Dříve, než je obvyklé, a také po delší době, než bylo zvykem, přišel na řadu klasický souhrn událostí na zeleném pažitu známý jako fotbal extra. Vinou pandemie se ten letošní vskutku protáhl, a proto jsme vám tak mohli připravit daleko hlubší rozbor než během klasického období. Nechyběl tedy tradiční pohled do všech osmi soutěží mužů, do kterých jsou regionální celky zapojeny. Pozornost byla upřena také k ženám, kde má prostějovský region hned tři želízka v ohni, a daleko obsáhlejší sonda proběhla také u mládeže.

Jak už bývá zvykem, nejprve přišly na řadu mužské soutěže od krajského přeboru po třetí třídy. V krajském přeboru jsme se tak věnovali dvěma zástupcům, kteří mají zcela opačné starosti. Zatímco Lipová zvládla podzim dobře a stále atakuje nejvyšší příčky, Kralice už od sestupu zachrání pravděpodobně pouze anulování ročníku. Přece jen i s novým koučem a obměněnou sestavou je ztráta osmi bodů kritická.

V „A“ skupině I.A třídy se nachází jediný zástupce z Konice, kterému byl věnován také celý jeden díl. Mužstvo kouče Ullmanna na podzim šlapalo a napjatě se vyhlížel souboj s Olešnicí o postup do krajského přeboru. S ambicemi postupu se v Konici netají a je otázkou, zda o něj budou moci ještě v tomto ročníku zabojovat. Vedle perfektních výkonů na sebe Konice upoutala pozornost i výbornou defenzivou, která jen tak neinkasuje.

Z „béčka“ se dají nejvíce vypíchnout tři body. Povedený start Určic do soutěže, možná až překvapivý po výsledcích v přípravě. Bez kouče Kobylíka to už však taková pohádka nebyla. Naopak hrubě nepovedený začátek Čechovic, které se však postupně zvedly ke skvělým výkonům. A pak utrpení v Plumlově, kde mužstvo po prvním vyhraném derby s Čechovicemi přestalo bodovat a za dalších devět utkání posbíralo jen dva příspěvky.

V nejnižších krajských soutěžích působí hned osm regionálních celků rozdělených do dvou skupin. V áčku je tabulka neskutečně vyrovnaná a každé zaváhání může znamenat problémy. Celkově se však všech pět klubů drží na dostřel od sebe. To ve skupině B to zase velmi dobře šlape prostějovské Hané, která se s Lošticemi prala o možný postup o třídu výše. I Smržice s Jesencem se držely ve středu tabulky, i když obzvláště v Jesenci-Dzbelu řešili jisté trable s kádrem i covidem.

V okresním přeboru OFS Prostějov jsme si nejvíce posvítili na první tři kluby tabulky. O titul půlmistra se podělila rezerva Kralic na Hané s Dobromilicemi. Své myšlenky však prozradili všichni trenéři. Nejméně do zpěvu bylo po podzimu v Tištíně a trošku překvapivě po sloučení se Skalkou i ve Výšovicích.

Neopomněli jsme ani na nejnižší III. třídy, kde si jdou jednoznačně za postupem Olšany, jež by rády po mládežnických kategoriích konečně zase povýšily i mužskou kategorii. Do druhé skupiny letos přibyly dva celky z Olomoucka a Luká vypálila rybník všem regionálním celkům. V závěsu však najdeme Hvozd, který se po letech strádání odráží ode dna.

Nejméně ze všech toho odehrály ženy. Všechny tři celky z Moravskoslezské divize zvládly jen pět duelů a příliš pozitivní hodnocení nepřišlo ani z jedné strany. O tom, že výkony byly nemastné – neslané, jednoznačně vypovídá fakt, že zřejmě největší vzruch okolo žen způsobil odliv hráček z Držovic do Protivanova.

Poslední na řadu přišla mládež. Ta během celé pandemie trpí nejvíce. Detailně jsme tak společně s trenéry nejprve rozebrali všechny ročníky eskáčka. Volně jsme se potom přesunuli ke krajským soutěžím a svou pouť zakončili na okresní úrovni.

Celkově jste se tak mohli dočíst hodnocení i názory na aktuální situaci od více než šedesáti trenérů napříč regionem, soutěžemi i kategoriemi. Řadu rozhovorů poskytli také hráči i hráčky. I když každý z celků řeší jiné starosti, na jedné věci se shodují všichni. Největší trable nejsou na hřišti, ovšem s pandemií koronaviru, která jejich milovaný sport zasáhla za poslední rok opravdu radikálně.