Volby v okresech Olomouckého kraje jsou minulostí. Všech pět fotbalových svazů má již odvoleno a nyní tak přichází řada na krajskou sféru. Zde se již dlouho dopředu vědělo, že své funkce nebude obhajovat řada členů dosavadního vedení a čekalo se, kdo bude chtít v následujícím obdobím na práci navazovat. Kandidáti měli čas podat přihlášku nejpozději týden před valnou hromadou.

Termín vypršel uplynulou středu a jak Večerník zjistil, nedá se očekávat příliš velký souboj. Na předsedu totiž přišla jediná kandidatura. Obdobná situace je také do Výkonného výboru za komoru okresních svazů, zde na tři volené funkce figurují přesně tři jména. O novém vedení O KFS bude jasno ve středu 31. března, v přízemí BEA centra Olomouc na třídě Kosmonautů se totiž od 17.00 hodin koná valná hromada. A Večerník bude u toho!

Jediným kandidátem na předsedu je Daniel Vitonský, předseda fotbalového klubu SK Hranice a také místostarosta města. Jelikož nenašel protikandidáta, dá se předpokládat, že se novým šéfem také poslední březnový den stane. Podobná situace je i u členů výkonného výboru za komoru okresních fotbalových svazů, kde se nachází tři kandidáti Zbyněk Hanzl, Roman Páral a Karel Zelinka. První vážnější boj se tak dá očekávat až při volbě zbývajících členů VV za komoru klubů, kde najdeme pět jmen. Mezi nimi jsou prostějovský vyslanec Lubomír Baláš, dále Adam Kosař, Radek Mičunda, Radek Svedek a Tomáš Svozil.

I když by se dalo očekávat při odcházení dlouholetého vedení více kandidátů, sám sekretář Olomouckého KFS Pavel Peřina podobná čísla předvídal. „Mě to upřímně příliš nepřekvapilo, trend i posledních let tomu napovídaly. Když to vezmeme globálně, tak ani před čtyřmi lety zájem ze stran nějakých nových členů nebyl ani na kandidátkách. Je to zkrátka práce, která vám sebere dost volného času, a i proto se možná zase tolik lidí do toho nehrne,“ říká.

Největší potíže byly stejně jako třeba na Prostějovsku s kandidáty do revizní komise. Do ní se však v letošním roce přihlásilo hned sedm kandidátů na pět uvolněných míst. Jsou mezi nimi Ivan Bardoň, Martin Černý, František Kocourek, Jan Kubalák, Marek Matěna, Vladislav Rulíšek a Martin Skypala. „Kandidátky do revizní komise mě velmi potěšily, tam totiž vždy býval velký problém sehnat funkcionáře, kteří by se této funkce ujali. Letos se však bude i hlasovat o tom, kdo se tam nakonec dostane. To se dá jistě považovat za opravdu pozitivní,“ vyjádřil se Pavel Peřina. 

Do začátku valné hromady se už čas krátí. „Z organizačního pohledu už máme vše připraveno, pouze ještě ladíme určité technické detaily. Hlavně si přeji, aby vše proběhlo bez větších komplikací. Aby případné diskuse byly k tématům a řešily se věci, které opravdu trápí fotbal. Nejdůležitější však je, ať zůstaneme všichni zdraví a neobjeví se i komplikace vinou právě koronaviru,“ doufá sekretář O KFS.

Stejně jako na okresních valných hromadách bude i na krajské možnost nechat se otestovat přímo na místě, aby nedošlo k žádným komplikacím. „Testování už máme zajištěno pro statutáře. Budou-li se chtít testování účastnit, budou muset dorazit o něco dříve. Testovat se bude mezi čtvrtou a půl pátou hodinou. Pro další delegáty, kteří se testování nemusí účastnit, platí standardní čas prezentace od půl páté,“ doplnil Peřina.

Na okresních úrovních byl zájem o volby vyšší než v předchozím období. I na kraji se dá očekávat, že většina klubů s právem na účast skutečně dorazí. Stoprocentní účast se však i přesto neočekává. Někteří statutáři klubů se zatím stále rozmýšlí. Největším strašákem je totiž obava z koronaviru, především pak u starších delegátů, což je v současné chvíli pochopitelné.

Jakého zastoupení by se v krajském fotbalovém svazu mohl dočkat okres Prostějov? Do výkonného výboru by se mohl dostat z regionu pouze zmíněný Lubomír Baláš. V revizní komisi by mohlo přijít hned dvojí zastoupení. Zde o funkci zabojuje František Kocourek a Jan Kubalák.

 

Seznam kandidátů do Olomouckého krajského fotbalového svazu

na předsedu:

Daniel Vitonský

do výkonného výboru za komoru OFS:

Zbyněk Hanzl

Roman Páral

Karel Zelinka

a člena výkonného výbortu za komoru klubů:

Lubomír Baláš

Adam Košař

Radek Mičunda

Radek Svedek

Tomáš Svozil

na členy revizní komise:

Ivan Bardoň

Martin Černý

František Kocourek

Jan Kubalák

Marek Matěna

Vladislav Rulíšek

Martin Skypala