Druhý víkend v červenci se příznivci mohli těšit na další ročník fotbalového turnaje Metle Cup ve sportovním areálu v Otaslavicích. Oproti předchozímu ročníku vyšlo počasí opravdu dokonale a boje o primát šestého ročníku tak měly i vynikající kulisu, kterou tvořili nejen místní, ale také fanoušci klubů, jež přijeli společně s mužstvy.

Po soubojích ve skupinách se diváci dočkali opravdu lítých bojů v play-off, to nabídlo i určitá překvapení. Nejlepším mužstvem však stejně jako loni byl celek Mrdokleče a stal se prvním obhájcem titulu stále prestižnějšího turnaje. V příštím roce tak bude chtít dovršit i zlatý hattrick

Atmosféra turnaje
Šestý ročník začal přesně na čas odbitím desáté hodiny. A i když byla ještě ve středu situace ohledně klubů kritická a stále byla dvě místa volná, podařilo se organizátorům sehnat i zbylá dvě mužstva. Hrálo se tak klasicky ve třech skupinách po pěti týmech, na což jsou už celky zvyklé. Zápasy o umístění a postupy pokračovaly až do odpoledních hodin. Následné play-off začalo krátce před třetí hodinou.
Turnaj v letošním roce přilákal řadu fanoušků, kteří dokázali vytvořit parádní atmosféru pro všechny mužstva. Největší emoce nabídl zápas domácího celku s Litrpoolem, kde kromě fotbalové kvality nechybělo moc ani k potyčce. Atmosféru neovlivnilo ani to, že domácí vypadli, stále se bylo na co dívat.
Pro fanoušky i hráče byly kromě otevřené hospůdky připraveny i dva stánky s alkem i nealkem, takže se netvořily ani žádné velké fronty. To stejné platilo i pro občerstvení, každý si mohl vybrat dle libosti, přítomní ochutnali od klobásek a hermelínů přes polévku až po makrely.
SKUPINY
Ve třech skupinách po pěti mužstvech se z patnácti mužstev muselo rozhodnout o osmi postupujících. Skupinu A zvládl nejlépe Ariston, který si jako jediný ze všech mužstev dokázal poradit ve všech čtyřech zápasech. Největší komplikací byla jednoznačně bitva s domácím mužstvem, kterou však také zvládl. Třetí místo se povedlo vybojovat Bedihošti a v letošním ročníku to stačilo na postup mezi nejlepší osmičku.
Ve skupině B na sebe narazili hned tři pozdější semifinalisté. Z vítězství se nakonec radoval Chop-Pot, který triumfoval před Litrpoolem jen díky lepšímu skóre. Jejich vzájemný souboj totiž nabídl remízu a řadu emocí, které hru hodně kouskovaly. Třetí místo pro sebe uzmul FC Wind, který zatápěl i oběma hlavním favoritům. Boj pouze o čtvrté místo zbyl na domácí rezervu a FC Losa, kde byli úspěšnější domácí hráči.
C skupina se také ukázala jako opravdu těžká a kvůli největšímu počtu z této skupiny postupovala pouze dvě mužstva. Obhájce z Mrdoklečí si dokázal poradit se všemi nástrahami a jediné body ztratil za remízu s AC Roma, ty však ztratil za remízu s Chop-Potem B a porážkou s Brodkem u Prostějova, která ho zároveň také vyřadila ze skupiny. Druhé postupové místo si tak se sedmi body vybojoval Brodek, další celky už měly smůlu a poslední Penam byl za velkého otloukánka skupiny.
ČTVRTFINÁLE
Skupiny se sice hrály na třech hřištích, od čtvrtfinále už se však jednalo o dvě a každé utkání řídili hned dva delegovaní rozhodčí. První dvojice tvořilo domácí mužstvo proti Litrpoolu a Chop-Pot proti nedalekému Brodku u Prostějova. Následovaly pak zbylé dvojice mezi Aristonem a Windem a Mrdoklečemi a Bedihoští.
Nejzajímavější podívanou nabídly určitě „Metle“ proti Litrpoolu, kde oba jasně ukazovaly, jak moc nechtějí prohrát a byly pro to schopné dělat i věci, které by na trávník patřit neměly. Vyrovnaný duel skončil až penaltovým rozstřelem a v něm se radovala družina Litrpoolu. První zaváhání totiž přišlo v deváté sérii, a to z kopaček domácího mužstva. Protivníkem pro semifinále se stal Chop-Pot, jenž si dokázal v dalším velmi dobrém duelu poradit s brodeckým mužstvem poměrem 2:0 a mohl slavit postup.
Největší překvapení si přichystal celek FC Wind, který se přihlásil až pár dnů před turnajem, a i v šesti lidech dokázal v souboji o semifinále porazit Ariston, jenž šel do čtvrtfinále jako nejlepší celek ze skupin. To v souběžném duelu nenechaly Mrdokleče nic náhodě a celek z Bedihoště vyřadily poměrem 6:2.
SEMIFINÁLE
Do boje o medaile se dostaly hned tři celky ze skupiny B, která by se tak dala považovat za skupinu smrti letošního turnaje. V prvním semifinále se představil Litrpool proti Chop-Potu a vzájemný souboj skončil stejně jako ve skupině remízou 2:2, když se Chop-Potu podařilo vyrovnat až chvíli před koncem. Na řadu tak musely přijít penalty. V rozstřelu byli úspěšní všichni střelci i včetně brankářů a o vítězi rozhodly až druhé série, které lépe zvládl Litrpool.
Druhé semifinále bylo přece jen jednoznačnější záležitostí. Mrdokleče si poradily s FC Windem poměrem 5:2, kdy od začátku zápasu diktovaly tempo hry. Nutno však také dodat, že soupeř obhájce hrál pouze s jedním hráčem na střídání, takže byl znát i úbytek sil.
O 3. MÍSTO
Bitvu o bronz pro sebe uzmul Chop-Pot, který potvrdil roli mírného favorita a stejně jako ve skupině dokázal FC Wind porazit. Díky lepší kondici tak po vítězství 3:0 mohli slavit hráči okolo domácího plajera Dominika Drmoly, který mužstvo skládal.
FINÁLE
Souboj o vítězství nenabídl zcela ofenzivní hody, co by fanoušky zvedaly z tribuny. Takticky svedená bitva, kde nechtěl nikdo udělat chybu, však o něco více vyhovovala Litrpoolu, který si dokázal vytvořit vážnější šance než loňský vítěz. Všechny však dokázal zlikvidovat brankář, a to stejné platilo i na druhé straně, i když práce měl gólman Litrpoolu přece jen méně. Bezbrankový stav tak vydržel po celý zápas a o vítězi tak musely rozhodnout penalty.
Litrpool už s nimi na rozdíl od Mrdoklečí měl zkušenosti ze čtvrtfinále i semifinále. Třetí triumf v řadě se mu však nevydařil. Jediným neúspěšným střelcem byl totiž hned ten první. Titul tak především díky brankáři Tomáši Hodovi dokázaly obhájit Mrdokleče a večerní oslavy si náležitě užily oproti loňskému roku, kdy se jim vážně zranil kapitán v poslední sekundě turnaje.
INDIVIDUÁLNÍ CENY
Kromě ocenění mužstvům se rozdávala také za individuální výkony. Nejlepším střelcem turnaje se stal Petr Matoušek z Aristonu, který zaznamenal hned dvanáct branek. Ani jeho střelecký apetit však nepomohl mužstvu dále než do čtvrtfinále. Nejlepším brankářem turnaje byl vyhlášen gólman vítěze turnaje z Mrdoklečí Tomáš Hoda, který předváděl opravdu vynikající výkony, především ve finále podržel své mužstvo.
Cenu pro nejlepšího hráče si odnesl Lukáš Petržela z bronzového Chop-Potu. Poslední individuální ocenění si převzal Petr Rozsypal jako osobnost turnaje, když se tento dlouhodobě nejlepší útočník Otaslavic objevil letos na turnaji za B mužstvo.

