stoppen. Konec utkání už si Olomouc pohlídala a mohla se tak těšit z těsného vítězství.

Pozápasové hodnocení trenérů

Radoslav LÁTAL – SK Sigma Olomouc

„V první řadě jsme rádi, že přátelské utkání splnilo naše přání. Chtěli jsme do duelu zapojit naše mladé hráče, kteří ještě toho prostoru v A mužstvu příliš nedostali. Druhou věcí je, že už více než rok stojí, což je alarmující. Soupeř jasně ukázal, co jsme o něm věděli, že je velmi nepříjemný, agresivní a silný v soubojích. Navíc silný v přechodové fázi. Věřím, že takové utkání určitě pomohlo všem našim hráčům, a navíc zůstaneme v herním módu, kdy nás po reprezentační pauze čeká náročný program.“

Pavel ŠUSTR – 1.SK Prostějov

„Pro nás bylo důležité, že jsme se zase mohli ukázat na trávníku. Chtěli jsme během reprezentační pauzy odehrát nějaké utkání, abychom zůstali v herním režimu. Zahráli si i hráči, kteří toho během prvních dvou utkání jarní části příliš neodehráli. Navíc se jednalo o přátelák s prvoligovým mužstvem, který nám zase ukázal jiné věci než zápasy ve druhé lize, což také kvitujeme. Speciálně to byly třeba standardní situace. Je vidět, že hráči Olomouce to umí skvěle sehrát a hrozili téměř z každé takové situace. To stejné platilo i ohledně soubojů jeden na jednoho. Myslím si, že hráče taková utkání zase dokážou posunout výše, když vidí, co se dá všechno zlepšovat. Celkově jsem rád, že jsme tak mohli zápas absolvovat.“

 

PŘÍPRAVNÉ UTKÁNÍ

SK Sigma Olomouc – 1. SK Prostějov 

3:2 (1:2)

Branky: 15. Štěrba, 60. Zifčák, 71. Nešpor – 31. Píchal, 45. Zlatohlávek.

Rozhodčí: Křepský – Antoníček, Petr. Žluté karty: Omale. Hráno bez diváků.

Sestava Sigmy: Trefil (46. Stoppen) – Látal, Štěrba, Poulolo, Hála (38. Galus M.) - Zahradníček, Grygar (46. Hadaš), Slaměna, Daněk, Zifčák (71. Fiala) – Nešpor (78. Mujica). Trenér: Radoslav Látal.

Sestava Prostějova: Mucha (46. Bárta) - Šmehyl, Machynek (46. Bala), Sus (46. Straňák), Sečkář (46. Stříž) - Langer, Kopřiva (46. Omale), Spáčil (46. Dittmer), Jurásek (46. Zapletal) - Zlatohlávek, Píchal. Trenér: Pavel Šustr.