Pro mnohé fotbalové příznivce možná překvapivou zprávu přineslo minulé úterý. Klub 1.SK Prostějov na svých internetových stránkách uveřejnil zprávu o ochodu hlavního trenéra „A“-týmu Pavla Šustra. Ten dostal nabídku ze slovenského prvoligového klubu FK Senica, kterou se rozhodl přijmout.

Přestože úspěšný kouč měl s eskáčkem smlouvu ještě na příští sezónu, vedení oddílu se jej rozhodlo uvolnit. „Měli jsme dohodu, slíbil jsem mu, že v případě zajímavé nabídky z první ligy jej uvolním,“ potvrdil František Jura, předseda prostějovského klubu. Toho tak není čeká pěkná hoňka. Vzhledem k blížícímu se začátku letní přípravy musí rychle sehnat náhradu. Ve hře jsou dle kuloárních informací Večerníku hned tři známá jména. „Konkrétní v tuto chvíli být ale nemůžu,“ omluvil se Jura s tím, že jasno by chtěl mít nejpozději do středy.

Konečné 3. místo Prostějova ve F:NL je úspěchem pro celý klub. Pod ním je velkým písmem podepsán také trenér Pavel Šustr. A stejně tak jako je zájem o úspěšné hráče, je zájem i o úspěšné trenéry. V tisku bylo jméno našeho hlavního trenéra zmiňováno v souvislosti se Sigmou Olomouc a Hradcem Králové, v posledních dnech se v zákulisí mluvilo také o Zbrojovce Brno. Oficiální a nejintenzivnější zájem o trenérovy služby však projevila slovenská Senica, kde se trenér dohodl na podmínkách jeho působení a prostějovský klub tak přes platnou smlouvu požádal o uvolnění. Ústní dohoda předsedy klubu, trenéra a FK Senica o uvolnění existuje, přesné podmínky se v těchto dnech dávají do písemné podoby.

„Samozřejmě jsme věděli, že kouč Šustr má nabídky z české ligy. Když už jsem to ale nečekal, přišla nabídka ze Senice. Spíš jsem si myslel, že trenér zůstane, je to slovenská liga a jsem přesvědčený, že kdyby se mu povedlo zopakovat skvělou sezónu, tak by šel do české nejvyšší soutěže přímo od nás. Rozhodl se, jak se rozhodl a my to respektujeme,“ okomentoval nečekanou změnu na postu hlavního trenéra druholigového celku předseda 1.SK Prostějov František Jura.

Děje se tak i přes skutečnost, že Šustr byl v eskáčku vázán do června 2022. „Slíbil jsem mu, že ho v případě ligové nabídky pustím. A držím slovo, takže nerad, ale prostě jsem ho pustil,“ dodal Jura k trenérovi, který odešel k devátému týmu uplynulého ročníku slovenské Fortuna ligy. Ta tak získala zajímavý dárek ke sto letům od založení tamního klubu. „Nás to mrzí, že přicházíme o velmi kvalitního kouče, nyní musíme vyvinout úsilí, aby se tuto ztrátu podařilo zacelit. Okamžitě jsme, zatím v hlavách, museli začít hledat kandidáty. Nějaké už vytipované máme,“ uvedl sportovní ředitel 1.SK Prostějov Ladislav Dudík.

„Chtěl bych poděkovat panu Jurovi, který mi dal palec nahoru. Kdyby nechtěl, tak mě nepustí,“ vzkazuje Pavel Šustr. Počítal i s možností, že na Hané nakonec zůstane. „Přišel jsem se žádostí, ale současně jsem zdůraznil, že pokud by mě klub nechtěl pustit, naopak mě chtěl udržet, tak nebudu ten naštvaný, nebudu kolem sebe kopat, ale pokračoval bych prostě ve své práci,“ tvrdí ambiciózní lodivod.

Pro klub tak nastala nečekaná situace, zčistajasna se ocitl před začátkem letní přípravy bez trenéra. „Není to pro nás vůbec jednoduchá situace. Liga bude strašně těžká, padat budou tři mužstva,“ připomněl František Jura. Aktuálně se tak kromě příprav na další sezónu rozjelo i pátrání po nástupci Pavla Šustra. „Je to o tom, že si člověk s kandidáty sedne, pohovoří o tom, jaké mají představy, co jsme naopak my schopni splnit – i po stránce rozpočtu,“ přidal Ladislav Dudík.

Dle zpráv ze zákulisí jsou ve hře hodně známá jména s bohatou hráčskou a zajímavě se rozvíjející trenérskou kariérou. „Dříve hráli mimo jiných i za pražská ´S´ a v profesionální sféře se již pohybují,“ prozradil nám zdroj. „S vytipovanými trenéry jednám, ale vzhledem k serióznosti nemohu jméno či jména prozradit. V nejbližších dnech bych chtěl dosáhnout dohody a nového kouče představit, ideálně do středy,“ prozradil exkluzivně Večerníku včera odpoledne František Jura.

Pavel Šustr působil v Prostějově rok a půl. Přišel po podzimu 2019 na místo Oldřicha Machaly. V uplynulém ročníku dovedl eskáčko na třetí místo tabulky, což je nejlepší výsledek v novodobé historii prostějovského fotbalu. V Senici, která se v uplynulé sezoně v nejvyšší slovenské soutěži zachránila až díky úspěšně zvládnuté baráži s Banskou Bystricou, vytřídá Karola Praženicu.

 

PAVEL ŠUSTR

Narození: 13. října 1974

Předchozí hráčské zkušenosti: Zlín, Brno, Jihlava, Drnovice, Lanžhot, Rosice, Bohunice

Předchozí trenérské zkušenosti: 1. FC Brno „B“, reprezentace U16 a U17, 1. FC Brno

Příchod do Prostějova: zima 2019

Celkem zápasy:          40

Vyhrané zápasy:        16

Remízy:                      12

Prohry:                       12

Vstřelené branky:       57

Inkasované branky:    51

Největší úspěchy:       udržení 2. ligy v sezóně 2019/2020, vítězství nad Hradcem Králové venku 1:0, úspěšná zimní příprava 2021, vítězství nad Baníkem Ostrava 3. místo v sezóně 2020/2021

Umístění ve F:NL:     2019/2020 - 11. místo, 2020/2021 – 3. místo