Počet klubů zůstal relativně stejný jako v předchozím nedohraném ročníku. Stejně jak u mužů, tak i u mládeže. Horší je však situace s rozhodčími. A bez nich zkrátka fotbal není fotbalem. Jenže není kde brát. Před novou sezónou se s píšťalkou rozloučili čtyři sudí z prostějovského regionu, náhrada za ně je ale v nedohlednu. V současné chvíli je zde jediný kandidát, který však musí ještě projít zkouškami. Nedostatek je navíc také v kraji, který bude mít před okresními soutěžemi přednost. Nyní to tak zřejmě bude často na klubech…

V loňském roce byly na okresní soutěže k dispozici přes dvě desítky arbitrů. Nyní jich zůstalo pouze šestnáct, což opravdu není mnoho. „Situace z tohoto pohledu není vůbec dobrá, evidentní je jak dlouhodobý úbytek hráčů, tak sudích. Z těch šestnácti rozhodčích musíme počítat s tím, že některé si vezme kraj, kde je také hrubý nedostatek. Mám tak obavy, aby se nám vůbec každý týden podařilo odřídit všechny zápasy okresního přeboru. Situace u třetích tříd i u soutěží žáků bude ještě více kritická,“ přiznal redakci sekretář OFS Prostějov Petr Antoníček.

Nastalé poměry nyní budou muset řešit i samy kluby, k řízení některých zápasů by měli přispět právě pomocní rozhodčí z klubů. „Nyní budeme chtít aktualizovat seznam těchto pomocných sudích a během srpna budeme chtít nachystat krátké školení, abychom jim poskytli alespoň částečné základy, které potřebují. Generace rozhodčích navíc stárne,“ netají obavy sekretář a dlouholetý rozhodčí Petr Antoníček.