VÝSLEDKY
Skupina A
1. Ariston 4 4 0 0 12 30:4
2. Otaslavice 4 3 0 1 9 29:5
3. Bedihošť 4 2 0 2 6 13:14
4. FC Poko-Loko 4 1 0 3 3 8:32
5. Olé tým 4 0 0 4 0 6:31

Skupina B
1. Chop-Pot 4 3 1 0 10 18:6
2. Litrpool 4 3 1 0 10 12:3
3. FC Wind 4 2 0 2 6 9:7
4. Otaslavice „B“ 4 1 0 3 3 8:16
5. FC Losa 4 0 0 4 0 5:20

Skupina C
1. Mrdokleče 4 3 1 0 10 20:5
2. Brodek u PV 4 2 1 1 7 15:6
3. Chop-Pot „B“ 4 1 2 1 5 16:6
4. AC Roma 4 1 2 1 5 13:6
5. Penam PV 4 0 0 4 0 3:44

Čtvrtfinále
Ariston – FC Wind 1:3
Chop-Pot – Brodek u PV 2:0
Otaslavice – Litrpool 2:2 (8:9pk)
Mrdokleče – Bedihošť 6:2

Semifinále
Mrdokleče – FC Wind 5:2
Litrpool – Chop-Pot 2:2 (11:10pk)

O 3. místo
Chop-Pot – FC Wind 3:0

Finále
Litrpool – Mrdokleče 0:0 (2:3pk)