Velice krátká letní přestávka je u konce a regionální celky se už připravují na start nového ročníku. Nejinak je tomu také v Kralicích, které čeká ostrý start už za čtrnáct dnů. V pátečním teplém odpoledni přivítaly na svém hřišti „devatenáctku“ prostějovského eskáčka. Zápas nabídl poněkud odlišné poločasy. V prvním se začaly šance objevovat až po více než půlhodině, ve druhém to byla větší jízda. Z vítězství se po závěrečném hvizdu mohli radovat hosté, když se jim podařilo utkání rozhodnout během pětiminutovky nahoru – dolů.

Zápas zpočátku příliš ofenzivní hody nenabízel. Hráči obou mužstev působili jako na obvyklém pátečním tréninku a ukazovali, že stavěčku mají natrénovanou. Postupně se však začaly oba celky osmělovat. Velmi tomu pomohla pauza na občerstvení, která v teplém počasí jistě přišla vhod. Za první půlhodinku si však obě mužstva připravila pouze jednu střelu ze střední vzdálenosti. První dvě vážné šance si pak vytvořili hosté. Jednou se vyšvihl perfektním zákrokem Adamík a podruhé Kralice zachránila nepřesná dorážka ze skluzu. Domácí své střelecké štěstí zkoušeli spíše z dálky, ale s nimi si Kvapil věděl rady.

Svou mírnou herní převahu dokázali hosté využít šest minut před přestávkou, kdy se míč po rohovém kopu dostal k Bažantovi, a ten ho poslal z voleje za záda brankáře – 0:1. Za chvilku však bylo srovnáno, po brejkové situaci se míč dostal k Baranovi a domácí středopolař si věděl rady – 1:1. Ještě do pauzy však mohli jít hosté zase do vedení, jenže Adamík v brance reflexivně zachránil domácí od vlastní branky po nešťastné teči jednoho z obránců.

Začátek druhé půle pak patřil jednoznačně eskáčku, které si vytvořilo řadu šancí. Tváří v tvář brankáři však postupně neuspěl nikdo, a jediný pokus směřující i za záda brankáře orazítkoval tyč. Po čtvrthodince se zvedla i domácí družina a soupeře zamkla na jeho polovině, vyložené šance však dlouho nepřicházely.

První vážnější ohrožení Kralic ve druhé půli měl Šup, na brankáře však nevyzrál. O chvilku později si centr Barana našel Němčík a poslal domácí do vedení, pomezní však správně odmával ofsajdové postavení střelce branky. Co se nepovedlo Kralicím, zvládli junioři eskáčka. Dlouhý pas za obranu dostal Růžička a situaci vyřešil perfektně – 1:2. Krátce po rozehrávce se dostaly k vážnému ohrožení branky i Kralice. Přímý kop z úhlu zkusil Baran poslat na zadní tyč a ke srovnání scházelo pár centimetrů, radost však překazila tyč. Namísto srovnání tak přišel pro domácí trest. Prostějov zvládl velmi dobře vyřešit svůj útočný výpad a na konci akce stál Bartoš, který poslal míč do protipohybu brankáře Adamíka – 1:3.

Necelou čtvrthodinku před koncem se zdálo, že je rozhodnuto. Kralice to však nevzdávaly. Obrovskou šanci na snížení však Merta spálil. Sice se velmi dobře uvolnil, a i střela měla jednoznačně gólové parametry, míč ale zastavila spojnice. Snížení se však domácí přece jen dočkali. Baran si postavil míč z přímého kopu hned za vápnem a na jeho projektil na zadní tyč, navíc otřený o tyč, byl brankář hostí krátký – 2:3.

Kralice se i nadále snažily dosáhnout vyrovnání. Větší šance se jim už však nedařilo vytvořit. Naopak poslední akcí duelu přidali hosté ještě čtvrtou branku. Do otevřené obrany se dostala hned trojice hráčů a na konci celé akce byl Šmíd, který míč uklidil mezi tři tyče – 2:4.

Po opatrné první půlhodině se hrál pohledný fotbal, který nabídl řadu šancí. Eskáčko si však za vítězstvím šlo přece jen o něco více. Velký vliv na utkání měl také počet hráčů na obou stranách, domácí na rozdíl od hostů totiž příliš alternativ neměli.

Pozápasové hodnocení trenérů

Milan NEKUDA – FC Kralice na Hané

„Zápas se hodnotí těžko, nevyhýbají se nám určité potíže se sestavou. Máme hned čtyři hráče ze základní sestavy na marodce. Naštěstí to nevypadá, že by se mělo jednat o nějaké vážnější zranění, ale nechceme riskovat, aby se jejich stav zhoršil, tak jsme je nechali odpočinout. Do toho se nám zranil ještě v první půli další hráč. Už jsme odvolali i generálku, aby se kluci dali ještě dohromady a měli jsme více možností na startu sezóny. Nějaké věci jsme si tak dnes vyzkoušeli, ale moc toho bez stabilních hráčů nešlo.“

Tomáš GROSS – 1.SK Prostějov U19

„Zápas pro nás splnil účel, jenž jsme potřebovali. Měli jsme možnost si vyzkoušet různé varianty a zase se nám ukázalo, co funguje a na čem bude potřeba pracovat. Myslím, že jsme celkově v zápase měli o něco navrch. V první půli jsme byli určitě nebezpečnější, ale nechali jsme soupeře po jediné vážnější akci srovnat. Ve druhé půli už se jednalo o vyrovnaný zápas, kde jsme dokázali proměnit více šancí než soupeř. Klidně to mohlo skončit i daleko více brankami na obou stranách. Jsem však hlavně rád, že si kluci zase mohli zahrát proti mužům. Takové zkušenosti jim mohou jen pomoct, v dorostu takové zápasy nenajdeme.“

 

FC Kralice na Hané – 1.SK Prostějov U19 2:4 (1:1)

Střelci: 42. a 79. Baran – 38. Bažant, 71. Růžička, 74. Bartoš, 90. Šmíd.

Sestava Kralic: Adamík – Rus, Prokop, Jurtík, Trunečka – Hladčík, Baran, Studený, Němčík – Šup, Merta. Střídal: Novotný. Trenér: Milan Nekuda.

Sestava 1.SK Prostějov U19: Kvapil – Bažant, Spáčil, Lachman, Svoboda – Gottwald, Klimeš, Janeček, Horák – Pecek, Morávek. Střídali: Šmíd, Růžička, Racl, Bartoš, Navrátil, Bílek, Karásek. Trenér: Tomáš Gross.