Těžko na cvičišti, lehko v boji. To si nyní musí říkat fotbalisté 1.SK Prostějov. Ti totiž skutečně podstupují velmi obtížnou letní přípravu, což korunují utkání proti ligovým celkům. Nyní už mají za sebou svěřenci kouče Jiřího Jarošíka takové zápasy dva. V prvním prohráli 0:5 se Slováckem, minulou sobotu se jim podobně dařilo s Baníkem. Po prvním poločase s ne úplně zlým skóre 0:1 přidala Ostrava dvě branky ve druhé půli a na svět se tak dostal další výsledek vypadající jednoznačně.

Už zkraje utkání se oba celky snažily o aktivní hru. Více na míči ale byl podle očekávání Baník, který pouštěl hráče eskáčka za půlku jen sporadicky, sám se naopak dostával do šancí. Například ve 13. minutě domácí přečetli rozehrávku Prostějova, Kuzmanovič ale nebyl přesný. Ještě větší šance přišla ve 21. minutě. Bialek fauloval ve vápně, kromě žluté karty padl také trest v podobě penalty. Potočný nicméně zaváhal a pouze trefil brankáře Bártu. I v následujících minutách však byli nebezpečnější hosté. Chyběl jim však buď hráč ve vápně, který by si poradil s centrem, nebo přesnější nahrávky. Eskáčko naopak opakovaně skončilo v ofsajdu, nic s tím neudělal ani aktivní Kušej. Nakonec to byl Baník, kdo nerozhodný stav rozsekl. Kuzmanovič dostal ze strany míč, elegantně si obešel dva hráče a prostřelil ve 35. Minutě Bártu – 1:0. Aktivita domácích tím ale nepolevila, naopak. Zejména Potočný se vepředu činil a zásoboval spoluhráče nabídkami. Největší šanci měl ale Buchta, který pořádně protáhl Bártu. Ten však obstál.

Otázkou do druhé půle bylo, zda bude Baníku stačit jednogólové vedení? Neubere na tempu? Odpovědi se však ukázaly záhy, nebude a neubere. Štafetu směrem dopředu nejnebezpečnějších hráčů převzali po četném střídání v Baníku Granečný a Klíma. Právě druhý jmenovaný mohl ve 49. minutě navýšit skóre, ale Bárta byl proti. Následovala hluchá pasáž bez šancí, pouze s jejich náznaky. Prostějov se poté snažil dostat k nějakému kloudnému zakončení, které do té doby na straně eskáčka chybělo. Leč se nedařilo. Opakovaně sklapla ofsajdová past, a co nepochytala ona, to dovršily nepřesnosti. Baník navíc zásluhou Budínského odskočil do trháku. Právě Budínský nejprve trefil jen boční síť brány, pak už ale byl přesnější, ze standardní situace kousek od hranice vápna trefil v 70. minutě přesně, dosud skvěle chytající Bárta neměl nárok. Baník nepolevoval a dál hrozil. Po několika centrech, které nenašly adresáta, poslal střelu z osy Klíma pouze do brankáře. Ten však krátce před koncem základní hrací doby kapituloval potřetí. Budínský dostal ideální pas a míč následně trefil přesně do šibenice. Jak se krátce poté ukázalo, největší šance Prostějova měla přijít v poslední minutě. Nováček sestavy Vrba však trefil pouze brankáře.

FC Baník Ostrava – 1.SK Prostějov

3:0 (1:0)

Branky: 70. a 78. Budínský, 35. Kuzmanovič. Žluté karty: 20. Bialek

Sestava FC Baník Ostrava:

1. poločas: Murin – Ndefe, Pokorný, Lischka, Fleišman – Buchta, Kaloč, Kuzmanovič, Tetour, Potočný – Zajíc.

2. poločas: Hrubý – Sor, Jánoš, Harušťák, Sanneh, Klíma, Svozil, Budínský (C), Granečný, de Azevedo, Almási.

Sestava 1.SK Prostějov:

Bárta – Machynek, Bialek, Schuster, Stříž, Žák, Hausknecht, Omale, Jiráček, Kušej, Vrba. Střídali: Panagou, Sus, Bala, Zapletal, Koudelka, Kopřiva, Dzjuba, Šteigl, Vichta, Pozatzidis.

Hodnocení utkání:

Ondřej Smetana, trenér FC Baník Ostrava

„K utkání jsme přistoupili s ohledem na ten týden, máme za sebou necelých čtrnáct dní. Jsem rád, že jsme to zvládli výsledkově. I výkon byl lepší než minule. Tak doufám, že to bude takto gradovat a posouvat se. Klíma a Budínský jsou s námi teprve od předchozího dne. Zvažovali jsme, že je dáme rovnou do zápasu. Jsme rádi, že jsme to udělali, viděli jsme je v akci a ukázali nám své možnosti.“

Jiří Jarošík, trenér 1.SK Prostějov

„Hráli jsme s kvalitním soupeřem, byla to pro nás pro všechny prověrka, náročné utkání. Soupeř je dlouhodobě pohromadě, my naopak měli hráče na zkoušku. Mohli jsme ale tým rozložit do dvou jedenáctek. Zase nám to ukázalo, na čem pracovat, co zlepšit. Někteří hráči nám zůstali, někteří odešli, další přijdou. Byl to podobný zápas jako se Slováckem. Měřit se s takovými soupeři je těžké. Kluci se snaží, ale dáváme to teprve dohromady, jak kádr, tak herní věci. Chvíli to ještě potrvá, ale myslím, že to bude jen lepší.“

K utkání jsme přistoupili s ohledem na ten týden, (ten?)