Naposledy v jarní sezóně mají týmy Fortuna:Národní ligy v týdenním kalendáři dvě zápasová kola. Pro prostějovské eskáčko bude nastávající týden obzvlášť specifický a náročný, protože v něm přivítá na domácí půdě dva nejlepší týmy druholigové soutěže. Prostě, co souboj, to šlágr kola! Už zítra, tj. v úterý 4. května, se od 17.00 hodin na stadionu SCM Za Místním nádražím představí lídr tabulky z Hradce Králové. V tradičním víkendovém čase, tedy v sobotu 8. května taktéž od 17.00 hodin, pak přijede v pořadí druhá Líšeň.

 

Los za všechny prachy. I to si pomyslí (nejen) fanoušek 1.SK Prostějov při pohledu na nejbližší program. Tento týden totiž bude ve znamení veleobtížných zápasů. První na řadě bude Hradec Králové. Východočeši mají skvělou formu, z devíti jarních zápasů vyhráli hned osm a navíc střelecky září, když pravidelně střílí tři a více branek. Takto nejbližší soupeř zlikvidoval Ústí nad Labem, Táborsko, Vyšehrad nebo třeba Žižkov. O favoritovi tudíž není pochyb.

Hradečtí „Votroci“ kopali naposledy první ligu v ročníku 2016/2017. Předchozí ročníky oscilovali mezi první a druhou ligou, vždy se po sestupu dokázali okamžitě vrátit na fotbalové výsluní. Tentokrát to ale tak snadné nebylo a poslední tři druholigové ročníky zakončili vždy až na čtvrté příčce. Letos ale mají sezónu dobře rozjetou a všichni kolem královehradeckého fotbalu cítí, že to za současné příznivé situace prostě vyjít musí.

Poslední tři roky mužstvo trénuje úspěšný trenér Zdenko Frťala, který si udělal jméno především ve druholigovém Varnsdorfu, jenž vytáhl na práh nejvyšší soutěže a jako asistent Michala Bílka má titul s pražskou Spartou. V kádru vede známá jména jako záložníka Adama Vlkanovu či bývalého chrudimského kanonýra Daniela Vašulína. Ten nezklamal ani v Hradci a s osmi brankami je nejlepším střelcem týmu. Na záda mu dýchají sedmigóloví útočníci Pavel Dvořák a Erik Prekop. Veterána Radima Ottmara mezi třemi tyčemi na jaře vystřídal exolomoucký Michal Reichl. Nejvíce žlutých karet (7) má Michal Leibl, nejvíce odehraných minut – přes 1700 – nastřádal Denis Donát.

Na jaře „Votroci“ zaváhali pouze jedinkrát, hned v prvním kole po zimní pauze prohráli na hřišti Líšně 1:2. V zatím posledním kole v pátek porazili doma Blansko nejtěsnějším rozdílem, kdy jediným střelcem byl z penalty Dvořák. Domácí nastoupili v sestavě Reichl – F. Čech (46. Vučić), Donát, Leibl, Urma – Kodeš, J. Rada (61. Soukeník) – Prekop (61. J. Král), P. Dvořák, Vlkanova (79. Kateřiňák) – Vašulín.

Úterní soupeři se naposledy potkali v podzimní části letošní sezony. Tehdy Prostějov zazářil, když „Pod lízátky“ doslova ukradl všechny tři body! Utkání rozhodla jediná branka Jakuba Kopřivy. Na tento zápas ale nerad vzpomíná Daniel Bialek, který se tehdy hned zkraje utkání vážně zranil a následků se na dlouhé měsíce zcela nezbavil.

Domácí zápas s Hradcem Králové začne v úterý 4. května od 17.00 hodin a přijít na něj mohou i permanentkáři.