Pesimismus ohledně obnovení profesionálního fotbalu z týdne na týden rychle vyprchal. Po veletoči na Ministerstvu zdravotnictví se sportovní lobby podařilo počátkem minulého týdne rámcově dohodnout, ovšem za splnění přísných podmínek, restart všech profesionálních soutěží včetně fotbalových. Kromě první ligy se tedy na pokračování soutěže chystala i liga druhá, přestože nebylo až do pátku formálně jasno o udělení výjimky z platných nařízení.

Jak se ovšem ukázalo, těmi přísnými podmínkami je především testování všech účastníků utkání nejdéle osmačtyřicet hodin před jeho zahájením, přičemž z kola ven jdou pouze ti s pozitivním testem, ostatní mohou bez dalších omezení hrát. A hned první testování po delší pauze odhalilo nakažené i v týmu 1.SK Prostějov.

Kromě brankáře Muchy dostal stopku také trenér mužstva Pavel Šustr. V eskáčku tak museli operativně vyřešit, kdo povede tým v domácím utkání proti Vyšehradu. „V pátek po výsledcích testů, když bylo jasné, že Pavel Šustr musí zůstat doma, jsme se kvůli licenčním požadavkům dohodli, že odkoučujeme utkání včetně taktiky, střídání apod. společně s oběma asistenty, přičemž jsem měl být v zóně určené pro trenéra,“ přiblížil průběh kouč brankářů Petar Aleksijević.

Šlo o jedinou možnou alternativu, protože oba asistenti Tomáš Hunal a Matěj Vybíhal nemají potřebnou trenérskou licenci, nejsou v průběhu utkání na lavičce a v zápise o utkání figurují pouze coby technický doprovod.

Nešlo samozřejmě o žádnou trenérskou „revoluci“, tým byl trenérem Šustrem k utkání kvalitně připraven. „Vycházeli jsme z věcí, které jsme s trenérem probírali během tréninků posledních tří týdnů. Za celý realizační tým chci trenérovi poděkovat, vítězství jsme chtěli urvat jednak pro jeho dobrý pocit, protože jsme kolektiv, který každodenně spolupracuje, a dělíme se o vítězství i o porážky. Na dálku mu přejeme brzké uzdravení a návrat na svoje místo, my budeme nadále pracovat, jak jsme pracovali dosud. Tato krizová situace byla dobrá k ověření, že naše vztahy jsou dobře nastaveny, že jsme si schopni v takové situaci pomoci ze dne na den,“ vzkázal Aleksijević.

Krkolomnou situaci musel ovšem řešit i soupeř. Ten sice nebyl postižen koronavirem, zato poměrně nečekanou výměnou trenéra. V pondělí 2. listopadu, po pouhých třech měsících svého působení, totiž ukončil v klubu své angažmá po vzájemné dohodě Roman Nádvorník. Jeho post nově zaujal Michal Zach. Ten vzápětí slíbil tuhý boj o každý bod. „Uvidíme, co udělala pauza s námi i soupeři. Budeme bojovat o každý bod, a to i v Prostějově. Věřím, že kluci podají poctivý výkon a poctivá práce, kterou odvádějí v trénincích, se nám bude vracet v podobě bodových zisků,“ uvedl trenér ještě před sobotním utkáním.

Vyšehrad byl takříkajíc na fotbalové „tapetě“ i při odstávce soutěže, protože je přes dnes už bývalého sportovního ředitele Romana Rogoze zapleten do nejnovější korupční aféry v nejvyšších fotbalových kruzích. Kaňka tak ulpívá i nad regulérností postupu tohoto klubu do druhé nejvyšší soutěže. Aktuální sportovní forma a umístění v tabulce těmto spekulacím spíše nahrávají.

Hosté z Prahy totiž v Prostějově nic fotbalově význačného nepředvedli a kromě jediné dobré šance šlo spíše jen o náznaky. Soustředěnému presinku soupeře neodolala ani obrana. Zůstal tak na předposlední příčce, zato eskáčko se v neúplné tabulce ziskem tří bodů posunulo na velmi slušivé šesté místo.

Sotva se soutěž rozjela, je na programu reprezentační přestávka. Během ní by se měly uskutečnit všechny dohrávky předešlých šesti kol. Tento týden se dohrává kolo třetí, čtvrté, které se týká i utkání Vlašim – Prostějov, by mělo být na programu v úterý 17. listopadu. Kompletní osmé kolo je plánováno na víkend 21. a 22. listopadu.