Dlouho očekávaná, ale ve výsledku taky velice klidná. Taková byla předsezónní tisková konference 1.SK Prostějov. „To víte, prázdniny…,“ pokrčil rameny mluvčí eskáčka Ivo Heger. Právě on si vzal na starost úvod, který byl velice stručný. A hned předal slovo předsedovi klubu Františku Jurovi. Ten připomněl, že se konference koná už před generálkou s Rosicemi, a dokonce ještě před uzavřením kádru. „Prostě to tak je, je to tedy netradiční, ale času zkrátka není letos nazbyt,“ poznamenal František Jura. Následně připomněl, že klub zapsal v minulé sezóně nejlepší umístění od války. A zdůraznil, že nechce, aby zůstalo osamocené. „Skončili jsme třetí, tak jen těžko řekneme, že nyní skončíme desátí,“ konstatoval předseda eskáčka.

Připomněl následně mnohé změny v týmu a zároveň vyjádřil spokojenost nad ziskem trenéra Jarošíka. „Určitě do ligy půjde, ale doufám, že nepůjde příliš brzy od nás. Že to zde nějakou dobu vydrží. Osobně jsem moc rád, že zde je. Má za sebou super hráčskou kariéru, tu trenérskou začíná a myslím si, že bude úspěšná,“ vysvětlil svůj náhled na nového kouče. Nastala však doba změn v kádru, doba nejvíce očekávaná mnohými novináři. O nich Večerník už v minulosti informoval, stejně tak o hráčích, kteří byli v Prostějově na zkušené. Šokující novinky se tak neděly. I když… „Honza Šteigl se kvůli práci rozhodl přerušit smlouvu v Prostějově,“ zněla nejnovější aktualita. Záložník, který se čerstvě po půlroce v Líšni vrátil zpět, tak prostějovské číslo dvanáct v dohledné době neobleče.

Hodně prostoru bylo věnováno taky novým hráčům. Přítomní vysvětlovali, čím prospějí týmu Vasil Kušej či Filip Žák. Nejvíce ale bylo řečeno o přítomném Petru Jiráčkovi. Ten následně připustil, že vážně uvažoval o konci kariéry. A to ne ze zdravotních důvodů. „Nadšení u mě upadávalo, přemýšlel jsem, zda vůbec v kariéře pokračovat. A pak se mi ozval pan Jura, a to své nadšení předal i mně, trochu to zas ve mně probudil,“ poděkoval vedle sedícímu Františku Jurovi. Vyloženě humorné chvilky pak začaly, když se slova ujal Jan Koudelka. Tradičně sršel energií a fórky, utahoval si i sám ze sebe. Přesto se ani on nevyhnul vážnějšímu tématu. „Bylo to pro mě fakt těžké období. Jsem ale rád, že jsem zpět a že mě podržel trenér i celé vedení. Ani ten půlrok z mé strany nebyl úplně dobrý. Věřím ale, že teď to přijde a bude zase dobře,“ zakončil s úsměvem. Bylo ale znát, že s uplynulým půlrokem příliš spokojený nebyl a zklamání – alespoň co se týká počtu vstřelených branek – potvrdil i Jura.

K závěru on i trenér Jiří Jarošík pozvali diváky na první zápasy. Aby ne, hrát proti Příbrami a o dva týdny později se Zbrojovkou Brno, to se úplně často nestává. „Asi se na soutěž všichni těšíme, 2. liga by mohla být špičková soutěž, jsou tam skvělé týmy, měla by to být také soutěž vyrovnaná,“ zatipoval si Jiří Jarošík a vyjádřil přání, aby staronový tým přišli lidé podpořit. Podobně hovořil i František Jura. „Byl bych rád, kdyby lidé přišli už na první kolo. To je to hlavní pro nás. Chceme je přitáhnout naším přístupem a výkony na hřišti,“ slíbil za tým i za klub.

 

Zaznělo na tiskové konferenci

Jsou tři typy tiskových konferencí: plné informací, k ničemu a pak ty zábavné. Tiskovka 1.SK Prostějov patřila do první, ale také do třetí kategorie. Jak František Jura, tak zejména Jan Koudelka se přičinili o to, že si mnozí přítomní z konference kromě plných notýsků či diktafonů odnesli i úsměvy na rtech.

„Dovolte, abych předsedu opravil – i když to často nedělám: odešlo ne šest, ale osm hráčů.“ „Ježišmarjá!“

Ladislav Dudík a František Jura se nemohli shodnout na tom, kolik hráčů vlastně z eskáčka v létě odešlo.

„Chtěl jít za svým oblíbeným trenérem, který ho koučoval už v Ústí. A tak je tady.“

Ladislav Dudík stručně o motivaci nováčka sestavy Vasila Kušeje.

„Jsem moc rád, že pokračuji, že jsem zase utahaný a vyflusaný z tréninku.“

Konec kariéry, i to byla jedna z možností pro Petra Jiráčka.

„Doufám, že zde vydrží to nadšení z toho, že jsem tady. Že vám to zůstane, a co nejdéle.“

Jiří Jarošík přijal slova chvály od předsedy klubu po svém.

„Věřím, že teď to bude zase starý Koudy, než od nás odešel do Brna, že začne střílet góly…“ Náhle se František Jura otočil se na Koudelku „Tak teď jsem ti udělal takové pěkné entrée…“

Předseda klubu se uvedl jako moderátor akce i šprýmař.

„Hledal jsem sám sebe. A někdy jsem se ani nenašel.“

Výrok dne. Honza Koudelka byl k sobě místy hodně přísný.

„Hlavní rozdíl byl v tom, že zde nemám takovou volnost v útočení. Trenér Šustr mi říkal, ať tolik nebráním, že tím jsem nebezpečný hlavně pro nás.“

A ještě jednou Jan Koudelka. Není co dodat.

„Dal jsem gól hlavou. To si všichni zapamatujte, to už se mockrát nestane.“

Vítězná nebyla, přesto se o brance „Koudyho“ proti Blansku bude ještě dlouho mluvit.

„Musíme zvednout zadní tribunu aspoň o deset řad. Všechno to létá ven, na sídliště. A ty míče stojí hrozně peněz.“

Peníze, ty se jen tak na trávníku nebo chodníku nepovalují. Míče ale ano, jak upozorňuje František Jura.

IR