Velice smutný pohled se naskýtá fanouškům druholigového Vyšehradu na tabulku. Jejich oblíbený tým se nachází s odstupem na posledním místě. Vyšehrad dosud získal pouhých pět bodů, má výrazně negativní bilanci a je jen krůček od pádu o soutěž níž.

Právě s tímto soupeřem v neděli změří síly 1. SK Prostějov. Podobně jako proti Jihlavě, i s Vyšehradem bude favoritem utkání. V tomhle případě ale velkým. Vyšehrad naposledy bodoval začátkem března, v prvním jarním zápase, kdy uplácal remízu 1:1. Od té doby? Nic. Tým předvedl ještě slušný výkon proti Žižkovu (prohra 0:1). Pak ale následovaly hororové výsledky. Vyšehrad totiž dostal třikrát za sebou čtyři branky – s Hradcem Králové, Chrudimí i předposledním Táborskem.

Celkově má Vyšehrad z posledních pěti zápasů bilanci 2:15. A jeho situace je bídná. K poslední místu je tým jako přikovaný, a i náhlá změna formy by mu v dohledné době příliš nepomohla. „Je to ale tým, který fakticky nemá co ztratit,“ upozorňuje trenér eskáčka Pavel Šustr před zápasem. Vyšehrad má jednu výhodu: široký kádr. Zejména v útoku se pyšní mnohem početnější sestavou než Prostějov, totéž – ale v menším měřítku – platí i o obraně a záloze.

Nejzkušenějším hráčem v týmu je Tomáš Jablonský, někdejší hráč Slavie. V ní se představil také Josef Jakab, který se často objevuje ve statistických zápisech během jara – což platí o gólech i o kartách. Další zkušený bard, Milan Černý, měl pak docela smůlu: z prvního Hradce Králové je nyní na hostování v posledním Vyšehradě. I podle statistik je vidět, že se tým snaží vymanit z nynější krize. Jen mál hráčů si tak připsalo výraznější minutáž na hřišti. Výjimkami jsou mladící Králíček – který si zahrál i za Liberec – a Alexandr a již zmiňovaný Černý. Bídu Vyšehradu podtrhuje, že dosud dal pouhých devět branek, které si mezi sebe rozdělil stejný počet hráčů.

Zápas začne na stadionu Vyšehradu v 15 hodin.