A je to oficiální. Amatérské i mládežnické soutěže se ani v sezóně 2020/21 stejně jako v předchozí nedohrají. Úterní jednání výkonného výboru Fotbalové asociace už tak pouze oficiální cestou potvrdilo informaci, o které se po vydání rozvolňovacích balíčků vlády nahlas mluvilo. Všechny soutěže pořádané Fotbalovou asociací (FAČR) byly dnešním dnem předčasně ukončeny, jedinou výjimkou je Český pohár MOL Cup. Ostatní soutěže od třetí ligy po nejnižší okresní soutěže včetně mládeže nepoznají vítěze ani poražené. Ani v letošním roce totiž nikdo nepostoupí, ale ani nesestoupí, protože se nepodařilo dohrát alespoň polovinu ročníku, budou soutěže anulovány.

Podzimní restart soutěží vypadal nadějně, vše probíhalo, jak má, jenže v polovině října přišla vynucená pauza způsobená pandemií koronaviru. Od té chvíle se již fotbalisté vyjma profesionálů na trávníky nedostali. Pro letošní ročník FAČR rozhodl o změně stanov. Nejzásadnější změnou byla možnost případného určení pořadí i při odehrání nadpoloviční většiny zápasů. K tomu po podzimní neúplné části mnoho nescházelo, jenže jarní část byla stále odkládána, až už ji nebylo kam posunout. Rozhodující úder přišel po vyhlášení vládních balíčků, podle kterých se bude v následujících týdnech postupně rozvolňovat. Jinou variantu než ukončení soutěží tak asociace neměla. I druhý ročník s pandemií koronaviru bude anulován, čímž amatérští fotbalisté přišli o další sezónu.

„Do poslední chvíle jsme bojovali o to, aby se mohly neprofesionální soutěže dohrát. Z tohoto důvodu jsme také neustále vymýšleli nové a nové varianty scénářů tak, abychom mohli odehrát požadovaný počet utkání a byla zajištěna regulérní prostupnost soutěží. Ve chvíli, kdy jiné soutěže byly odpískány, my stále věřili a bojovali. Máme ale první květnový týden a stále není povolena ani možnost plnohodnotného tréninku klubů, takže je potřeba nyní bohužel konstatovat, že ani fotbalové soutěže již nepůjdou dohrát,“ oznámil v tiskové zprávě předseda FAČR Martin Malík.

Mezním termínem pro zahájení přípravy na dohrání alespoň poloviny ročníku byl 3. květen. Za současných vládních podmínek však není možné zahájení a dohrání do 30. června už by bylo beznadějné. Stejně jako v loňské sezóně i dalšímu ročníku zlomila vaz jarní část sezóny.