Nejmladší talenty z řady regionálního giganta má na starost společně se svými kolegy šéftrenér Tomáš Páleník.

Přípravka má v eskáčku hned šest družstev, která jsou rozdělena po třech v mladší i starší kategorii. Výběry nastupují v krajské i okresní soutěži, ale poslední rok stejně jako všichni ostatní více stojí, než by byla v zápřahu. U nejmenších je navíc daleko větší problém najít řešení jako u starších hráčů, kteří mohou pokračovat alespoň v individuální přípravě. Je tak otázkou, v jakém počtu se následně hráči vrátí. „Ať dopadne situace jakkoliv, určitě budeme chtít pokračovat i nadále ve stejném počtu týmů,“ hlásí jednoznačně šéftrenér přípravek. 

Návrat ke sportu bude jistě náročný zcela pro všechny. Navíc čím déle stávající situace potrvá, tím může být problém větší. To si samozřejmě uvědomuje také Tomáš Páleník, který se neobává pouze o mládež. „Samozřejmě obavy, aby se vrátily děti, mám, ale ty mám i u dospělých. Nikdo zatím ani nedokáže říct, jestli se rozběhnou nějaké amatérské soutěže. Ta situace, kdy mají všichni volné víkendy, tomu také nemusí moc prospívat. A je jedno, zda jste dítě, nebo dospělý, pokud se dostanete do režimu, jaký nyní je, že už ani pomalu nepamatujete, jaké to bylo mít víkend plný fotbalu, tak se určitě nebude lehké vracet,“ uvědomuje si lodivod prostějovských benjamínků.

Kromě nedostatku hráčů by však mohl vzniknout také velký problém ohledně trenérů, kterých je už nyní speciálně pro mládež opravdu málo. „Ten problém může být obrovský také u trenérů, kterých je obzvláště u mládeže celkově nedostatek. Co mám i sám zprávy, tak spousta z nich po takovém roce hledá další motivaci a přemýšlí, jestli pro ně není lepší trávit ten čas s rodinou jako nyní, nebo zase cestovat o sobotách a nedělích po zápasech. To může znamenat velké potíže pro celý sport, nejde jen o fotbal,“ přidává dále Páleník.

I když se soutěže zatím stále nerozběhly, snaží se vedení fotbalové asociace apelovat na dohrání alespoň podzimní části a co nejrychlejší návrat na trávníky. „Osobně si myslím, že letos už nezačneme. Vrátíme se na trávníky až od září, pokud to alespoň trochu půjde, podle mého názoru dřív těžko. I když se dá očekávat, že úbytek dětí přijde, určitě budeme chtít i nadále udržet všechna družstva starší i mladší přípravky, je však možné, že k těm stávajícím budeme muset přibrat i další. Ale už jen kvůli těm dětem to zkrátka udržet musíme za každou cenu,“ doplňuje dále šéftrenér, že regulace týmů jistě není namístě.

V této těžké situaci se však snaží nalézt alespoň nějaká pozitiva. Snad si i pasivní sportovci uvědomí, jak právě i jim aktivní pohyb chybí. „Celkově je nutné, aby veřejnost přemýšlela nad tím, jak dostat děti od počítačů zpátky k aktivnímu sportování. Sám to vidím i doma na svých dětech. Určitě nikdo nechce, aby děti trávily celé dny jen izolované u monitorů. Aktivní pohyb zkrátka potřebuje za mě každý. A nemusí jít jen o fotbal, jakákoliv pohybová činnost je opravdu důležitá,“ dodává závěrem Páleník.